Докато македонските граждани гласуват за това дали желаят да сменят

...
Докато македонските граждани гласуват за това дали желаят да сменят
Коментари Харесай

Смяна на името на държавата - кой го е правил?

Докато македонските жители гласоподават за това дали желаят да сменят името на страната си на " Република Северна Македония ", дано хвърлим взор върху няколко други страни, които към този момент са минали по този път.
Много страни сменят имената си поради оповестяване на самостоятелност, най-често от тези отнесли се с тях като колонии. Например – Бангладеш (бивш Източен Пакистан), Ботсвана (Бечуаналенд), Гана (Голд Коуст), Индонезия (Холандски Източни Индии), Малави (Нясаленд) и Зимбабве (Родезия), са основани.
През 1991 година при разпадането на Съюз на съветските социалистически републики доста от руските република сменят имената си, като Беларус (Беларусия), същото се случва и след разпада на Чехословакия и Югославия.
Няколко от построените народи избират да се преименуват, като Македония се пробва да реши разногласието за името си с Гърция. Но ето някои по-скорошни промени на имената на страни.
Свазиленд се върна към Есватини
Петдесет години откакто Свазиленд получи самостоятелност от Англия, цар Мслати III разгласи през април 2018 година, че страната " се връща към своето автентично име Есватини ", което значи " земя на Свати ".
Последният безспорен монарх в Африка хвана безусловно неподготвени жителите си, въпреки да беше намеквано за смяната, също така предходното име не беше харесвано от народа, тъй като беше примес от свати и британски.
Конго: до Заир и назад
С независимостта си от Белгия през 1960 година страната сстава Република Конго, като взима името на съседа си. Като те се разграничават от другите си столици Бразавил и Киншаса.
Няколко години по-късно името беше променено и страната стана Демократична Република Конго. Но през 1971 година е заменено на Заир, от военачалник Джоузеф-Дизайър, който е се качва на власт пред 1965 година. Той замества европейските имена с африкански. През 1997 година името още веднъж е заменено на Демократична Република Конго.
Бирма избра Мианмар
През 1989 година военното държавно управление на Бирма преименува южната азиатска страна на " Република на съюза на Мианмар ", с цел да тегли чертата на колониалното си минало.
От Горна Волта до Буркина Фасо
Въпреки, че са запазили името Горна Волта, години наред след оповестяването на самостоятелност от Франция - през 1958 година. Западноафриканската нация взема решение да се прекръсти на Буркина Фасо, през 1984 година, което в превод значи " земя на праведни мъже ".
Кампучеа се връща към Камбоджа
Кралството на Камбоджа е оповестено за Република Хммер през 1970 година, когато княз Нордом Сианук е свален в подсилен от Съединени американски щати прелом.
Когато Кар Руж от Пот Пот поема Югоизточна Азия през 1975 година, той го назовава Демократична Камбоджа след заглавието на кхмерски език. Помощният от Виетнам режим, който свалил геноцидния Червен кхмер през 1979 година, преименува страната на Народна република Камбоджа.
Когато Виетнам се отдръпва през 1989 година и монархията бива възобновена, Сианук става държавен глава и се върна в Камбоджа.
Дахомей става Бенин
Петнайсет години след независимостта си от Франция и една година, откакто приема марксистите политики, Дахомей се прекръства на Народна република Бенин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР