Докато не бъдат отворени фабрики на Луната или на Марс,

...
Докато не бъдат отворени фабрики на Луната или на Марс,
Коментари Харесай

Русия строи огромни ледоразбивачи, за да прокара нови маршрути в Арктика

Докато не бъдат отворени заводи на Луната или на Марс, няма по-негостоприемно промишлено работно място от Ямал LNG - $27-милиардния цех за полутечен природен газ, намиращ се на съветска територия на 600 км северно от северния полярен кръг.

През зимата, когато не грее никакво слънце за повече от 2 месеца, температурите доближават минус 25 градуса по Целзий на сушата и минус 50 градуса в заслепяващата мъгла в морето. Но в тази ледена пустота има големи ресурси от изкопаеми горива - 1.245 трлн. куб. м, еквивалентни на към 8 милиарда барела нефт.

Ето за какво Ямал LNG, следен от съветския производител на природен газ " Новатек ", събра сътрудници, с цел да вложат невиждана сума в нов тип превоз, който ще бъде доста по-бърз от досегашните, написа Bloomberg.

 Богатият на природен газ Ямал е едно от най-негостоприемните и труднодостъпни места на Земята
Източник:

Богатият на природен газ Ямал е едно от най-негостоприемните и труднодостъпни места на Земята

Конвенционалните танкери към момента не могат да се оправят с леда в арктическото Карско море, макар че той постепенно, само че несъмнено се топи поради световното стопляне. Би било извънредно скъпо и отнемащо доста време да се изпращат дребни ледоразбивачи като придружители на танкерите.

Ето за какво интернационален екип от корабни дизайнери, инженери, строители и притежатели взема решение да сътвори най-малко 15 танкера, дълги към 300 метра и струващи общо 320 млн. $, с цел да разрушават ледовете.

" Корабът би трябвало да може да извършва дилемите си в извънредно тежки условия. Системите би трябвало да работят вярно в доста необятен диапазон от температури ", споделя Мика Ховалайнен, експерт по ледоразбивачите във финландската компания Aker Arctic Technology, която проектира корабите.

 Танкерите могат да транспортират големи количества полутечен газ
Източник:

Танкерите могат да транспортират големи количества полутечен газ

С ширината си от 50 метра, новите танкери са най-широките кораби пренасящи газ, строени в миналото. Когато са изцяло натоварени, всеки от тях носи еквивалента на към 1 млн. барела нефт.

Заедно, 15-те ще могат да транспортират 16.5 млн. тона полутечен природен газ годишно - задоволително, с цел да задоволят половината от годишното ползване на Южна Корея и покрай оптималното произвеждане на завода в Ямал.

Те ще пътуват на запад към Европа през зимата и на изток към Азия през лятото, преминавайки през лед с дебелина до 2 метра.

 Танкерите ледоразбивачи чупят леда със задната си част
Източник:

Танкерите ледоразбивачи чупят леда със задната си част

Ледоразбивачите не разрушават леда като хазаин на барбекю, който разтрошава торба с лед от кварталния магазин. Корпусите на корабите са проектирани, тъй че да огъват ръба на ледника надолу, притискайки леда с налягане, разпределено по цялата му повърхнина.

В лед с дебелина от 2 метра кърмата на танкера - задният завършек на кораба, предопределен да разрушава дебелия лед, се обръща напред. Първият танкер, който стартира да плава през декември, може да се движи със скорост от 7.2 възела (13 км/ч) с кърмата напред през пълен лед. Това е първият транспортен съд, който ще плава Северноморския маршрут от Сибир до Беринговия пролив, определяйки време за реализиране на задачата си от 6 и половина дни.

Корабът е част от доста по-голяма игра. " Това е може би най-голямата стъпка напред в развиването на Арктика ", съобщи съветският президент Владимир Путин през декември при откриването на завода за полутечен природен газ в Ямал.

 Милиардният проект на Путин да изправи Арктика против Катар
Милиардният проект на Путин да изправи Арктика против Катар

Първата доставка от новия газов цех потегля през днешния ден

Цитирайки предсказанието на съветския стихотворец от 18 век Михаил Ломоносов, че Русия ще се разшири през Сибир, Путин сподели: " Сега можем умерено да заявим, че Русия ще се разшири през Арктика през този и идващия век. Тук се намират най-големите запаси от минерали. Това е мястото на бъдеща транспортна артерия, която съм сигурен, че ще бъде доста добра и ефикасна: Северноморския маршрут ".

По маршрутите, по които ще пътуват танкерите, извънредно променливите ледени условия и дълбочини изискват корпус, който с изключение на здрав и резистентен, е и особено създаден, с цел да отстранява от пътя счупения лед.

Инженерите на Aker организират щателни тествания на дизайна си посредством симулации, а по-късно и огромни модели в тестов басейн бездънен 8 метра и дълъг 76 м, разбивайки макети на кораби в неестествен лед, с цел да ревизират кои елементи от корпуса се нуждаят от укрепване. Експертите внимават да не прекалят с подсилването на танкерите, с цел да не станат излишно мудни в открити води.

 Освен да чупят леда, новите танкери умеят и да го разчистват
Източник:

Освен да чупят леда, новите танкери умеят и да го разчистват

Огъването на лед, до момента в който поддаде, изисква голяма мощ. Танкерите се задвижват от три 15-мегаватни генератори, работещи с природен газ - всеки един от корабите може да зарежда до 35 000 домове в Съединени американски щати.

За да се избегне прекомерното натоварване на генераторите, големите тласкачи на корабите, създадени от европейския инженерен колос ABB, отделят моторите от витлата.

Това значи, че витлата могат да се въртят по-бързо или по-бавно, без да се постанова моторът " да реве нагоре и надолу ", споделя казва Питър Тервиеш, президент на отдела за промишлена автоматизация на ABB.

 Витлата на корабите са големи и доста мощни
Източник:

Витлата на корабите са големи и доста мощни

Отделянето на мотора и работното натоварване на витлото усъвършенстват успеваемостта в разхода на гориво с 20%, съгласно ABB. Като бонус " получавате доста по-добра маневреност ", споделя Тервиеш. Превръщането на супертанкер в никакъв случай не е било по-лесно.

Въпреки че танкерите за полутечен природен газ се употребяват в продължение на към половин век, превозвайки гориво от Близкия изток, до края на предишното десетилетие нямаше потребност от модели, с функционалности на ледоразбивачи, когато норвежкия план Сновит и съветския Сахалин-2 за първи път дадоха опция за производството на газ в по-студени климатични условия.

Пристанището на завода Ямал - Сабета е проектирано и построено в цялостно сходство с корабите, които ще го обслужват.

 Как Русия може да избави бизнеса с полутечен газ на огромните енергийни корпорации?
Как Русия може да избави бизнеса с полутечен газ на огромните енергийни корпорации?

Или най-малко да помогне за това

Другата наклонност, която прави големите ледоразбивачи осъществими, е чудовищното замърсяване, породено от човечеството и водещо до стопляне на климата. Руската част на Арктика става проходима доста по-бързо от американската и канадската.

Танкерите, поръчани за завода в Ямал, имат период на употреба от 40 години. Те евентуално към момента ще плават през десетилетието след 2040 година, когато климатолозите чакат, че Арктика ще бъде свободна от лед през лятото.

" По-нататъшното развиване на Арктика и нейните запаси е неизбежно. Ангажиментът е там ", споделя Кийт Хайнс, професор по метеорология в Университета в Рийдинг, който учи арктическите кораби.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР