Докато правата на българите не бъдат гарантирани в РС Македония,

...
Докато правата на българите не бъдат гарантирани в РС Македония,
Коментари Харесай

Бойко Ноев: Търговията за правата на българите в РСМ срещу членство в ЕС е неморална

Докато правата на българите не бъдат обезпечени в районен съд Македония, София ще бъде скептична за започването на договаряния на РСМ за участие в Европейски Съюз. Решаването на проблемите на българите, тяхната недискриминация са централен въпрос, който Скопие би трябвало да реши, в случай че желае да стане член на европейското семейство. Това съобщи в изявление за БГНЕС Бойко Ноев, посланик от кариерата и два пъти министър на защитата /1994-1995 и 1999-2001 г./. Интервюто е взето във връзка настоящи развития в връзките сред България и РСМ и изявления на премиера Зоран Заев в тази връзка.

„ Внимателно проследявам формалните позиции на България, изказани както от президента Румен Радев, по този начин и от премиера Стефан Янев и външния министър Светлан Стоев. Външният министър в никакъв случай не е приказвал за признание на българско малцинство в районен съд Македония, както настояват някои. Няма подобен термин и не е вероятен. Това, което външният министър е споделил на конференцията предишния петък, безусловно е, че българите в РСМ би трябвало да бъдат третирани равноправно наред с всички останали народности или елементи от нации, както те са дефинирани в Конституцията и законите на РСМ “, сподели Бойко Ноев. Това е съгласно мен някаква конкретизация на кардиналното виждане на България, че има проблеми с осъществяването на Копенхагенските критерии от страна на РСМ.

Това, че някои медии и анализатори, заради непознаването на терминологията или по други аргументи са употребявали думата „ малцинство “ е напълно обособен въпрос. Според него не е хубаво, когато други политици и наблюдаващи подхващат тази неточност и я мултиплицират в своите мнения, стигайки до там, че упрекват българското Министерство на външните работи в непросветеност. „ Това надалеч не е по този начин. Българското Министерство на външните работи в никакъв случай не е говорило за малцинство “, акцентира Ноев.

Той е безапелационен, че правата и недискриминацията на македонските българи е основен въпрос в позицията на София. Според него точно там би трябвало да се търси интерпретация на думите на външния министър Стоев, че Народното събрание би трябвало да зададе по-гъвкава рамка за договарянията с районен съд Македония.

„ Досега тя не беше изказвана толкоз изрично и мощно, само че моето очакване е тези въпроси да заемат все по-централно място в българската позиция. Дошло е времето, когато ние би трябвало да заговорим на явен глас за сърцевината на казуса на взаимоотношенията ни с РСМ. Дебългаризацията, която там тече в продължение на 75 години, не е преставала и през последните 30 години. Това са 30 години, през които България беше единствената страна, която до момента в който безусловно късаше от залъка си, с цел да помогне на своите братя от районен съд Македония в най-трудните им моменти. През това време някои български политици разрешиха да бъда приспани с лъжливи обещания за непосредственост и съгласие. Докато неизбежно се стигна до часа на истината, до един катарзис, който сложи нещата на верните им места “, напомни Ноев.

Дипломатът означи, че политиката на дебългаризация освен не е била прекъсната и забавена, само че траяла по същия метод, както и преди.

„ В последните седмици и месеци все по-ясно се чува гласът на македонските българи. Хубаво, че формалните Скопие и София договарят, само че би трябвало да се чуе и техния глас. Именно те са носителите на историята, която някои слагат по подозрение, те са носителите на онази тъга, която е сполетяла българската националност там. Те са директните наследници на хората, които са били избити без съд и присъда, изпратени са по концлагерите и така нататък Нашите сънародници в РСМ са тези, които са носили и носят главното задължение на дебългаризацията и това го виждаме до ден-днешен “, сподели Ноев.

Затова въпросът за правата и недискриминацията неизбежно идва на дневен ред и се трансформира в основен въпрос за решение, преди РСМ да стартира договарянията.

„ Направи ми доста мощно усещане това, което споделят македонските българи, в това число Петър Колев, който е ръководител на македонската партия Граждански либерален съюз, че желаят и могат да бъдат фактор за разрешаването на съществуващите проблеми сред двете страни. Те се срещнаха с президента Радев и външния министър Стоев. Тяхното предпочитание е да оказват помощ, да се включат в процеса, тъй че да бъдат ускорени решенията на проблемите, които към този момент не разрешават РСМ да стартира договаряния за участие. Аз мисля, че мнението на македонските българи би трябвало да се трансформира във значим фактор в преговорния развой. “, съобщи Ноев, който е един от водещите български специалисти по интернационалните връзки.

Българите не са наедно с останалите жители на РСМ, съобщи Петър Колев.

Според него апелите на българите да бъдат включени в Конституцията на страната, които идват от самите тях, са доста значими, в подтекста на гарантиране на правата им и като фактор на другарство и непоклатимост в връзките сред двете страни.

„ Не става дума за претенции за малцинство, а само за това българите в РСМ да бъдат третирани наедно с всички нации, които са упоменати в Конституцията. Не може да има изброени сърби, албанци, турци, бошняци, роми, а да не бъдат упоменати изобщо българите. Това би трябвало да бъде решено и е хубаво, че македонските българи слагат този въпрос, следствията от който имат най-голямо значение за самите тях “, съобщи Ноев.

По отношение на преброяването, в РСМ има най-малко 120 хиляди македонски българи, които към този момент имат и българско поданство.

„ Това не са просто носители на паспорти или гастарбайтери, както ги показва пропагандата в Скопие. Това са хора, които са получили българско поданство въз основата на истински архивни документи, с изключение на декларациите за генезис, които са подали. На тази база са станали български жители. Мнозина от тези хора са потърсили българското си поданство като най-прекия път за професионална и личностна реализация, която им е отказана в самата районен съд Македония. За България няма да бъде задоволително те да не бъдат отразени в идното броене “, безапелационен е Бойко Ноев.

Той прикани македонското държавно управление или парламент със специфична декларация да насърчи македонските българи самоуверено да заявят своя генезис, да не се тормозят за своите права и да се пишат такива каквито са се заявили, получавайки българско поданство.

„ Поправка 39 в Конституцията от 2019 година категорично приказва, че македонската страна би трябвало да насърчава или да предизвиква народностите в техните контакти с татковината, само че още веднъж изброява единствено 6 народности, само че българи няма. Сигурно и ромите имат родина, само че не знаем коя е тя. Но твърдо знаем, че за македонските българи България е родина. Хубаво е държавното управление в Скопие да насърчи тези хора да се изявят като българи, а не да ги репресира “, прикани Бойко Ноев.

И да желаеме, не можем да впишем на следващия ден българите в Конституцията, сподели Зоран Заев.
Той разяснява и изявлението на премиера Зоран Заев, който съобщи, че не може да впише българите в този момент в Конституцията.

„ Не имам вяра министър председателят Заев да е казвал, че не може да впише българите в Конституцията в този момент и че това може да се направи едвам когато страната му се причисли към Европейски Съюз. Това би означавало, че някои в РСМ се пробват да търгуват с правата на македонските българи, мнозина от тях и български жители. Такава мисъл даже опонира на интернационално приетите юридически и морални правила. Какво значи да ги впишеш и да признаеш техните права чак след влизането на РСМ в Европейски Съюз? Това е една много безпринципна търговия. Правата на българите в РСМ е трябвало да бъдат обезпечени още при приемането на Конституцията преди 30 години, а не да го отлагаме след хипотетичното участие на РСМ в Европейски Съюз “, упорства Ноев.

И продължи, „ Днес аз не съм в дейната политика и не бих могъл директно да разисквам с премиера Заев. Но преди двадесетина години бях измежду хората, които имаха принос за това, тогавашната БЮРМ да остане на политическата карта на Европа в своята целокупност, в която я познаваме през днешния ден. А имаше риск и да я няма. Апропо, за това тогава способстваха и политици като Владо Бучковски, Любчо Георгиевски и други от онази генерация огромни политици. И в това си бивше качество, а и като човек, който откровено желае районен съд Македония да влезе час по-скоро в Европейски Съюз бих споделил на Зоран Заев, следното: огромна политическа неточност би било да се мисли, че с правата на индивида и с въпросите на недискриминацията може да се търгува. Обвързването на гаранциите за правата на македонските българи с участието в Европейски Съюз би било политическо късогледство. От позитивната страна обаче, сходни позиции оказват помощ на нашите съдружници от Европейски Съюз и НАТО по ясно да схващат българските терзания “.

Бойко Ноев прикани македонските политици доста съществено да се замислят над сигналите, които идват и от ден на ден ще идват от София.

„ Промяната в Конституцията ще бъде неизбежно изискване за продължение на диалози за започване на договаряния. Честното броене на българите – също. Докато България не бъде сигурна, че правата на българите са обезпечени, че против тях не се прави дискриминация, тя ще бъде доста скептична към желанията на македонските политически елити. Това е и главната спънка пред началото на договарянията за Европейски Съюз. “, акцентира Бойко Ноев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР