Докато повечето жители на планетата посрещнахме новата 2021 г. пред

...
Докато повечето жители на планетата посрещнахме новата 2021 г. пред
Коментари Харесай

Едно смело момиче в Космоса

Докато множеството поданици на планетата посрещнахме новата 2021 година пред тв приемниците вкъщи, астронавтката Кристина Кох ни пожела " ЧНГ! " със фотография от 200 милиона километра разстояние от Земята. 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Christina Hammock Koch (@astro_christina)

Кристина несъмнено е момиче, което си коства да опознаем, с цел да се възхитим и вдъхновим. На 6 февруари 2020 година тя публично сложи връх и стана дамата с най-дълъг престой в Космоса, откакто съвсем година се носеше в орбита.

„ Направете всичко това, което желаете, само че отлагате от боязън. Бъдете смели! Осмелете се да осъществите нещата, които ви вълнуват и интригуват, само че смятате, че са отвън вашия обхват. Ще се изненадате на какво сте способни. И даже да не постигнете голямо въздействие върху света, вътрешното задоволство ще бъде задоволително “, споделя Кристина в изявление за BBC.

В рамките на задачата Кристина реализира и различен казус. През октомври 2019 година за първи път в историята на галактическите проучвания две дами работиха дружно в открития Космос. В екип с американската астронавтка Джесика Миър, Кристина смени слънчевите акумулатори на Международната галактическа станция. Двете работиха на височина 400 километра над Земята в продължение на 5 часа.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Christina Hammock Koch (@astro_christina)

Целта на задачата

По време на пътешествието си от 328 дни, 13 часа и 58 минути Кристина Кох е направила 5 248 орбити към Земята на разстояние от 224 милиона километра. Участвала е в шест галактически разходки и е прекарала отвън МКС общо 42 часа и 15 минути.

Кристина е работила по 210 проучвателни задачи. Това включва наблюдаване на резултатите от продължителния галактически полет върху дами – по какъв начин се отразяват безтегловността, радиацията, изолацията и напрежението. Проучванията ще оказват помощ за възстановяване на подготвителния развой за подготовка на астронавтите за техните задачи за изработването на скафандрите, както и за стратегиите за възобновяване след завръщането им на Земята.

" Луната, към която Гьоте се обръща със: " Сестро на зората, ти... " и купчината лава и прахуляк, върху която стъпваха астронавтите, едно и също небесно тяло ли са? " Това питаше в книгата си " Приказка до безкрайност " Михаел Енде.

За Кристина Кох Луната е и двете – обект на научни проучвания и мотив за фантазии. Усърдната й работа  скоро ще води първата жена на Луната. Очаква се това да стане до 2024 година по програмата " Артемида ". Мисиите й ще оказват помощ на НАСА и за първия полет на астронавти до Марс.

Автор: Татяна Чохаджиева

 
Космосът се доближава от ден на ден до нас

  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР