Докато медиите са заети с отразяването на новините за коронавируса,

...
Докато медиите са заети с отразяването на новините за коронавируса,
Коментари Харесай

Приходите в Столична община намалели, но ще купуват нови луксозни коли

Докато медиите са заети с отразяването на новините за ковид, Столичната община се готви да се снабди с лъскави нови коли. Става въпрос за първокласни транспортни средства на обща стойност над половин милион лв. с Данък добавена стойност ще бъдат купени от дирекция “Транспорт ” към Столична община.
Същевременно, през днешния ден столичният кмет Йорданка Фандъкова разгласи, че градският превоз в София е претърпял големи загуби за миналия месец поради епидемията от COVID-19 у нас. По думите ѝ, за месец март Центърът за градска подвижност (ЦГМ) е събрал 6 млн. лв. по-малко. " Обмисляме удължение на стикера за паркиране на живущите в центъра, както и на служебния абонамент, поради затварянето на зоните за платено паркиране ", предизвести столичният кмет, като сподели и, че се готви актуализация на общинския бюджет.6,5 млн. лева по-малко били приходите на " Метрополитен ", Столичен автотранспорт и Столичен електротранспорт.
Но Столичната община ще купи нови коли, след оповестена поръчка от зам.-кметът по превоза в столицата Кристиан Кръстев. Кръстев е на поста си от декември предходната година, откакто Евгени Крусев беше заставен да напусне поради стартиралото дело против него - поради ремонта на " Граф Игнатиев ".
В първия стадий от процедурата е планувано закупуването на до шест автомобила на обща стойност 225 000 лева без Данък добавена стойност. Три от тях би трябвало да са вид " Седан " или " Лимузина " и да костват до 150 000 лева без Данък добавена стойност или 180 000 с Данък добавена стойност. Останалите би трябвало да са " Седан " или " Хечбек " за общо 75 000 лева без Данък добавена стойност или 90 000 с налога.
Във втория стадий дирекция " Транспорт " има намерение да си купи още толкоз леки коли при същите ценови индикатори. Срокът за осъществяване на първата доставка е до 90 дни след сключването на контракта, а за втората - до 60 дни. " Възложителят не слага условия за икономическо и финансово положение на участниците ", се споделя в заданието. Крайният период за подаване на предложения е 28 април .
ЦГМ обаче регистрира загуби и то огромни. Значителен спад има и в приходите от локални налози и такси. Най-сериозно е понижението при такса боклук – с 14 млн. лева по-малко по отношение на март предходната година. При налога върху постройките спадът е с 7.5 млн. лева в съпоставяне със същия интервал на 2019 година
Макар и единствено за месец, данните към този момент демонстрират, че Столичната община ще се нуждае от съществено преосмисляне на целите и по-ефективно консумиране на наличните запаси от това в този миг да се купуват нови коли.
Фандъкова разгласи в края на март, че се основава спомагателен фонд към Общинския гаранционен фонд. Той ще е в размер на 1 млн. лева, които ще се заделят за даване на банкови гаранции за заеми на дребни и междинни компании (до 10 000 лева на дружество), наранени от рецесията. С други думи, в поддръжка на дребния бизнес Столичната община се готви даде към два пъти повече от това, което зам.-кметът по превоза счита да изхарчи за коли. Първоначално общински съветници от ГЕРБ и заместникът на Фандъкова - Владимир Данаилов, твърдяха, че фондът ще покрива до 80 на 100 от заемите, които закъсалите компании вземат. След това обаче Фандъкова заяви във Фейсбук, че новият фонд ще подсигурява до 50 на 100 от изтеглените заеми, напомня в. " Сега ".
При разискването на текстовете на Закона за изключителното състояние в Народното събрание депутати от ГЕРБ предложиха да не се организират публични поръчки за периода на рестриктивните мерки с изключение на такива, свързани с неотложни действия към рецесията с ковид. В последна сметка този текст не бе признат, само че на 1 април Комисията за защита на конкуренцията, пред която може да се апелира и оповестената общинска процедура, заяви, че стопира периодите за обжалване на публични поръчки, концесии, както и тъжби за нередности в компетенциите на Комисия за защита на конкуренцията и отводи на комисията за формиране на произвеждане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР