Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп създава смут в международните

...
Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп създава смут в международните
Коментари Харесай

Европа разчита на нов голям партньор в Азия, за да се предпази от митата на Тръмп

Докато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп основава ужас в интернационалните връзки, развивайки своята политика " Америка преди всичко ", най-голямата стопанска система в Югоизточна Азия вижда опция за разширение на европейските си търговски връзки, написа Bloomberg.

Европейският съюз неотдавна подписа търговски съглашения с Виетнам, Япония, Сингапур, Канада, Африка и даже Куба и интензивно договаря за покупко-продажби с Мексико, Австралия, Нова Зеландия, Китай и Филипините. Сделката с Индонезия би нараснала двустранната търговия с 4 милиарда $ годишно (миналата година тя доближи 30 милиарда долара) и би укрепила европейските стопански връзки с една област, която бързо се разраства по благосъстояние и икономическа мощност.

" Искаме да продължим с дневен ред за отворена търговия, все пак, което се случва сред Съединени американски щати и Китай. Искаме да имаме по-голям пазарен дял в тази огромна стопанска система, която се чака да бъде още по-голяма след 10, 15, 20 години ", споделя в изявление за Bloomberg посланикът на Европейски Съюз в Индонезия Венсан Герен.

Споразумението за икономическо партньорство Индонезия-Европа ще подтиква индонезийския експорт на текстил и рибни артикули и ще отвори Индонезия за европейските производители на коли и машини. Това е пакт, който също се трансформира в опора против възходящия протекционизъм и доста нужния източник на вложения и стопански напредък.

 Кои ще са моторите на стопански напредък през идващите пет години?
Кои ще са моторите на стопански напредък през идващите пет години?

Китай ще усили своя дял, а Съединени американски щати се трансформира в по-малък фактор

Заплахата Тръмп

Заплахата от пълномащабна комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай към този момент накара Международния валутен фонд да понижи перспективaтa си за международната стопанска система. Загриженa за политиката на Вашингтон при Тръмп и въздействието й върху растежа, Индонезия прегръща опцията за комерсиалната договорка.

Фактът, че Европейски Съюз към този момент реализира съглашения със прилежащите страни, също провокира възприятие за необходимост в островната страна.

" Не желаеме да бъдем изоставени. Най-предпочитаният метод през днешния ден е двустранен ", сподели Иман Памбагьо, общоприет шеф за договарянията за интернационална търговия в Министерството на търговията на Индонезия.

Тъй като индонезийската стопанска система се уголемява с към 5% годишно, само че е много по-малка от 7-те %, обещани от президента Джоко Уидодо, покупко-продажбите за свободна търговия са значим източник на напредък и работни места. Сделка с Европейски Съюз би помогнала да се даде подтик на капиталовите долари, които страната желае, с цел да финансира нови пътища, железопътни линии и пристанища в миг, когато капиталът пресъхва.

 Джакарта ще е най-големият град в света до 2030 година
Азиатски мегаполис ще е най-големият град в света до 2030 година

Индонезийската столица ще изпревари досегашния водач Токио

Национално строителство

Споразумение сред Европейски Съюз и Индонезия ще докара до изнасянето на повече европейски коли в островната страна. Това би могло да донесе вложения и в локалната автомобилна промишленост, която може да сглобява и изнася европейски коли в района, съгласно представители на Европейски Съюз.

Европейските компании ще получат достъп до контракти за публични поръчки и инфраструктурни планове, които се извършват в границите на най-голямата национална строителна стратегия в историята на Индонезия. Това ще помогне на азиатската страна да преодолее пропастта в двустранната търговия, поради която тя се показва по-слабо спрямо други страни в района, съгласно Герен.

Макар че Индонезия е най-голямата стопанска система в Югоизточна Азия, тя се подрежда едвам на пето в търговията с Европейски Съюз през предходната година. Островната страна е изпреварена от други страни в района по отношение на привличането на директни задгранични вложения от Европа. Натискът за реализиране на съглашение с Европейски Съюз идва на фона на данните, че Индонезия регистрира 20% спад (на годишна база) в осъществените директни задгранични вложения през третото тримесечие на годината.

" Европейските вложители несъмнено са номер едно в АСЕАН и способстват повече от Съединени американски щати и Япония взети дружно. Но единствено 10% отиват в Индонезия ", показва Герен.

Ново потомство

Пактът обгръща услугите и вложенията, както и конкуренцията, устойчивото развиване, трудовото законодателство и околната среда. Ако се подписа такава договорка, цените за минимум 95% от стоките и услугите ще бъдат понижени до нула, както по отношение на секторите, по този начин и по отношение на размера на търговията.

" Споразумението от ново потомство " би се конкурирало с Транстихоокеанското капиталово партньорство от позиция на упоритостите, съгласно Герен.

Индонезийската страна показва " доста нови въпроси ", които би трябвало да бъдат решени, преди да бъде приключена такава договорка, както и актуалната президентската конкуренция, предхождаща изборите през април.

" Макар аз да не преставам да упорствам за договарянията, евентуално някои организации биха предпочели метод " изчакайте и вижте ", сподели Памбагьо. " Ще продължа да упорствам колкото е допустимо повече ", безапелационен е той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР