Дори Фед съкращава работни места – за първи път от повече от десетилетие

...
Докато председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл успокоява обществеността за
Коментари Харесай

Докато председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл успокоява обществеността за състоянието на американската икономика, организацията тихомълком съкращава работници на собствения си праг.

Системата на Федералния резерв съкращава приблизително 300 работни места до края на годината, потвърди говорител на Фед пред CNN в петък.

Това бележи рядък спад в броя на служителите в централната банка, първият от 2010 г. насам. В системата на Фед работят около 21 000 души в своите 12 регионални резервни банки.

Говорителят каза, че намаленията, съобщени по-рано от Ройтерс, включват комбинация от съкращения, ранно пенсиониране и избор да не се заемат свободни позиции. Фед отказа да каже колко души ще бъдат съкратени.

Съкращенията ще се съсредоточат най-вече върху позиции за поддръжка, включително технологични роли, които вече не са необходими, каза говорителят на Фед.

ФАЙЛ СНИМКА : Дъждовни капки висят на табела за Wall Street извън Нюйоркската фондова борса в Манхатън в Ню Йорк, Ню Йорк, САЩ, 26 октомври 2020 г. REUTERS/Mike Segar/File Photo ФАЙЛОВА СНИМКА: Дъждовни капки висят на табела за Wall Street извън Нюйоркската фондова борса в Манхатън в Ню Йорк, Ню Йорк, САЩ, 26 октомври 2020 г. REUTERS/Mike Segar/Файлова снимка Майк Сегар/Ройтерс/ФАЙЛ

Новината за съкращенията на работни места идва само няколко дни след като Пауъл изрази изненада от устойчивостта на американската икономика пред лицето на инфлацията и нарастващите лихвени проценти.

„Икономическата активност е по-силна, отколкото очаквахме, по-силна, отколкото мисля, че всички очакваха“, каза Пауъл пред репортери в сряда на пресконференция след последното заседание на централната банка за паричната политика.

Отразявайки този оптимизъм, служителите на Фед подобриха прогнозата си за икономическия растеж и намалиха прогнозата си за безработицата.

Въпреки това Пауъл също така призна, че охлаждането на инфлацията до здравословни нива вероятно ще изисква „известно смекчаване“ на пазара на труда и предупреди, че мекото приземяване не е гаранция.

Пауъл каза, че меко приземяване – при което инфлацията е укротена, но рецесията е избегната – е „възможно“, но „в крайна сметка това може да се реши от фактори, които са извън нашия контрол“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР