Докато ние празнуваме поредната годишнина от 10 ноември и на

...
Докато ние празнуваме поредната годишнина от 10 ноември и на
Коментари Харесай

Радан Кънев: През нашия 30-годишен преход Западна Европа извърши няколко прехода

Докато ние честваме следващата годишнина от 10 ноември и на своя безконечен преход, Западна Европа за същите 30 години направи няколко прехода, съобщи евродепутатът Радан Кънев на днешната конференция, проведена от Националния юношески клуб на ДСБ и от фондация " Конрад Аденауер ".

Първият преход на Западна Европа стартира също в края на 80-те години и той е от обществената страна, в която безусловно всички са станали междинна класа – и служащи, и буржоазия, към демократичния капитализъм.

По това време стартира и нашият преход, само че той бленуваше като последна цел точно блаженството на обществената страна в Западна Европа. " Което беше извънредно неправилно, тъй като към този момент е минало. Ние към момента продължаваме да приказваме по какъв начин догонваме като че ли статичната и чакаща ни западна политика ", означи Кънев.

Вторият преход на Запада е да се отърве от несъразмерния индивидуализъм

В момента Западна Европа прави още един преход – да се освободи от модела на изчистения демократичен капитализъм, означи Радан Кънев.

" Всички в Европейския парламент отхвърлят философията на общество, в което се прави разлика сред полезностите на индивидуализма и полезностите на себичността и алчността. Настроенията в западните страни са ориентирани срещу тази философия ", сподели той.

У нас визията да забогатееш непременно и да не обръщаш внимание на проблемите на другите хора е станало норма на естествено държание.

" Много хора у нас назовават това държание дясно. Егоизъм, лакомия, самомнителност, индиферентност към другите хора в затруднено състояние – нито една сериозна партия в ЕНП през днешния ден не поддържа сходна идеология, даже в случай че е залитала в тази посока ", обясни евродепутатът от " Демократична България ".

Прекомерният индивидуализъм към този момент е съзнателен проблем в Западна Европа и обществата там търсят пътища да се освободят от него.

Икономиките към този момент са в преход, поради климатичните промени

Третият преход, който е почнал в Западна Европа, до момента в който ние още спорим за нашия отпреди 30 години, е ориентирането на стопанските системи и общественето устройство за превъзмогване на проблемите, зараждащи от климатичните промени.

" У нас към момента половината хора ще кажат, че няма климатични промени. Това нито един евродепутат глух да го каже ", изясни Кънев. Той даде образец с огромната промяна, която се прави в немското автомобилостроене, с цел да отговори на новите провокации в екологичната сфера.

" Политиките в тази сфера са в ход – в енергетиката, в земеделието, в превоза. Този нов преход към този момент се случва в Западна Европа ", означи Кънев на конференцията с младите деятели на ДСБ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР