Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп заемаше шофьорското място на

...
Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп заемаше шофьорското място на
Коментари Харесай

Какво постигна Тръмп за шест месеца в Белия дом

Докато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заемаше шофьорското място на чисто нова пожарна кола тази седмица пред Белия дом, проектът му за промяна на националната опазване на здравето се изпаряваше крепко пушек на Капитолийския рид.

Лидерът на републиканското болшинство в Сената Мич Макконъл постави напразни старания в понеделник да убеди съпартийците си да поддържат най-новия законопроект за анулация на здравната промяна, известна като " Обамакеър ". По същото време Тръмп се наместваше зад кормилото на голямата пожарна кола, с цел да популяризира обстоятелството, че тя е " Произведена в Америка ".

Както постоянно се случва, откогато новакът в политиката постави клетва като президент на 20 януари, фотосесията мина леко. Но осъществяването на предизборни обещания в раздирания от несъгласия Вашингтон се оказва по-трудно макар самоизтъкването му като човек, който може да подписва покупко-продажби.

Републиканците се зарекоха да анулират здравноосигурителната система, която бе въведена при ръководството на предходния президент, демократа Барак Обама, още когато промените бяха признати в Конгреса през 2010 година Тръмп драговолно вкара битката против " Обамакеър " в акцията си за номиниране от републиканците за техен претендент за президент предходната година. Той даде обещание на поддръжниците си, че проектът му ще облекчи хората, които се изтезават от високите разноски и лимитираните благоприятни условия за избор на здравната система на Обама.

Откакто е на власт, Тръмп стана очевидец на това по какъв начин републиканската промяна на опазването на здравето мъчно мина в Камарата на представителите. В Сената републиканските водачи се препираха по текста седмици наред, само че не съумяха да напишат законопроект, който да задоволи болшинството - а те имат болшинство в Сената. Във вторник, единствено два дни преди да се навършат шест месеца откогато е президент, Тръмп призна, че резултатът го е разочаровал.

" Удържахме доста победи, само че нямаме победа в опазването на здравето ", сподели Тръмп. Унинието обаче не е в природата му. Той бързо се върна към предизборната си тактика на обещания за бъдещето - " ще победим " в опазването на здравето, зарече се, а по-късно смени тематиката и мина към изказвания за други свои реализирани победи в първите шест месеца от мандата му.

" Ще победим за налозите. Ще победим за инфраструктурата и за доста други неща, които вършим. Победили сме и побеждаваме по границата ", сподели той. Вчера Тръмп разгласи победа и над екстремистите от " Ислямска страна ", които наскоро бяха прогонени от свои бастиони в Сирия и Ирак.

Той постави старания по обещанието си за по-добри връзки с Русия, когато се срещна с съветския президент Владимир Путин този месец, само че връзките на предизборния му екип с руснаци породиха съмнения за същинските му претекстове и доведоха до следствия от Конгреса и министерството на правораздаването.

Сигурността на границите бе друго негово предизборно заричане. Макар че издаде декрет за " неотложно създаване на физическа стена по южната граница " в първата седмица от мандата си, досега не е положен и един камък. Той повтори настояването си за стената да заплати Мексико, само че досега началните инженерни разноски се поемат от данъкоплатците в Съединени американски щати, които не престават да чакат той да извърши обещанието си да реформира данъчния кодекс.

Фотогалерия: Агресивна тирада и малко аудитория на клетвата на Доналд Тръмп >

Той даде обещание усъвършенствана национална сигурност като се опита да наложи краткотрайна възбрана за влизане в Съединени американски щати на хора от шест страни с преобладаващо мюсюлманско население, само че усилието му бе значително осуетено от съдилищата.

Други значими решения обаче попадат в рубрика " спазени обещания ", най-малко съгласно Тръмп. Откакто встъпи в служба, в комерсиалната област той отдръпна Съединени американски щати от Транстихоокеанското съглашение за свободна търговия и стартира процедура по предоговарянето на Северноамериканското съглашение за свободна търговия.

Той отдръпна Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата и позволи да се построи петролопровод от Канада, предизвиквайки рецензиите на природозащитниците. Кандитатът му за член на Върховния съд Нийл Горсъч бе одобрен от Сената, с което се извърши една от огромните очаквания на републиканците реакционер да запълни останалото празно от една година място в деветчленния съд.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър тази седмица направи обзор на постигнатото и уточни указите на Тръмп да се купуват американски артикули и да се наемат американци в планове на федералното държавно управление като част от напъните " да се отприщи американската промишленост ".

Спайсър сподели, че президентът " още от първия ден " се бори за старателно трудещите се американци, които са заели тези работни места. Белият дом заяви, че общият брой основани работни места в производството откогато Тръмп е встъпил в служба е достигнал 50 000. " С унищожаване на нездравословни за заетостта регулации, отбрана на границите ни и отприщване на американската сила президентът работи по спазването на обещанията си и за удовлетворяването на трудещите се в Америка ", сподели Спайсър. /БТА

За рестриктивните мерки, които Конституцията постанова на Доналд Тръмп, четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (488)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР