Докато много ръководители на големи компании са обвинявани заради прекалено

...
Докато много ръководители на големи компании са обвинявани заради прекалено
Коментари Харесай

Шефовете на интернет гиганти, които вземат заплати от $1 на година

Докато доста ръководители на огромни компании са упреквани поради прекомерно огромните си хонорари, други са избрали да избегнат това, като заложат на опцията да вземат заплата от 1 $ или даже по-малко на година.

Разбира се, това не значи, че те живеят единствено с тези пари. Много от тях са съумели да натрупат милиони или даже милиарди през годините. Също по този начин те получават от фирмите, които управляват, годишни бонуси, както и акции.

Business Insider споделя за част от ръководителите на едни от най-големите американски компании, които вземат заплати по 1 $:

Лари Пейдж и Сергей Брин
 Снимка 290489
Източник:

Според годишния доклад, който от Гугъл подават до американската Комисия по скъпите бумаги и фондовите тържища, създателите на компанията Брин и Пейдж от 2004 година са приели базовите им хонорари да бъдат в размер на 1 $ годишно. Двамата обаче имат акции в компанията, а благосъстоянието им се пресмята на 34,9 милиарда $ за Пейдж и 34,3 милиарда $ за Брин.

Джак Дорси
 Снимка 384312
Източник:

През тази година от доклада на обществената мрежа Twitter стана ясно, че основният изпълнителен шеф на компанията е избрал възнаграждението му да бъде понижено до 1,40 $ на година. Неговото чисто благосъстояние е в размер на към 5,4 милиарда $.

Лари Елисън
 Снимка 410518
Източник:

За ръководителя на Oracle от 2011 година е традиция на година да взема заплата от не повече от 1 $. Това демонстрира и последният доклад на компанията за 2018 година.

От друга страна другите двама изпълнителни шефове в Oracle Сафра Кац и Марк Хърд получават заплащане от 950 000 $ за 12 месеца. Техните заплати не са увеличавани от 2014 година.

Марк Зукърбърг
 Снимка 425038
Източник:

От 2013 година основателят на обществената мрежа Фейсбук влиза в групата на основните изпълнителни шефове със заплати от 1 $. Също по този начин оттогава той не е получавал никакви спомагателни
бонуси. Въпреки това, с помощта на неговия дял от акции във Фейсбук, през днешния ден положението му е изчислявано на близо 74 милиарда $.

Евън Шпигел
 Снимка 376755
Източник:

След излизането на борсата на Snapchat през 2017 година съоснователят и основен изпълнителен шеф на компанията Евън Шпигел понижава заплатата си от 500 000 на 1 $ годишно. Въпреки това неговото чисто благосъстояние възлиза на над 3 милиарда $.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР