Докато някои деца вече са в класните стаи, други тепърва

...
Докато някои деца вече са в класните стаи, други тепърва
Коментари Харесай

Вече има тестове за всички малки ученици в страната

Докато някои деца към този момент са в класните стаи, други занапред следва да се завърнат. Нови 121 000 проби за дребните възпитаници отпътуват за последните 11 области, които не получиха нужните бройки при предходните доставки, оповестиха от Министерството на образованието.

Днес проби ще бъдат раздадени в образователните заведения в областите Велико Търново, Видин, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен, София-област, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Там ще се върнат в клас общо 30 979 деца от I до IV клас, откакто родителите им са се съгласили те да бъдат тествани по два пъти седмично, каквото е изискването за завръщане в класните стаи.

Най-много ще орис присъствено в Стара Загора – 5054 възпитаници и в Хасково – 4045. Най-малко са искащите във Видин – 829.

От МОН означават, че дали занятията ще стартират в понеделник, или във вторник идната седмица зависи от готовността на всяко учебно заведение и от това дали пространствата му ще се употребяват за идните избори 2 в 1 в неделя.

Тестовете са от двата типа, определени от Министерството на здравеопазването в първата социална поръчка. 40 000 от новите бройки са на правилото с обособяване на слюнка в пликче, от което тестът се взима с тампон и се потапя в реактива. С такива проби ще се изследват учениците във Видин, Перник, София-област и Сливен. Останалите 81 000 проби са от втория тип, при който децата дават слюнчен секрет през пластмасова фунийка, прикрепена към резервоар. Те ще бъдат разпределени във Велико Търново, Ловеч, Монтана, Плевен, Стара Загора, Хасково и Ямбол.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР