Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп говореше ред Общото събрание

...
Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп говореше ред Общото събрание
Коментари Харесай

ЕС, Русия и Китай срещу САЩ, смяха се на Тръмп в ООН

Докато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп говореше ред Общото заседание на Организацията на обединените народи за зависимостта на Европейския съюз от Москва и за нуждата от наказания против Техеран - Европейски Съюз, Русия и Китай се споразумяха по какъв начин да заобикалят ограниченията на Вашингтон.

Това стана на среща на външните министри на Англия, Франция, Германия, Русия, Китай и Иран в коридорите на постройката на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Европейският съюз ще сътвори нов разплащателен фонд, заобикаляйки американските наказания, с цел да резервира петролните и другите си бизнес ползи с Техеран, уточни Федерика Могерини, висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурността.

„ На процедура, това значи, че страните-членки ще основат институция, посредством която ще се правят легални финансови транзакции с Иран. Това ще разреши на европейските компании да продължат да търгуват с иранските в сходство със законодателството на Европейски Съюз, като фондът може да бъде отворен и за други сътрудници по света”, съобщи Могерини.

„ Дружество със специфична цел ще подкрепя и подсигурява икономическите оператори, които желаят да вършат легален бизнес с Иран”, се показва в общото изказване на външните министри на Европейски Съюз, Русия и Китай.

В документа написа още, че страните, които подписаха нуклеарното съглашение през 2015 година „ препотвърдиха своят ангажимент за цялостното му и дейно използване с доброжелателност и в градивна атмосфера”.

Междувременно президентът на Турция Реджеп Ердоган демонстративно бойкотира речта на Тръмп, като напусна залата в самото ѝ начало.

След това турският държавен глава съобщи пред делегатите в Общото заседание на Организация на обединените нации, че Съединени американски щати финансират Фетхуалистката терористична организация (ФЕТО) със 763 млн. $ годишно.

Президентът на Иран Хасан Рухани пък упрекна американския си сътрудник, че се пробва да смъкна държавното управление на Ислямската република.

„ Иронично е, че Съединени американски щати даже не се пробват да прикрият желанията си за събаряне на същото държавното управление, което приканват към разговори”, съобщи Рухани пред Общото заседание на Организация на обединените нации. „ Аз стартирам този разговор тъкмо тук и недвусмислено декларирам, че международната сигурност не е просто игра, част от американската вътрешна политика”.

Самата тирада на президента на Съединени американски щати пък беше посрещната с усмивки от доста от делегатите.

В началото Тръмп направи смелото изказване, че неговата „ администрация е постигнала повече от съвсем всяка друга администрация в историята на страната”. Забелязвайки усмивките на делегатите американският президент сподели: „ не чаках тази реакция, само че всичко е добре”.

След това представителите на Германия в Организация на обединените нации очевидно се засмяха, когато Тръмп съобщи, че Германия ще стане „ изцяло подвластна от съветската сила, в случай че не промени незабавно курса”.

Иран под напън от Съединени американски щати. Европа срещу, вкарва отбрана за фирмите

Тръмп извади Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Иран

Тръмп към Иран: хазартни дейности и неразбираема тактика

Тръмп заплаши Иран: Внимавайте!

Рохани към Тръмп: Война с Иран ще е майката на всички войни

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР