Докато продължават протестите срещу пенсионната реформа, вторият по големина профсъюз

...
Докато продължават протестите срещу пенсионната реформа, вторият по големина профсъюз
Коментари Харесай

Жена оглави ключов френски синдикат

Докато не престават митингите против пенсионната промяна, вторият по величина синдикат във Франция - твърдолинейният Обща конфедерация на труда CGT (Общата конфедерация на труда Confédération Générale du Travail) - избра в петък първата си жена за водач , заяви Агенция Франс Прес.

41-годишната Софи Бине бе определена изненадващо на мястото на напусналия общоприет секретар Филип Мартинес след дълги нощни разисквания.

Изборът на Бине стана факт в края на конгреса на CGT, който стартира в понеделник в Алпите и на който се събраха към 1000 членове на синдиката, с цел да вземат участие в битката за водачество.

Бившият учебен контрольор беше разказан като " компромисния " претендент, откакто водещите претенденти Мари Бюсон, представляваща напускащия екип, и Селин Верзелети, някогашен надзорник в пандиза, не съумяха да завоюват надпартийна поддръжка.

Бине, която се застъпва за въпросите на околната среда и равенството сред половете, е началник на отдела на профсъюза UGICT, представляващ инженери, мениджъри и механически личен състав .
 Френската пенсионна промяна отива в Конституционния съвет
Френската пенсионна промяна отива в Конституционния съвет

Този орган обаче рядко анулира цели закони

Тя има сложната задача да събере частите от надълбоко разединената CGT в миг, когато френските профсъюзи се намират в противоборство с президента Еманюел Макрон във връзка с проектите за повишение на пенсионната възраст.

CGT образува обединен фронт с по-умерения CFDT, с цел да блокира държавния план за преразглеждане на пенсиите, а покачването ѝ идва единствено дни преди синдикалните водачи да проведат значими договаряния с министър-председателя Елизабет Борн .

CGT упорства за връщане на пенсионната възраст на 60 години и минимална пенсия от 2000 евро. За да се финансира това, те оферират унищожаване на освобождението от вноски, увеличение на ставката на вноските и професионално тъждество сред дамите и мъжете.

Основан през 1895 година, синдикатът CGT (Общата конфедерация на труда Confédération Générale du Travail) съставлява голям брой браншове от индустрията до висшето обучение посредством мрежа от федерации. Техните ръководители се събират в общ изпълнителен комитет, който има за задача да избере нов водач.
 Еманюел Макрон отбрани непопулярната си пенсионна промяна
Еманюел Макрон отбрани непопулярната си пенсионна промяна

Тя влиза в действие до края на годината

Ораторите на конгреса разкритикуваха ориентацията на федерацията под управлението на Мартинес и неналичието на вътрешна народна власт.

През последните години броят на членовете понижава , което изтласква CGT на второ място с 606 000 души след Френската демократична конфедерация на труда (CFDT).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР