Докато предпочитанията на американците кой да бъде следващият им президент

...
Докато предпочитанията на американците кой да бъде следващият им президент
Коментари Харесай

В Азия треперят Байдън да не бие

Докато желанията на американците кой да бъде идващият им президент се двоумят и ще решат изхода от битката в последния миг, изборът на по-голямата част от демократичния свят сякаш е явен. С политиката си на изолационизъм, с споровете си с сътрудници и другари, с слагането на Америка преди всичко сегашният президент Доналд Тръмп като че ли предреши благосклонностите да отидат на страната на противника му – Джо Байдън.

От европейска позиция това наподобява повече от разумно, имайки поради обтягането на връзките сред съдружниците от двете страни на Атлантика през последните четири години. В изгода на Байдън приказва и това, че за разлика от Тръмп, който влезе в Белия дом като изцяло неграмотен в интернационалните каузи, той е същински интернационален специалист с дълготраен опит.

Оказа се обаче, че отвън Европа надалеч няма такова единогласие. Приятелите на Съединени американски щати от най-големия континент, Азия – в това число водещи международни стопански системи като Япония и Индия – са мощно обезпокоени от промяната в Белия дом. Управляващите в Токио, Делхи, Тайпе, Сингапур и други азиатски столици се усещаха спокойни по време на ръководството на Тръмп и на твърдия му метод към Китай. А вероятността за Байдън в Белия дом разсънва

неприятни мемоари от ръководството на Барак Обама,

което мнозина в Азия възприемаха като прекомерно меко по отношение на Поднебесната империя.

В своята тирада на конференцията на Демократическата партия самият Байдън дефинира четирите целта на ръководството си, в които бяха включени справяне с коронавирусната зараза и с расовото неравноправие. Отношенията с Китай, които преди всичко вълнуват азиатските политически елити, обаче изобщо не участваха в листата.

Пропускът надали е останал неусетен в Токио. Още през април визията на Япония за Тръмп бе показано в излизащото на два месеца профилирано издание за политика American Interest. Материалът, озаглавен "Плюсовете на конфронтационната тактика по отношение на Китай ", с създател неизвестен чиновник на японското външно министерство, остро подлага на критика китайската политика на Обама, чиято основна задача постоянно била "да ангажира Китай ", а не да се съревновава с него. Действията на Тръмп не били безпогрешни, само че по-твърдият му метод към Пекин бил своевременен. "Искаме ли, в случай че е допустимо, да се върнем в света преди Тръмп? ", пита японският чиновник и дава отговор: "За доста от ръководещите в Токио отговорът евентуално е "не ", тъй като

зле прилаганата, само че фундаментално вярна тактика

(при Тръмп) е за предпочитане пред добре прилаганата, само че неразбираема тактика (при Обама).

Материалът е неизвестен, само че публикуването му сигурно е станало с утвърждението на външното министерство, което значи, че отразява вижданията на ръководещите в японската столица.

Подобни настроения се споделят и в Индия. Миналата година външният министър Субраманян Джаишанкар отхвърли изказванията, съгласно които Тръмп бил увредил връзките с Индия. "Това, което следя у Тръмп през последните две или три години, напълно не е обичайна американската система - съобщи той, представен от "Форин полиси ". - Всъщност следим огромни, смели, решителни стъпки в редица области. " При състояние че връзките сред Китай и Индия бързо се утежняват, за което свидетелстват и граничните произшествия с човешки жертви през последните месеци, е естествено, че Делхи ще поддържа от време на време безредната, само че изрично антикитайска политика на Доналд Тръмп. Най-малкото, което би донесло идването на власт на Байдън, ще е усложняване на

стратегическата позиция на Индия

– изключително в случай че новият собственик на Белия дом извърши завой във външната политика и втвърди курса по отношение на Русия за сметка на намаляване по отношение на Китай, безпокоят се в Делхи.

От същото се притесняват и в Тайван, където разбираемо са изключително чувствителни към измененията в американската външна политика и където наскоро на посещаване дойде американският здравен министър Алекс Азар. Визита на такова равнище не бе имало от четири десетилетия, откакто през 1979-а Съединените щати прекратиха дипломатическите си връзки с Тайпе като част от нормализацията с Пекин. Тайван е миропомазан от първия мандат на Тръмп и сегашният курс е за предпочитане пред каквито и да било предизборни обещания, безапелационни са на острова.

Поддръжниците на Байдън не одобряват тези причини. Втора администрация на Тръмп би предизвикала обилни вреди на района – като се стартира от неуважителното и меркантилно отношение на президента към съдружниците му и се стигне до риска от боен конфликт със самия Китай, считат те. Мнозина представители на района също биха приветствали едно по-дружелюбно държание на американската дипломация и

се надяват на изглаждане на различията

с Китай. "Двете сили би трябвало да работят за взаимно битие, допускащо конкуренция в някои области, само че без да разрешават на съперничеството да отравя връзките с другия ", написа наскоро сингапурският министър председател Ли Сян Лун.

Освен това самият Байдън показва по-твърдо отношение към Китай, в сравнение с преди време Обама. По време на диспути през февруари той даже назова китайския президент Си Дзинпин "престъпник ". В друго изявление обрисува Китай като "авторитарна тирания ".

По време на акцията си Байдън изпрати и сигнали до Асоциацията на страните от Югоизточна Азия – АСЕАН, като даде да се разбере, че ще участва на районните срещи, което Тръмп най-редовно пропускаше да направи. Особено показателна бе срещата на АСЕАН през ноември 2019-а в Банкок (последната, на която водачите участваха физически, преди епидемията от Ковид-19). На нея

американският президент освен че не пристигна,

само че и не изпрати нито вицепрезидента, нито държавния си секретар. Обидени от това отношение, седем от водачите на десетте страни от общността не дойдоха в Тайланд и на процедура срещата се провали.

Но въпреки че е възприел по-остър звук към Китай, Байдън е изправен алтернативи – като тази за човешките права. Бившият вицепрезидент на Обама сложи тематиката в центъра на метода си към Пекин, като постоянно обръща внимание върху нежеланото състояние на уйгурите в провинция Синдзян. "Ще върна главните полезности в американската външна политика ", означи наскоро той в остро изявление, отдадено на обстановката в Тибет.

Там е работата обаче, че не всички другари на Съединени американски щати в Азия биха се зарадвали на тези думи. Основният противник на Китай – Индия, през последните години е под непрекъсната рецензия за ерозията на демокрацията и изключително за метода, по който третира мюсюлманското малцинство в Кашмир. Но и други страни от района, имащи проблеми с Пекин, не биха приветствали вероятността Вашингтон да им изнася лекции по човешки права.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР