Докато общината продължава да обсъжда и съгласува програми с мерки

...
Докато общината продължава да обсъжда и съгласува програми с мерки
Коментари Харесай

Гражданите сами мерят качеството на въздуха

Докато общината продължава да разисква и съгласува стратегии с ограничения за понижаване замърсяването на въздуха, от пролетта на 2017 година пловдивчани сами мерят какво дишаме от балкона на жилището или офиса си. Две държавни станции в града наблюдават също за чистотата на въздуха, само че съгласно пловдивчани те до средата не стигат. Още повече че едната бе преместена от най-замърсеното място в града - Чифте баня, в „ Тракия ”. Изпълнителна агенция по околна среда пък разгласява информация какво сме дишали през днешния ден - на идващия ден. Затова група жители подемат концепцията да станат част от частна мрежа от сензори, в която всеки може да сглоби самичък прахоброяч и да получава в действително време информация за замърсяването на въздуха.

Основоположници на плана са столичаните Стефан Димитров и Николай Лучев. Двамата се срещат в обществената мрежа и стартират да търсят информация по какъв начин другите огромни градове в света са решили казуса. Най-много им подхожда гражданският план на Щутгарт, един от градовете в топкласацията на континента по замърсен въздух - проблем, с чието коренно решение управляващите все не се заемат. Тогава жителите сами стартират да търсят способи за осветляването му. Така се появява планът Luftdaten.info, който през днешния ден работи в 26 страни от света, измежду тях и България.

В Пловдив 4 самостоятелни станции заработиха през май 2017-а в кварталите „ Кючук Париж ”, „ Хр. Смирненски ”, Военна болница и на бул. „ Дунав ”. Те бяха инсталирани по избор на доброволци в офиси или домове. Други 20 души от Пловдив бяха поръчали устройствата и чакаха доставката им. Днес на територията ни работят 41 датчика. Те са предоставени на така наречен „ осиновители ” по план „ AirBG.info ”.

Попитани до каква степен данните на станциите им са надеждни, Лучев изясни пред " Марица " още преди време, че този спор към този момент е завършил в Германия. Там слагат една до друга двете станции - държавните и частните, и по този начин излиза наяве, че данните им са с оскъдни разлики. Сега резултатите от частните знаци към този момент се взимат като спомагателни.

В началото на 2018 година министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи, че стартира интеграция на другите източници на информация за чистотата на въздуха в София.

" Търсим метод системите да бъдат интегрирани - тези на гражданските организации, които са доста, само че са по-малко точни, с тези на Изпълнителната организация за околна среда, които са малко, само че пък са по-точни, с цел да има оптимално ясна картина за непорочност на въздуха ", посочи министърът.

ПРАХОБРОЯЧЪТ

Всеки " осиновител " на станция може да си сглоби самичък устройството. Частите костват към 80 лева, а подпомагане му оказват доброволци и помагачи във всеки град. Конструкцията на датчиците е елементарна, издръжлива и работи доста добре при нашите климатични условия, споделят доброволци. Поставената в две тръби електроника, която се свързва с домашния wi-fi, прави замервания през 160 секунди и пресъздава данните за най-опасните фини прахови частици, атмосферното налягане, мокрота и температура. Информацията се обработва в действително време и е налична на адреса AirBG.info/Map.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР