Докато не отпадне строителната забрана от 2014 г. за плаж

...
Докато не отпадне строителната забрана от 2014 г. за плаж
Коментари Харесай

ВАС: Дюните на Корал са поставени по-късно на кадастралната карта

Докато не отпадне строителната възбрана от 2014 година за плаж Корал, там не може да се строи. Забраната е въведена, до момента в който плановете не се приведат в съответните планове със Закона за биологичното многообразие и със Закона за запазване на околното среда. Това изясни ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, пред bTV.

Това, което се случва по Черноморието не е добре, само че значимото е дали е възможно и по закон, означи още той. По думите му до острата реакция се е стигнало, тъй като имало изявления, че Върховен административен съд е разрешил строителството на плаж "Корал ".

"Историята със строителството на плаж Корал се развива още от 2006-2007 година, когато са издадени разрешителни за градеж. През 2007 година тези разрешителни, които са предмет на сегашните производства, са изпратени на РДНСК за инспекция. До този миг РДНСК-Бургас не е реагирала и не е приела, че има някакъв проблем при разрешението за градеж, само че към 2007 година са работили и други закони. Не е имало такива условия, каквито има сега по Закона за биологичното многообразие и Закона за запазване на околната среда. Въпросните дюни, за които се твърди, че са налични, са нанесени доста по-късно в кадастралната карта. Към момента, когато са издаване разрешенията за градеж, тези територии са били урбанизирани. Някой не е нанесъл тази дюна - кадастъра или локалната власт ", уточни ръководителят на Върховен административен съд.

Проверяваме дали това позволение за градеж от 2007 година е било законосъобразно издадено към оня миг, уточни още Чолаков.

"Едно позволение за градеж може да се разгласи за незначително, в случай че е издадено при позволени груби нарушавания на разпоредбите ", изясни Чолаков. За образец той уточни, че нарушаване е в случай че разрешението е трябвало да го издаде основният проектант на община Царево, а го е издал основният проектант на община София. "Втората причина е, в случай че разрешението е издадено там, където въобще не може да се строи. - като предпазена територия. Това обаче не е предпазена територия ", означи Георги Чолаков.

"В практиката си съм имал доста проблеми за строителство по Черноморието. Държавата неотдавна взе да мисли за тези дюни, неотдавна пази своите естествени забележителности. Собственикът, който има дюна, би трябвало да бъде заплатен от страната, защото тя е изключителна държавна благосъстоятелност. Държавата би трябвало ясно да е разписала къде не може да се строи и да се знае авансово. И бизнесмените би трябвало имат права ", уточни съдията.

Решенията на Върховния административен съд по нашумелите каузи, свързани с екологията, не са взимани под напън, сподели още ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков. Като доказателство той уточни, че последните две решения са провокирали и рецензии (за "Корал "), и похвали (по мотив парк "Пирин ").
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР