Докато по цял свят вредните емисии във въздуха намаляват заради

...
Докато по цял свят вредните емисии във въздуха намаляват заради
Коментари Харесай

ТЕЦ-ове пак бълват отрови

Докато по целия свят нездравословните излъчвания във въздуха понижават поради замрелия живот, у нас замърсяването от топлоцентралите още веднъж потегля нагоре.

Вчера следобяд в Гълъбово три пъти е измерено превишение на алармения предел за серен диоксид. При норма от 500 мкг/куб.м, измерени в три поредни часа, сред 16 и 18 часа през вчерашния ден автоматизираната станция в центъра на града е измерила сред 553.2 и 638.39 микрограма на куб.м.

Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора е издала наставления за понижаване на излъчванията на серен диоксид на всички Топлоелектрическа централа от комплекса „ Марица изток ”, в това число и понижаване товара на работещите все още мощности, оповестиха оттова. Оттам изясняват замърсяването с " наклонност на неустойчива атмосфера, създаваща предпоставки за задържане на високи концентрации на атмосферен замърсител серен диоксид в приземния атмосферен пласт на гр. Гълъбово ".

От вторник Топлоелектрическа централа " Бобов дол " тихомълком е почнал още веднъж да гори отпадък, заяви през вчерашния ден дупнишкият е-вестник " Камертон ". Принудителната мярка, наложена от министъра на околната среда и водите Емил Димитров преди към два месеца, е отпаднала, удостоверява пред изданието изпълнителният шеф на сдружението Емил Христов. Той твърди, че Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ е получила позволение от Министерство на околната среда и водите да употребява боклуци в индустриалната си активност, откакто е изпълнила условието за надграждане на системата за мониторинг на една от сероочистките.

„ Централата към този момент работи. Даже два автомобила са пристигнали със софийски отпадък. Нещо се случва отново, което не е редно “, съобщи през вчерашния ден пред Нова телевизия Васил Васев, кмет на Големо село, на чиято територия е Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". От централата пробваха да слагат в позитивна светлина новината, че още веднъж горят отпадък, с заричане да инсталират табла, на които хората от близките обитаеми места да наблюдават чистотата на въздуха. „ Ще мерят, но по какъв начин ще мерят, кой ще ги поставя, къде ще са вързани, в действително време ли ще дава. Мъчат се да създадат в разстояние на три години електронно табло, което да дава информация “, песимистичен е Васев.

В София също въздухът е нечист над нормата, като сега и петте градски станции демонстрират централизация на фини прахови частици във въздуха над 50 µg/m3.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР