Докато „пълзящата“ амнезия на основните свидетели на прокуратурата по делото

...
Докато „пълзящата“ амнезия на основните свидетели на прокуратурата по делото
Коментари Харесай

Прокуратурата ослепя за врътките на синдиците на КТБ

Докато „ пълзящата “ амнезия на главните очевидци на прокуратурата по делото за Корпоративна комерсиална банка се задълбочава от ден на ден и повече, активите на фалираната през 2014 година финансова институция се топят с всеки минал ден.

През тази седмица за следващ път двама от някогашните шефове на КТБ – Георги Христов и Георги Зяпков са подали сигнал до основния прокурор Иван Гешев за невиждана корист с имуществото на един от крупните кредитополучатели на банката - пловдивското дружество„ Търговски парк Тракия “ ЕАД, благосъстоятелност на „ Пасифик инвест “ АД (и двете оповестени в неплатежоспособност след банкрута на банката).

Историята на това „ разхищаване “,

осъществено пред благосклонните погледи и на синдиците на КТБ - Ангел Донов и Кристи Маринова, и на членовете на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, е показателна за безхаберието на държавното обвиняване.

До затварянето на КТБ през юни 2014 година „ Търговски Парк Тракия “ ЕАД има 100 дка в Пловдив ( ситуирани на изхода на града към Асеновград). Очевидно този вкусен терен не е останал неусетен от кохортата мераклии да се облажат от банкрута на банката. Непосредствено след затварянето на финансовата институция стартира „ претакането “ на част от него към други притежатели.

По данни, оповестени в осведомителната система „ Дакси “, с протокол от 9 октомври 2015 година едни 40 дка прелитат като „ непарична вноска “ към пловдивската компания „ Аперол “ (която до този миг е еднолична благосъстоятелност на Деян Найденов и има регистриран капитал от...два лв. ). Така за доста малко време „ Аперол “ става ООД, в което самият „ Търговски Парк Тракия “ ЕАД става съучастник с Деян Найденов ( а той по това време има едвам два от общо 2 500 002 дяла в дружеството).

През 2016 година мажоритарният притежател към този момент е разгласен в неплатежоспособност и неговите активи се ръководят от назначения синдик Росен Милошев. Според протокол от 1 август 2018 година Милошев, като представител на 99.99992 % от капитала на сдружението неприсъствено изхвърля Найденов като шеф на „ Аперол “ и на негово място назначава Николай Годев.

На 5 ноември 2018 година е учредено ново сдружение – софийското „ Индустриал пропъртис “ ЕООД, което е еднолична благосъстоятелност на Митко Валентинов Лалев и е с капитал 2000 лв.. Според сигнала до основния прокурор ( с който в. „ Банкеръ “ разполага), тъкмо в него са апортирани същите тези 40 декара, които обаче към този момент са благосъстоятелност на „ Индустриал пропъртис “ ЕООД, Според вносителите му, самият Лалев е чиновник на небезизвестните братя Мондешки ( свързани с редица кавги за злоупотреби, само че и с въздействието си върху решенията и дейностите на правосъдната и правоохранителна власт в страната).

В сигнала си до държавното обвиняване някогашните шефове в КТБ - Георги Христов и Георги Зяпков споделят, че „ всичко това се случва с дейното подпомагане на синдика на „ Търговски Парк Тракия “ АД – Росен Милошев и с дейното безучастие на синдиците на КТБ “.

И допълват, че „ Индустриал пропъртис “ ЕООД е записано на същия адрес, на който е седалището на офиса на „ Солид-85 “ ЕООД, благосъстоятелност на Младен Мондешки - на ул. „ Цар Самуил “ в София. Те вършат и друга връзка - оповестяват, че Митко Лалев е от град Троян, откъдето е и синдика на КТБ - Кристи Маринова, за която е известно че преди да бъде „ призована “ да се разпорежда с активите на фалираната банка е била дълготраен счетоводител по външен контракт на Младен Мондешки и на „ Солид-85 “ ЕООД.

Тук

идва ред и на най-любопитната част

от тази история. Вече става дума за метода на придобиване на този вкусен терен и най-важното - за цената на договорката.

В сигнала до основния прокурор се споделя, че тези 40 дка в Пловдив са апортирани непозволено и незаконно в капитала на „ Аперол “ ООД.Освен това са сменени за към 6 декара ливади в троянско село със смехотворната дефиниция „ за уравняване на дяловете “, поради смешните „ към 65 хил.лв. неплатени локални налози и такси към Община Пловдив от дотогавашния притежател на ливадите – сдружението „ Аперол “ ООД (за интервала 2015-2018г.) “, е посочено в сигнала до държавното обвиняване.

Бившите шефове във фалираната банка прибавят още: „ Уточняваме, че данъчната оценка на 40-те дка в Пловдив е 988 772.40 лева, а данчната оценка на ливадите в село Белиш, Община Троян, (осма) категория - 112,81 лева!? “

Историята продължава с това, че все още „ Търговски Парк Тракия “ ЕАД продължава да е притежател на останалите 60 дка от апетитния терен в Пловдив.

Производството по неплатежоспособност на сдружението обаче е спряно от съда през ноември 2019 година с претекста, че

синдиците на КТБ АД не са платили правосъдните разходи по делото .

Междувременно синдикът на пловдивското сдружение Росен Милошев (в интервала 2015-2019 г.) е заменен.

Но синдиците на фалираната банка не престават да неглижират изнесените от Христов и Зяпков обстоятелства. А от тях излиза наяве, че те не са показали особена зоркост „ в грижата си “ за почтено осребряване на имуществото на длъжниците на банката, посредством което би трябвало да бъдат задоволени нейните кредитори.

Зяпков и Христов предизвестяват: „ Съществува действителна заплаха притежаваните от сдружението остатъчни към 60 декара недвижими парцели вместо да попълнят масата на несъстоятелността на този дебитор, респективно – да послужат за угаждане на самата банка, да станат „ ничия благосъстоятелност “, а и сигурно да не погасят отговорности към КТБ-АД. Явно към този момент има авансово определен „ покупател “ и на тези 60 дка, по тази причина синдиците към този момент 10 месеца не подхващат безусловно нищо по обновяване на несъстоятелността, нито за повреждане на скандалната договорка по подмяна на 40 дка в Пловдив против няколко декара ливади в Троянско. За търсене на отговорност от Росен Милошев и други създатели на тази нагла кражба – забравете...!

Това

не е първият сигнал за безобразията.

Прокуратурата е „ осветлена “, че към този момент са подавани „ два писмени сигнала до синдиците на КТБ-АД, до Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), както и до синдика на комерсиално сдружение „ Търговски парк Тракия “ ЕАД “. Първият от тях е отпреди повече от две години. В сигналите е посочено, че сдружението „ Търговски Парк Тракия” ЕАД със седалище и адрес на ръководство град Пловдив, ул. “Цар Симеон “ №2, има или е имало редица активи. Посочени са и обстоятелства „ за фрапиращи престъпления от страна на синдика на това сдружение, назначен с гласовете на синдиците на КТБ-АД - като главен заемодател на това сдружение “.

Зяпков и Христов припомнят, че „ Ангел Донов и Кристи Маринова са упражняващи длъжността на синдик на КТБ-АД (в неплатежоспособност ), респективно са и членовете на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, имат пълномощия като методически и законов (по силата на Закона за банковата несъстоятелност) инспектор върху активността на синдици в несъстоятелна банка, а и като максимален негарантиран заемодател на масата на несъстоятелността на оповестена в неплатежоспособност Корпоративна комерсиална банка.

С казаното дотук надали ще учудим изключително тези, които наблюдават тематиката за разпиляването на активите на фалираната финансова институция. Даже единствено от страниците на в. „ Банкеръ “ биха могли да се извадят десетки сходни образци, с които прокуратурата да се заеме съществено. Друг е въпросът дали тя изобщо има такива планове...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР