Докато премиерът Бойко Борисов се е скрил от протестиращите и

...
Докато премиерът Бойко Борисов се е скрил от протестиращите и
Коментари Харесай

Не можело без парламента? Точно без този може.

Докато министър председателят Бойко Борисов се е скрил от протестиращите и се пробва да купи обособени сектори с вярата да се задържи на власт, негови министри, кметове и доближени анализатори обикалят телевизионните студия и вадят все по-нелепи причини в отбрана на кабинета. Отличничка в това отношение е обществената министърка Деница Сачева. Тези дни тя изясни какъв брой работливо и отговорно е това държавно управление, което няма желание да си подава оставката, тъй като при служебно "гладни хора ще излязат на улиците през септември и октомври “. То щяло да бъде безпомощно без парламент. Действащият в този момент бил „ основен инструмент за решение на проблеми “.

В този дух за "инструмента " се изричат и редица други представители на ръководещата партия и съдружните й сътрудници. Това явно е една от спуснатите им съществени опорни точки – “ако в този момент има предварителни избори, няма да има работещ парламент, който да взема сложни решения в тази тежка криза”. Някои от партийните функционери на високи постове отидоха още по-далече, а други напряко се изгубиха в далечината. Като врачанския кмет Калин Каменов да вземем за пример, който се тормози, че при служебно държавно управление, без кабинета на Борисов и Народното събрание, общините, видите ли, нямало да могат да действат. Евродепутатът Андрей Ковачев пък предизвести, че ще спрат европейските пари за България. Само че същият този скъп и извънредно значим парламент най-спокойно и безогледно си излезе в едномесечна

почивка на фона на антиправителствените митинги

и без да му мигне окото за тежките есенно-зимни месеци, които ни чакали.

Всъщност някогашният министър председател на България (1997-2001 г.) Иван Костов отговори на страховете на Сачева и другите като нея от вероятно служебно държавно управление. „ На площадите ще излязат мощно потърпевши и изплашени хора. В това отношение настоящето държавно управление ще бъде в по-лоша позиция от служебно държавно управление. Задачата на служебното е да организира в точния момент почтени избори, а не, без да има парламент зад тила си, да се оправя със здравна и с икономическа рецесия. Същевременно то ще разполага със същите финансови запаси и стратегии за облекчение на рецесиите, както сегашните ръководещи “, сподели Костов. И е изцяло прав, тъй като Народното събрание към този момент е дал своя вот препоръчаните социално-икономически ограничения с плануваните за тях средства, както и е дал карт бланш на държавното управление да тегли заеми при нужда. Костов не изключва наесен да изпаднем в политическа рецесия. Според него тя „ би настъпила при комбиниране сред здравна рецесия и неспособност на лечебните заведения да одобряват клинично заболели случаи, икономическа рецесия и рисково ниско доверие в ръководещите “.

Но да се върнем на Народното събрание. За същото това Народно заседание ли става дума, към което Бойко Борисов се отнася

очебийно надменно и пренебрежително?

Ръководено от същата онази негова кърджалийска партийна приятелка? За миналите 7 месеца от началото на годината министър-председателят се е явил на чуване пред депутатите, които официално се водят негови работодатели, единствено два пъти. Той не идва в Народното събрание даже когато се дебатира по импортиран от Българска социалистическа партия избор на съмнение на кабинета му (последният път поради корупцията).

Не стоят по този начин нещата обаче, когато държавното управление или парламентарната група са създали някой законодателен гаф, който би трябвало бързо да се поправи. Тогава влита като хала в законодателния храм, подрежда на парламентарната група на ГЕРБ какво и по какъв начин да прегласува и си отива. Така, като в Трудово-кооперативно земеделско стопанство, за 5 минути беше заменен и предходният парламентарен началник Димитър Главчев.

На всички от дълго време е пределно ясно, че този парламент няма своя воля и самодейност. Няма никаква роля в ръководството на страната или в отбраната на ползите на жителите. Гласува това, което му се спусне "отгоре ", т.е. от изпълнителната власт. На процедура този парламент служи най-много като нотариат

да узаконява едноличните решения на премиера,

които официално минават и през Министерския съвет.

И още нещо: да сте чули в миналото народните представители да са били известени от министър-председателя какви позиции ще пази при другите срещи и формати в Европейския съюз? Или пък да се е отчел пред тях, откакто се е завърнал от Брюксел?

Да не приказваме, че през последните месеци Народното събрание съвсем не работи. Депутатите изчерпват програмата си за деня за към два часа и си потеглят. По импортираните законопроекти съвсем не се дебатира. Отделен въпрос е, че те въобще не са свързани с бързо изменяща се обстановка в този момент и с най-големите проблеми на обществото.

По време на изключителното състояние Цвета Караянчева побърза да разпусне Народното събрание, което се събираше единствено на изключителни съвещания, с цел да гласоподава импортирани от Министерския съвет решения и закони за оправянето с пандемичната конюнктура. Тогава де факто нямаше парламент и не се видя на някой да му липсва. Със сигурност част от жителите въобще не схванаха, че в някакъв интервал националните им избраници са се изпокрили. Е, подвигна се олелия към замразяването на депутатските заплати за два месеца и това беше.

От години Народното събрание е една от институциите с

най-ниско доверие измежду българското общество

Рейтингът на настоящия напряко удари дъното. И същата тази институция, с ръководител с унизително и обидно название, с цялостна беззащитност в законодателния развой и несъответстващи диспути, с всекидневно произвеждане на кавги, внезапно се оказа толкоз значима, незаменима и незаобиколима. Няма ли я нея ще спре да действа освен Враца, ами и цялата страна ще изпадне в тежка рецесия. Която прочее съвсем е настъпила посредством и на Народното събрание.

Хайде да не се заблуждаваме! Този парламент е непроизводителен, привършен, компрометира парламентаризма и не съумява да извърши даже минимални стандарти за висшия орган на една парламентарна република.

"Всичките страхове от служебното държавно управление са на ГЕРБ "таласъмите ". Ето плашат, че няма да има пари за общините, а евродепутати, че в случай че го няма Борисов, няма да има никакви европейски пари. По същия метод прокламират, че в случай че има служебно държавно управление, ще настъпи злополука. Вече имахме служебно държавно управление, формирано от Радев. То провежда последните избори, които ГЕРБ завоюваха. Това, че сега знаят, че няма да завоюват никакви избори, проведени от който и да било, си е единствено техен проблем. Да тръбят, че в случай че Борисов го няма, ще се блокират европейските пари и че в случай че Радев направи служебно държавно управление, ще разгласи незабавно президентска република и ще предложения незабавно руснаците, са нелепости. Само тежко повреден бандитски мозък може да измисли сходни небивалици ", разяснява политологът Евгений Дайнов сегашната обстановка в страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР