Докато лятото преминава в есен, вечерите стават по-тъмни и валежите

...
Докато лятото преминава в есен, вечерите стават по-тъмни и валежите
Коментари Харесай

Есенният дъжд увеличава риска от аквапланинг, напомнят експерти

Докато лятото минава в есен, вечерите стават по-тъмни и преваляванията от дъжд зачестяват. Пътищата с дупки в тях могат да бъдат рискови както преди, по този начин и след значителни превалявания: рискът от аквапланинг се усилва, когато водата натрупала се върху пътната настилка няма време да изсъхне. Под гумата се образува водна възглавница, когато шарката на протектора не може да отстрани водата сред гумата и пътя. Това кара гумите да изгубят сцеплението си, както и управляемостта, заради което водачът не може към този момент да управлява автомобила.

Аквапланингът може да изненада даже и най-опитните водачи, защото за жал е невероятно да се упражни авансово, предизвестяват специалистите. Те поучават, че в този момент е моментът всеки водач да ревизира положението на гумите си и налягането в тях.

Висококачествена лятна гума с задоволителна оставаща дълбочина на протектора е най-сигурният избор за мокрите есенни пътища. Ако гумата е износена, каналите по нея няма да съхраняват задоволително вода.

В относителен тест, оповестен в изданието на World of Technology, едно от водещите автомобилни списания, от май 2019 година, износена лятна гума с дълбочина на протектора 3-4 мм има осезаемо по-лошо ръководство, в сравнение с нова лятна гума с дълбочина на протектора 7 мм. В теста, новата гума, влезнала в аквапланинг при скорост от 83.1 км/ч, когато водната възглавница на пътя е била с дебелина от 10 см, до момента в който износената гума е влезнала в аквапланинг при скорост от 61.2 км/ч.

С цел да се понижи риска от аквапланинг е нужно да промените гумите си, когато дълбочината на протектора падне под 4 мм, поучават експертите.

Новата лятна гума също по този начин ще понижи спирачния път на мокра настилка, само че все пак характерности като сцепление на мокро и прекъсване на мокро не трябва да се бъркат със склонността на гумата към аквапланинг.

,,Категорията за сцепление, посочена върху етикетите за гуми на Европейския Съюз демонстрират успеваемостта на гумата при сцепление на мокра настилка, с други думи, по какъв начин гумата се държи, когато стопира на влажен асфалт. Въпреки това, склонността към аквапланинг не може да бъде извлечена от етикетите за гуми'', припомнят специалистите.

В допълнение към положението на гумите, налягането в тях също е значим фактор. Ако налягането в гумите не е задоволително, те може да не запазят формата си във водата. Това ще направи колата по-податлива на аквапланинг.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР