Докато милиони хора не излизаха от домовете си, природата си

...
Докато милиони хора не излизаха от домовете си, природата си
Коментари Харесай

COVID-19 като шанс за икономиката и екологията

Докато милиони хора не излизаха от домовете си, природата си отдъхна, а замърсявани с години туристически обекти върнаха първичния си образ. Ще се трансформира ли здравната рецесия в катализатор за устойчива стопанска система и екология в Европа? Европейският съюз към този момент прави стъпки в тази посока посредством така наречен Зелена договорка.

" Евросъюзът дава гаранции от близо 20 милиарда евро за планове за стабилно развиване. Бъдещето е със зелена, устойчива и цифрова стопанска система ", разгласи зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс.

Снимка: btvnovinite.bg

Месеци на рецесия. Без основни производства, заземени самолети, по-малко консумация и по-малко излъчвания парникови газове. Замърсявани с години туристически обекти върнаха първичния си образ, до момента в който милиони хора не излизаха от домовете си. Въздухът стана по-чист.
Андрей Новаков: България би трябвало да бъде част от зеления преход на Европа Въпреки това не можем да жертваме браншове, в които са заети 150 хиляди души у нас, разяснява евродепутатът
Със завръщането към нормалността тези странични резултати на пандемията стартират да изчезват и Европа търси работещи, дълготрайни решения.

" Европейската Зелена договорка от една страна цели понижаване на нездравословните излъчвания, само че от друга – ще работи за основаване на работни места и стимулиране на нововъведенията ", означи и Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

Снимка: btvnovinite.bg

И всеки може да даде своя принос. Европейски водачи приканиха да вървим на работа с колело, а пешеходците да се употребяват с приоритет на пътя. За задачата доста европейски столици към този момент започнаха да построяват нова инфраструктура.

Архитектът Айгар Лаузис от Латвия е един от първите, съобразили желанията си с новата действителност. Създава триколка, която се трансформира в къща и лодка по едно и също време, захранвана от акумулатори и слънчеви панели.

" Това е товарна триколка, само че и дребна къща. Двама души могат да спят в нея. Има кухня, вентилатор, светлини, всичко. Можете да зареждате устройствата си, да спите комфортно вътре. Превръща се и в дребна лодка ", изясни изобретателят.

Снимка: btvnovinite.bg

Лаузис, прекарал четири години на колело от Лондон до Токио, ще направи дизайна още по-екологичен. Каросерията ще е от фибростъкло от коноп, а множеството елементи - принтирани на 3D принтер.

Снимка: btvnovinite.bg

Европа е едвам при започване на напъните за Зелена стопанска система след пандемията. Резултатите ще се правят оценка в идващите месеци и даже години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР