Докато неговото ядрено споразумение със световните сили се разпада и

...
Докато неговото ядрено споразумение със световните сили се разпада и
Коментари Харесай

Остро предупреждение от Иран: САЩ не могат да очакват да останат в безопасност

Докато неговото нуклеарно съглашение със международните сили се разпада и се ускорява напрежението в връзките му със Съединени американски щати, Иран тази седмица е сцена на дипломация с високи залози, маркирана от първото посещаване на японски министър председател в Техеран след ислямската гражданска война от 1979 година

Шиндзо Абе ще дойде в сряда в Иран след предходна среща с президента Доналд Тръмп, чийто максималистичен метод към Ислямската република докара до наново налагане от Америка на глобите, анулирани от съглашението от 2015 година, и даже до въвеждане на нови, още по-строги. Германският външен министър Хайко Маас също посети Техеран тази седмица.

Остава неразбираемо какво Абе ще бъде в положение да реализира, защото Иран към този момент предизвести Европа, че към 7 юли ще стартира да обогатява уран до нива, близки до подобаващите за потреблението му за военни цели, в случай че тя не предложи нови условия по (прилагането на) съглашението. Това става на фона на опитите на Япония да контракти свои лични търговски съглашения с Тръмп, който не се бави да постанова мита против други страни.

Но Абе, чиято страна е мощно подвластна от близкоизточния недопечен нефт за своята мощна стопанска система, към този момент призна предизвикването. " Необходимо е тясно съдействие сред Япония и Съединени американски щати, с цел да може това напрежение към Иран да бъде смекчено и понижено ", и то не би трябвало да кулминира до въоръжен спор ", сподели Абе по време на обща конференция с Тръмп през май в Токио.

Сегашната рецесия, довела до незабавното изпращане на американска военна ескадра отпред със самолетоносач и на бомбардировачи Б-52 в района, се корени в решението на Тръмп от предходната година да изтегли Съединени американски щати от нуклеарното съглашение, което накара Иран да се съгласи да ограничи обогатяването на уран в подмяна на анулацията на икономическите наказания.

Изтегляйки се от съглашението, Тръмп се аргументира с това, че то не лимитира иранската балистично-ракетна стратегия, нито пък третира казуса, обозначен от американски публични лица като " зловредното " иранско въздействие върху целия Близък изток.

Тези, които преди време подписаха съглашението, го показаха като базисна стъпка към по-нататъшни договаряния с Иран, чието ислямско държавно управление е в изострени връзки с Америка от завладяването на посолството на Съединени американски щати в Техеран през 1979 година и последвалата заложническа рецесия. Някои членове на администрацията на Тръмп, изключително съветникът по националната сигурност Джон Болтън, преди този момент подкрепяха свалянето на иранското държавно управление. Тръмп обаче акцентира, че желае да договаря с иранските религиозни водачи.

" Нямам никакво желание да атакувам Иран. Това, към което се стремя, е Иран да каже " не " на нуклеарните оръжия, - уточни Тръмп на същата конференция в Токио. - Точно в този момент ние имаме задоволително други проблеми в света с нуклеарните оръжия. Нека Иран се откаже от нуклеарни оръжия и мисля, че ще се споразумеем. "

Реакцията в Иран е смесена. Неговата валута - риалът - понастоящем се разменя при курс 120 000 за 1 $. По време на съглашението от 2015 година курсът бе 32 000 за 1 $.

Япония в миналото купуваше ирански нефт, само че в този момент е спряла поради американските наказания. Близкоизточният нефт обаче си остава от витално значение за нея и неотдавнашните закани на Иран да затвори Ормузкия пролив - тясната " междина ", през която минава една трета от международната морска търговия с нефт, провокира опасения.

Абе идва в Техеран в сряда и ще остане там до петък, заяви в неделя иранската държавна организация ИРНА. Очаква се японският външен министър Таро Коно да дойде в Техеран преди Абе и да се срещне с иранския си сътрудник Мохамад Джавад Зариф.

Говорейки в един ирански университет в неделя, Зариф приветства визитата на Абе, само че акцентира, че Тръмп е почнал " икономическа война " против Иран посредством налагането на наказания. " Ние ясно казахме, че икономическата война напълно не е друга от (същинската) война. Една икономическа война е ориентирана основно против елементарните хора и в действителност съставлява тероризъм. Тази политика би трябвало да бъде прекъсната ", сподели Зариф.

Междувременно Иран в неделя разгласи разполагането на нова ракетна батарея " земя-въздух ", наречена " Хордад 15 ". Тази система употребява ракети локално произвеждане, наподобяващи ракетите " Хок ", които в миналото Съединени американски щати продаваха на шаха, а по-късно и на Ислямската република в границите на абсурда " Ирак-контри " от 1980-те години.

Разкритията за ракетите идва на фона на наличието в района на самолетоносача " Ейбрахам Линкълн ", извикан по-рано, който към този момент остава в Арабско море. Той към момента не е минал през Ормузкия пролив, с цел да навлезе в Персийския залив, евентуално с цел да пази един транспортен съд, който към този момент се намира в обсега на въздушни удари от Иран, а евентуално и с цел да не провокира реакция от иранската полувоенна " Революционна армия ", която постоянно предизвика американските бойни кораби.

Преди Абе, в Иран в понеделник дойде немският външен министър Хайко Маас. Германия е една от страните, подписали нуклеарното съглашение и се пробва да убеди Иран да продължи да го съблюдава.

Пред него през вчерашния ден иранският външен министър предизвести Съединени американски щати, че те " не могат да чакат да бъдат в сигурност ", откакто са почнали " икономическа война " против Техеран, заемайки твърдолинейна позиция по време на визитата на първия немски посланик, пристигнал да се пробва да потуши напрежението.

Със строго изражение на лицето Зариф насочи серия от закани по отношение на напрежението, обхванало Персийския залив след началото на рецесията, почнала с решението на Тръмп да напусне съглашението и да наложи още по-страги наказания против Иран, засягащи най-много петролния бранш.

" Самият Тръмп разгласи икономическа война против Иран. Единственото решение за понижаване на напрежението в района е прекратяването на тази икономическа война. " Той още веднъж предизвести: " Този, който стартира война против нас, няма да е този, който ще я приключи ", сподели Зариф.

Яростната изразителност на Зариф означи внезапна промяна на тона от образования в Съединени американски щати посланик и е сигнал, че Иран поема по-твърд курс към Запада. Неговите обществени закани по време на взаимната му конференция с Хайко Маас бяха шокиращи, тъй като Зариф бе един от тези, които способстваха за нуклеарното съглашение, наред със относително умерения президент Хасан Рохани. Той обаче не е индивидът, който взема решение дали да се стартира война. То принадлежи на висшия водач.

Маас, от своя страна, акцентира, че неговата страна и останалите европейски страни желаят да намерят метод да спасят съглашението, вследствие на което Иран ограничи обогатяването на уран в подмяна на повдигане на икономическите наказания. Но той призна, че има ограничавания. " Ние не сме в положение да създадем чудеса, само че се опитваме да поставим всички вероятни старания да предотвратим неуспеха му ", сподели Маас.

Европа към момента не е съумяла да предложи на Иран метод за заобикаляне на новите американски наказания, макар приключването на крайния период, даден от Иран - 7 юли, когато той се закани да възобнови обогатяването на уран.

Изявленията на Зариф последваха думите на Маас за Израел - най-върлия зложелател на иранското държавно управление. " Правото на Израел да съществува е част от основополагащите правила на Германия и въобще не предстои на договаряния.Това е резултат от нашата история, то е неотменяемо и не предстои на смяна поради моето наличие тук, в Техеран ", акцентира Маас.

След това Зариф очевидно се разгневи и изреди лист от близкоизточни проблеми: от Ал Каида до бомбардировките над йеменски цивилни, за което той упрекна Съединени американски щати и техните съдружници, а точно Саудитска Арабия.

" Ако някой приказва за неустойчивост в този район, други сили са виновни за това ", сподели той.

Острият звук на Зариф е обвързван с растящото отчаяние на Иран от Европа, както и от все по-затягащите се американски наказания против неговата страна. Рязкото обезценяване на иранската валута - риала - стопи приходите на хората и изстреля нагоре цените на на практика всяка стока в страната.

Европейските страни бяха дали обещание да основат механизъм, наименуван ИНСТЕКС, който да разреши на Иран да продължи да търгува с филантропични артикули без значение от американските наказания. Тази стратегия обаче към момента не може да бъде задвижена - нещо, което представителят на иранското външно министерство означи още преди Зариф и Маас да приказват пред репортерите.

" Ние не сме се и надявали доста на ИНСТЕКС, - сподели представителят Абас Мусави, представен от иранската телевизия. - Ако ИНСТЕКС можеше да ни помогне, трябваше да го е направил до момента. "

По-късно Маас се срещна и с президента Рохани.

" Ние чакаме Европа да се възправи против икономическия тероризъм на Съединените щати срещу иранския народ, изпълнявайки своите задължения по съглашението ", сподели Рохани на Маас.

Преди това в неделя Маас посети Йордания и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Говорейки в Абу Даби - столицата на Емиратите, той сподели, че е значимо да бъде предотвратена каквато и да е военна борба в Залива.

" Ние желаеме да избегнем всякакво неразбирателство, което би могло да провокира автоматизирани реакции, водещи към приложимост на мощ. Всички забъркани носят безспорна отговорност да избегнат една серпантина на ескалация. Това е позиция, която ще изразя ясно и на следващия ден, от другата страна на Залива ", уточни Маас.

Той акцентира още, че Германия няма да одобри метода " по-малко за по-малко " в каквито и да са договаряния за спасяването на иранското нуклеарно съглашение. Неговият сътрудник от ОАЕ шейх Абдула бин Зайед Ал Нахиян обаче сподели, че всяка нова нуклеарна договорка би трябвало да взема поради и опасенията за иранската ракетна балистична стратегия и за районното въздействие (на Техеран).

" Всеки опит това съглашение да стане сполучливо, съгласно нас, би трябвало да включва като участници всички страни от района ", сподели шейх Абдула.

След конференцията Маас бързо напусна, без даже да спре да се ръкува с шейх Абдулах, преминавайки пред него на път към изхода от залата. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР