Докато прибирах прането си в опит да го спася от

...
Докато прибирах прането си в опит да го спася от
Коментари Харесай

Непотребните вещи - още един начин да бъдем добри

Докато прибирах прането си в опит да го спася от следващата лятна стихия се сетих, че дрешникът ми още веднъж се пръска по шевовете от необличани облекла. След това се замислих за хората, които нямат огромен избор по отношение на облеклата, които носят. И ми хрумна, че не е належащо да чакаме Коледа, Великден и огромните дарителски акции, с цел да поднесем положително някому. Защото дребните способи да го сторим работят всеки ден, освен по празниците.

Непотребното за един е потребно за различен

Сезонното разчистване на дрешника. Традиция за всяка стопанка е да преподреди стелажите на дрешника и да сложи на напред във времето подобаващите за съответния сезон облекла. А правилото за едната година гласи, че в случай че не сме слагали някоя дреха година или по-дълъг интервал от време, евентуално въобще няма да се забележим облечени в нея. Да, знам, че всяка дреха си има история, символика и страст. Но в тази ситуация сме изправени пред няколко други възможности. Вместо да задръстваме дрешника си и облеклата да събират прахуляк и молци, можем ги дарим Така тя може да се окаже потребна за някого доста повече, в сравнение с би била за нас.

Непотребни, омалели обувки, чехли, пантофи. Продажбата на обувки втора ръка е неразрешена от българското законодателство. Но в случай че разполагаме със здрави такива, не е закононарушение да ги отстъпим на хората, които зимно време вървят със сандали, нали? А при положително предпочитание можем да ги изперем – дали на висок градус в пералнята или ръчно е самостоятелен избор. Ако са поправимо разлепени/скъсани, един „ ремонт “ с моментно лепило би приключил добра работа.

“Най- лесното е да напълним черните чували и да изхвърлим старите и непотребни облекла, само че не изхвърляме ли на боклука и съпричастността си, опцията да създадем положително? ”

Хората, ровещи в контейнери за отпадък, не са необикновена панорама, само че не е хуманно и вярно тя да се случва в 21 век. Вече е постоянна процедура до контейнерите да се виждат облекла и обувки, даже мебели и артикули за бита, които точно там намират нов притежател.

За децата - с изключение на дрешки и обувки, книжки и играчки. Много родители не могат да съберат кураж да се разделят с книжките и огромна част от играчките на дечицата си. За тях те не са просто анимирани твърди корици, а мемоари. Няма да излъжа, в случай че ви споделя, че и аз с боязън препрочитам детските си книжки, когато ме обзет носталгични мемоари по безгрижните дни. Но не е належащо да дарявате всички книжни издания на детето. Винаги могат да се отделят 4-5 книги. Сигурна съм че във всяко домакинство могат да се намерят книги, към които детето не е демонстрира интерес, повтарящи се или които е надраснало.

В консуматорските времена, в които живеем, цялата рода, подкрепена от близки и другари на фамилията безусловно залива детето с всевъзможни играчки. Ако и вие сте заринати от купчини пластмасови и плюшени произведения, просто би трябвало да отделите няколко часа от времето си и да отберете тези, с които детето не си играе, вие не харесвате за него или е надраснало. Не дарявайте счупените си играчки, те към този момент могат да отидат в боклука, в случай че са непоправими.

Ако детето ви е задоволително огромно, може да извършите това дружно. По този метод ще запалите и него по идеята и най-важното: от най-ранни години ще му дадете образец за съпричастност, отговорност, социална ангажираност, състрадателност.

Битовите движимости, които още са в строя, само че са забравени в някой бездънен долап. Те също биха могли да са извънредно потребни за хората, които не могат да си ги разрешат. Тук влизат всички тези електроуреди и артикули за бита, които са в редовност, само че сте се сдобили с нови, по-качествени. Сервиз за хранене, който ви е допълнително, остарелият, само че работещ тостер. Не стига, че заемат място, само че са непотребни, а някой може да има потребност от тях.

Още добринки. Ако нямате времето, опцията или наличността на облекла и движимости, с които да зарадвате нуждаещ се, не се обезкуражавайте. Незначителните на пръв взор жестове като шерването на храната - порция домашно приготвена чорба, сладкиш или свежи плодове са същинска наслада за старата съседка с ниска пенсия. Можете да зарадвате бабата, която продава на улицата, като си купите чифт топли терлици и й оставите рестото. А може би ще купите закуска на детето, на което не му доближават пари, с цел да си я заплати.

Къде да намерим нуждаещите се хора? В домове за деца, лишени от родителска грижа, за деца с увреждания, за деца с медико- обществени потребности, домове за остарели хора, кухни за обществено слаби, спешни центрове за дами и деца, претърпели принуждение, местни филиали на БЧК.

На интернет страницата на Агенцията за обществено подкрепяне в раздела „ Социални услуги “ може да намерите описи с адреси и телефони на домове за сираци, приюти за възрастни хора, майки в риск, центрове за социална поддръжка, спешни центрове за деца, потърпевши от принуждение и жертви на трафик в другите обитаеми места в страната. Но нуждаещите се са на всички места към нас. Само би трябвало да погледнем с верните очи на тях и ще ги видим. Ако почуваствате ентусиазъм да дарите и помогнете, отдайте се на тези - спонтанността краси още повече добрината.

Най-голямата изгода от сходни дребни добрини е резултатът на доминото, който се реализира. Възможността да болестите близките, изключително децата, с " епидемията " на даряването и обществената отговорност, да дадете персонален образец на децата е незаместим урок за всеки. Да правиш положително в действителност е елементарно и би трябвало да бъде всекидневно деяние, а не по мотиви.

Полезни връзки:

Агенция " Социално подкрепяне " -

Български червен кръст -

Държавна организация " Закрила на детето " -
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР