Докато не се реши спорът за Гоце Делче, в Северна

...
Докато не се реши спорът за Гоце Делче, в Северна
Коментари Харесай

ВМРО не прави компромиси, за да се кипрят скопските политици в Брюксел

Докато не се реши разногласието за Гоце Делче, в Северна Македония ще седи в антрето и ще чака. Това се закани военният министър Красимир Каракачанов за договарянията с югозападната ни съседка. Никога няма да се съглася да създадем компромис с българската история в името на това скопските политици да ми се кипрят и да вървят в Брюксел и да се вършат на европейски политици, посочи той.

Каракачанов се подигра с националния празник на Македония, празнуван на 11 октомври: Тогава те празнуват въстанието против българския фашистки окупатор. Тогава група " комунистчета ", " локални жители македончета " викат: " Да живее Сталин " .

По-добре да честват 20 април 1941 година, когато целият народ с Македония посреща с самун, сол и черковни камбани българските войски , предложи водачът на Вътрешна македонска революционна организация.

Каракачанов ги посъветва да аплайват за евразийския съюз и за Северна Корея.

Припомняме, президентът Румен Радев свика незабавна консултативна среща по тематиката Северна Македония, откакто стана ясно, че последното съвещание на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше избрана като " най-безплодното ", защото не бе реализирано единогласие по отношение на въпроса с Гоце Делчев. В последно време договарянията за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Още преди месеци вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той прикани страната ни да сложи ултиматум на Македония - в случай че те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не поддържа Македония за Европейски Съюз, а през вчерашния ден даже и загатна, че Вътрешна македонска революционна организация може да излезе от ръководството. Според него Македония единствено употребява България за участие в Европейски Съюз и НАТО.

Сред главните разногласия бе отводът на България да одобри двете страни дружно да празнуват празника на именития деятел и идеолог на Вътрешна македонска революционна организация Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 година страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единомислещи, че подписването на Договора е довело до позитивен подтик в партньорството сред двете страни и е асъдействало за разрешаване на спора с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския контракт - контракта с Гърция, който докара до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР