Докато пандемията на коронавирус бушува през март и април, 500-годишният

...
Докато пандемията на коронавирус бушува през март и април, 500-годишният
Коментари Харесай

Идва ли краят на порочния туризъм на Амстердам?

Докато пандемията на ковид бушува през март и април, 500-годишният център на Амстердам се трансформира в призрачно място. Засегнати бяха всички браншове, само че най-много туристическият.

Столицата на кралството, която е измежду най-популярните туристически дестинации в света, в този момент е празна. Дори известните дребни алеи, облени в " алената светлина на фенерите ", които по принцип превземат " орди от туристи ", в този момент са тихи.

Кофишоповете, ситуирани на историческите площади, които притеглят милиони туристи с легалната продажба на канабис, в този момент също са пусти, написа Bloomberg.

След като коронавирусът прогони множеството от 1 милион туристи, които приблизително отиват там на месец, сегашната обстановка повдигна булото на въпрос, който се наблюдаваше от години - локалните поданици изгубиха историческия център на Амстердам. И в този момент се води борба за неговото възобновяване.

" Пандемията мъчително сподели какъв брой малко хора в действителност живеят в центъра и какъв брой малко може да предложи той на локалните поданици. Трябва да променим това ", разяснява Маша дес Брюгенкате, която ръководи съвета на централния квартал на Амстердам.

Държавите и градовете по света в този момент размишляват какво би трябвало да трансформират в постепидемичната епоха. За Амстердам, чиито 19 милиона годишни туристи носят повече от 6 милиарда евро доходи, това ще значи реализиране на по-добър баланс сред гости и локални поданици.
 Снимка 483553
Източник:

Кметът на Амстердам Фемке Халсема изложи проект в края на май, с който цели да направи тъкмо това. Мерките, които тя изброи в писмо до локалния съвет, включват закупуване на частни парцели и ограничение на разрешителните за кофишоповете, с цел да се подсигурява, че остарелият град не е просто посипан с магазини, които продават канабис и сувенири, само че има и компании, в които локалните работят; къщи, където те да живеят; и хранителни магазини и търговски обекти, които се грижат за тях.

Всъщност това не е първият път, в който се чуват сходни оферти. Но рецесията към новия ковид акцентира " спешността да се мисли за бъдещето на центъра на града ", написа Халзема в писмото, като отбелязва, че градът прекомерно доста разчита на туристите си и е нужна диверсификация.

Триумф в това направление се оказа желанието на компанията Adyen NV - една от най-успешните компании във финтех региона - да отвори офис с към 17 000 квадратни метра повърхност в сърцето на града. Компанията, която обработва заплащания на Uber, Ebay и Booking, съобщи, че е привлечена от комерсиалната активност на квартала.

Младите чиновници на Adyen " обичат да работят в многолюден град, тъй че да вземем за пример могат да посетят книжарница по време на почивката си или да вземат напитка на близката тераса след тежък работен ден ", сподели основният финансов шеф Инго Ютдехааге.

Местната власт интензивно се пробва да притегли компании, съобщи Анджелика Шутен, изпълнителен шеф в Ohpen - друга финтех компания, която се реалокира в 8 години.

Ключова част от проекта на управляващите е да пренастрои Амстердам - да накара бардаците да се реалокират от остарелия град, а кофишоповете да бъдат понижени. Но това няма да е елементарно.

Либералният метод към секса, опиатите и празненствата, в композиция с чудните калдъръмени улици, канали и тесни цветни градски къщи, трансформират града в една от най-популярните туристически дестинации. Но с течение на годините, както във Венеция и Барселона, цунамитата от гости заляха локалния живот.

Нещата станаха толкоз зле, че някои поданици сложиха свои фотоси на прозорците си с надпис " Аз пребивавам тук ".
 Цените на парцелите в Амстердам - рекордно високи
Цените на парцелите в Амстердам - рекордно високи

Притокът на британци поради Брекзит и ниските ипотечни заеми в основата

" Автомобилът за разчистване на улиците би трябвало да минава по няколко пъти дневно тук, с цел да почисти боклуците ", споделя 52-годишният Пол, който от 16 години живее в една от многото алеи в региона на центъра. Той не желае да уточни фамилното си име, само че сподели, че му е писнало от непрестанно увеличаващия се брой туристи, които уринират или повръщат на вратата му. Той упорства локалната власт да забрани проституцията и легалната приложимост на канабис, и да върне локалните търговци на дребно.

" Те би трябвало да върнат този регион на жителите, тъй като в случай че не го създадат в този момент, това в никакъв случай няма да се случи ", сподели той.

Но това единствено звучи елементарно. Местните управляващи разискват и ползват голям брой хрумвания през годините, като да вземем за пример ограничавания на туристическите наеми и възбрана за магазините. Съветът даже се опита да изкупи парцелите на притежателите на бардаци, с цел да ги накара да се реалокират.

" Връхната точка беше към 2014 година ", съобщи Геерте Удо, изпълнителен шеф на Аmsterdam&partners - градска организация за брандиране. " Всички започнаха да осъзнават, че повече не постоянно е по-добро. Обслужването на туристическата стопанска система се трансформира в единствената цел на най-многолюдните места. "

Междувременно бардаците, които процъфтяват на фона на туристическия напор, не желаят да изоставен. Проститутките, които работят в тях, смятат региона, цялостен с камери, за безвредно място и виждат туристите като най-големия си поток от доходи.

Но пандемията засегна мощно бизнеса със секса. Много от служащите - и дами, и мъже - се прибраха в Източна Европа или започнаха да работят незаконно в Холандия. И макар че бардаците ще бъдат отворени още веднъж чак през септември, те чакат да генерират едвам 30% от естествените доходи, защото туристите евентуално ще бъдат по-предпазливи.

Според предприемачите, стоящи зад бардаците, Амстердам разчита най-вече на туристи, които в действителност идват точно, с цел да задоволят порочните си стремежи.
 Снимка 483554
Източник:

Собствениците на кафенета, продаващи канабис, също са настроени консервативно против напъните за ограничение на продажбите на туристите. Пол Вилхелм, съсобственик на две кафенета, едно от които е измежду най-старите такива в Амстердам, споделя, че сходен проект би бил ужасяващ за бизнеса. По думите му в случай че се подхващат сходни ограничения, доста от кофишоповете ще би трябвало да затворят, тъй като няма да могат да компенсират загубите си с продажби на локални.

Туристите може и да бъдат привлечени в началото от кофишоповете, само че тези хора също по този начин резервират хотели, посещават заведения за хранене и отиват на разходка с лодка в каналите, споделя той. " Те харчат пари. Икономическите времена ще бъдат доста сложни през идващите години, ние също имаме потребност от работни места. Не можете да имате идилията на малко селце и да бъдете стопански мегаполис в това време. "

За някои туризмът не е казусът. Това, от което се нуждае градът, е строго използване на нормите, с цел да подсигурява, че всичко е под надзор, споделя 81-годишният пенсионер Ян Дорребом, който живее в региона на алените фенери от 45 години.

" Марихуаната и проститутките зад прозорците ветрини са част от Амстердам. Просто го приемете и живейте с това ", споделя той.

Градските управляващи обаче не са съгласни. Те просто желаят повече домове, а освен хотелски стаи. Трябват и повече питейни заведения и заведения за хранене за локалните поданици, съобщи жителят Тен Бругенкейт.

" Мечтата ми е центърът на града да продължи да бъде оживено място, само че такова, където посетителите са гости, а не главното събитие. Това би трябвало да бъде място, където локалните поданици живеят, работят и вършат своите неща на мира ", прибавя той.
 Амстердам не разрешава шерването на домове в някои квартали
Амстердам не разрешава шерването на домове в някои квартали

Споделянето на жилища посредством онлайн платформите се трансформира в печеливш бизнес

Следователно съществува напълно действителна опция Амстердам скоро да не бъде мястото, което беше десетки години наред. Споровете са доста, основно дали градът ще съумява да притегли същия туристически напор, надлежно капитал, откакто се отърси от порочния туризъм. Според някои локални, които отчасти поддържат концепцията на управляващите, би трябвало да се търси баланс. Защото даже и столицата на Холандия да стане " прилична ", то този бизнес ще се реалокира в някой различен град, от което в последна сметка ще загуби единствено Амстердам и локалните му поданици, които ще би трябвало бързо да мислят за привличането на сурогат на този бизнес за милиарди.
 Снимка 483556
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР