Докато обявяваше напускането на властта вчера, лидерът на ИТН Слави

...
Докато обявяваше напускането на властта вчера, лидерът на ИТН Слави
Коментари Харесай

Агонията започва: Управляващи и опозиция се надпреварват да бойкотират НС -

Докато обявяваше напускането на властта през вчерашния ден, водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов заяви, че поставя " завършек на мъката ". Час по-късно съпредседателят на Демократична България Христо Иванов задочно му отговори, че мъката занапред стартира.

Прогнозата на Христо Иванов се сбъдна в Народното събрание още в първия ден след разпада на четворната коалиция. Причината е предстоящата липса на парламентарно болшинство (кворум), поради която напълно се блокира работата на Народното събрание. 

Още рано сутринта забави началото на пленарния ден. Това се случи поради отсъствието на ГЕРБ-СДС от зала и някоя от опозиционните партии в Народно събрание - не е ясно дали Движение за права и свободи, " Възраждане " или пък от досегашните съдружните сътрудници от Има Такъв Народ, тъй като не бе показана регистрацията по групи.

След като едвам се откриха 121 депутати, с цел да стартира съвещанието, народните представители си дадоха две почивки - по искане на Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС. Това в допълнение способства за мудната парламентарна активност, защото народните представители на два пъти почиваха още преди 10 ч. 

След това отпочиналите депутати се заеха със основаването на краткотрайна комисия за определяне на обстоятелства и условия по отношение на газопроводите " Южен поток " и " Турски (Балкански) поток " и аргументите за забавянето на газовата връзка с Гърция. Инициативата на Движение за права и свободи бе подкрепена и комисия се сътвори. Неочаквано обаче породи проблем към чисто протоколния избор на ръководител на комисията. Причината са многото номинации и неналичието на ясно болшинство - парламентарните групи по този начин и не съумяха да се обединят към един претендент. 

Иван Манев, препоръчан от " Продължаваме промяната " за ръководител на комисията, получи 103 гласа " за ", 87 " срещу " и 31 " въздържал се ". Станислав Анастасов пък, номиниран от Движение за права и свободи - вносители на предлагането за основаване на комисията, получи поддръжка от 91 народни представители, 71 бяха " срещу " и 61 се въздържаха. 

Заради вота ръководителят на Народното събрание Никола Минчев разгласи Иван Манев за определен за ръководител на комисията на основата на това, че е получил повече гласове " за ". Опозицията обаче възрази и настоя Минчев да анулира вота и да изберат различен. Заради проблема ръководителят на Народно събрание даде следващата трета отмора, по време на което да решат определен или не е Иван Манев. 

В последна сметка Минчев анулира избора на Манев и даде опция на парламентарните групи да излъчат други номинации.

Направени бяха нови четири оферти за ръководител на комисията - Искра Михайлова ( " Възраждане " ), Жечо Станков (ГЕРБ-СДС), Петър Кулински ( " Продължаваме Промяната " ) и Рамадан Аталай (ДПС). Нито един от тях обаче не получи нужния брой гласове, с цел да бъде определен отпред на краткотрайната комисия. 

Последва трети кръг номинации, при които " Възраждане " предложи Георги Георгиев за ръководител на краткотрайната комисия, само че и той не получи нужната поддръжка.

След това ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изиска да се приключи процедурата за избор на ръководител на комисията. Той уточни, че към този момент е определен съставът на комисията, а ръководителят на Народно събрание може да свика съвещание на всяка комисия. Карадайъ предложи Никола Минчев да изготви план на вътрешни правила за комисията, където да е включена точка, че комисията избира за ръководител някой от членовете си, и да свика първото съвещание на комисията. 

Това и се случи, а ръководител по този начин и не бе определен. Така и една чисто протоколна процедура се оказа бойкотирана - директен резултат от излизането на Има Такъв Народ от обединението и последвалото решение на групата да не поддържа предложенията на Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България. 

Същият сюжет се разви и при гласуването на двата законопроекта за изменение на Закона за публичните поръчки - единият импортиран от Движение за права и свободи, а другият - от Политическа партия, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. След няколко часа диспути нито един от тях не събра поддръжка, защото Има Такъв Народ се отхвърлиха от личното си предложение. (Текстовете предвиждаха индексирането на цените по контракти за сключени обществени поръчки. Целта бе да се разблокира работата по предоставените публични поръчки, защото редица от компаниите се отхвърлят да ги извършват поради поскъпналите първични материали. Това искане пристигна от към този момент подалия оставка Гроздан Караджов - Има Такъв Народ - б.а.)

А до момента в който депутатите си проведоха конкуренция по бойкотиране на Народното събрание става все по-ясно, че основните промени и законопроекти е прекомерно евентуално да бъдат блокирани, а работата на Народното събрание в действителност ще се трансформира в мъка.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР