Докато растях в Ню Йорк, често носех до училище чували

...
Докато растях в Ню Йорк, често носех до училище чували
Коментари Харесай

Да, в моя двор

Докато растях в Ню Йорк, постоянно носех до учебно заведение чували за боклук, цялостни с облеклата ми, тъй като майка ми се притесняваше, че ще сменят ключалките в дома ни и ще бъдем изхвърлени на улицата без предизвестие. Несигурността къде ще живееш е световна рецесия, която надвишава националното богатство или география. Днес милиони деца и фамилии нямат сигурност в дома си тъкмо както аз нямах. Проучване демонстрира, че стабилността на мястото на живеене е сериозно значима за здравето, образованието, работата и просперитета на всички генерации.

Липсата на сигурност в мястото за живеене не е единствено проблем на огромния град. Америка има голяма липса от най-малко 3.8 млн. места за живеене, което накара цените на наемите и жилищата да полетят надалеч над растежа на заплатите. Тази рецесия визира всички ни - от хората, които нямат дом, през младите, които не могат да си разрешат да се изнесат от вкъщи на родителите си, до фамилиите, които се тъпчат в прекомерно дребни жилища.

Въпреки че има доста фактори, които спомагат за казуса, в основата си рецесията е подбудена от това, че не строим задоволително жилищни здания. Причината е елементарна - генерации наред хората из цялата страна, които имат жилище, се борят против градежа на още домове в техните квартали. Време е да променим разказа и да кажем " да " на новите домове. Промяната стартира от признанието по какъв начин стигнахме дотук.
Реклама
Расизмът ни накара да кажем " не ". Жилищните политики дискриминираха против черни и кафяви фамилии, дейно избутвайки ги от пътя към разцвет. Практики като тавана на гъстотата на популацията, бюрократичните и регулаторните бариери стопираха основаването на огромни жилищни здания в градски квартали и покрайнини. Всички те са част от наследството на класизма и расизма.
Превръщаме се в град на " да " - " да ", в моя двор (YIMBI), " да ", на моята улица, " да ", в моя квартал.
Бюрокрацията и инерцията ни накараха да кажем " не ". В Ню Йорк процесът по промяната на разпоредбите в другите зони се трансформира в комплициран обред, който лишава години и прибавя милиони долари разноски.

И най-после, политическата и културната изразителност ни накараха да кажем " не ". Малки, само че гласовити групи блокираха всякакво ново строителство и споделяха " не и в моя двор " (NIMBY; Not in my backyard) всякога когато някой оферираше нова инвестиция, която би помогнала на тези в потребност. Има представители и от двете страни на политическия набор, които избират политиката пред хората.
Реклама
Наскоро в Ню Йорк дребна група от притежатели на домове се опита да блокира относително непретенциозен проект за построяването на 350 жилището в Бронкс, в това число налични домове за пенсионери и ветерани. Обществените разисквания се трансфораха в надвиквания, цялостни с расово зареден език. Имаше закани против законно определени политици.

През май 2022 година проект за градеж на над 900 нови жилището в Харлем бе изтеглен, откакто локалната опозиция докара до липса на болшинство за смяна на жилищните зони. Вместо стотици фамилии да имат жилища на налични цени, в този момент там ще има хранилище за камиони.

Откакто поех този пост, се опитваме да поемем по нов път. Превръщаме се в град на " да " - " да ", в моя двор (YIMBI), " да ", на моята улица, " да ", в моя квартал.

Предлагаме десетки промени в разпоредбите за зониране на града, тъй че градежът на нови домове да бъде по-лесен - в помощ на фамилии от разнообразни стопански прослойки и в опит да изправим расистките неточности на предишното. Използваме нови технологии и новаторски процеси, с цел да забързаме утвърждението на разрешителни за нови жилищни планове. Опитваме се да променим политическия развой, тъй че огромните планове да бъдат утвърдени и целият град, а освен дребен брой отрицателно настроени жители, да има глас при взимането на решения, които дефинират дали огромна част от нюйоркчани ще продължат да живеят в града, който назовават собствен дом.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР