Докато пандемията продължава да бушува по целия свят, изследователи разследват

...
Докато пандемията продължава да бушува по целия свят, изследователи разследват
Коментари Харесай

Тревожни данни от изследване на "спасителния" хлорохин, оказа се, че доста пациенти умират от лекарството

Докато пандемията продължава да бушува по целия свят, откриватели проверяват едно от евентуалните медикаменти за COVID-19 - хлорохин. Последни резултати от клинично тестване в Бразилия е довело до възходящо съмнение към медикамента. 

Хлорохинът се появява като средство за евентуално лекуване на MERS през 2012 година, само че не е проучен по-нататък, защото не демонстрира задоволително интензивност против вируса. Наскоро, още веднъж започнаха изследвания, само че този път по отношение на това дали лекарството може да блокира коронавирусите като COVID-19 от заразяване на клетките.

Известно е, че лекарството срещу малария има рискови странични резултати, даже относително „ по-безопасният “ му братовчед, хидроксихлорохин, не е безопасен.

Особено рисков е рискът пациентите да развият съществени сърдечни проблеми.

Антималарийният медикамент хидроксихлорохин и антибиотикът азитромицин сега получават внимание като евентуално лекуване на COVID-19 и всеки от тях има евентуални съществени последствия за хора със съществуващи сърдечно-съдови болести ", отбелязва в известие Американската здравна асоциация.

" Усложненията включват тежки проблеми със сърцето като аритмия (нередовен сърдечен ритъм), полиморфна камерна тахикардия, дълъг QT синдром и нараснал риск от неочаквана гибел. "

Последното проучване, което удостовери тези терзания, е от клинична лаборатория в Бразилия. Екипът пусна предварителните си резултати на своето изследване, които демонстрират, че след сложени по-големи дози от лекарството, единствено за шест дни, са умряли няколко пациента - изключително в групата, рандомизирана да получава по-високи дози от лекарството.

Изследователите записали две групи пациенти с COVID-19 в социална болница в Манаус; на групата с високи дози е назначена обща доза от 12 грама хлорохин за 10 дни, до момента в който групата с ниски дози е приемала обща доза от 2,7 грама за 5 дни. Всички участници са взимали и антибиотиците цефтриаксон и азитромицин.

След като са умряли 11 пациенти и от двете групи, екипът е спрял проучването на шестия ден, базирайки се на повече проблеми със сърдечния темп в групата, приемала по-големи дози и " наклонност към по-висока смъртност ".

" Предварителните констатации допускат, че по-високата доза хлорохин (10-дневен режим) не би трябвало да се предлага за лекуване на COVID-19, заради евентуални рискове. Такива резултати ни принудиха прибързано да спрем набирането на пациенти в тази група ", споделя в умозаключение екипът.

В по-късна актуализация, разкрита пред CNN, откривателите означават, че е имало още повече смъртни случаи в групата с високи дози, в сравнение с са били документирани на шестия ден. И това не значи, че групата с ниски дози също е безвредна.

„ Основната разлика сред групата с високи дози и ниски дози се прояви през първите три дни - двама пациенти, лекувани с висока доза хлорохин развиха камерна тахикардия преди гибелта “, споделя откривателят по инфекциозни заболявания от Университета Vanderbilt, Уилям Шафнер, който не е взел участие в проучването.

„ Значи, ясно е, че групата с високи дози е била по-токсична, само че резултатите са притеснителни и при групата с ниски дози “.

Тези тревожни резултати идват, откакто болница във Франция също спря изследване с хидроксихлорохин, заради странични резултати и риск от увреждане на сърцето.

Изследователският екип в Бразилия предлага да бъдат направени още изследвания за ролята, която хлорохинът може да играе в лекуването и профилактиката на COVID-19 -  нужни данни, които биха могли да ни бъдат от изгода в бъдеще.

" Дори и да не успеем да съберем положителни доказателства в точния момент, с цел да направляваме настоящата пандемия, информацията ще окаже мощно въздействие върху метода, по който ще се оправим със идващите огнища на ковид в бъдеще ", написа екипът в предварителния щемпел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР