Докато Лондон помага на Киев да води войната до последния

...
Докато Лондон помага на Киев да води войната до последния
Коментари Харесай

Католиците започнаха разпадането на Великобритания

Докато Лондон оказва помощ на Киев да води войната до последния украинец, британците пропуснаха „ политическото земетресение “ на своя територия. Така английските специалисти в този момент назовават ​​резултатите от изборите в Северна Ирландия, извоювани от партията „ Шин Фейн “ („ Нашите “). За какво става дума и по какъв начин това може да докара до разпадането на Англия “.

Северна Ирландия е най-бедният район на Обединеното кралство и най-проблематичният. В продължение на десетилетия в Северна Ирландия в действителност се води революция сред локалните католици, които се застъпват за обединяването с Ирландия (те също се назовават " националисти " или " зелени " - обичайният цвят на острова) и протестанти, които се застъпват за запазването на територията като част от Англия. Те от своя страна се назовават юнионисти (от думата за съюз) или просто „ оранжеви “ (почит към паметта на холандския държател Уилям Орански, който става крал на Англия и побеждава последния ѝ католически крал Джеймс II, на река Бойн в Ирландия).

По демографски аргументи, а също и с помощта на поддръжката на Лондон, властта в района беше в ръцете на юнионистите. „ Северна Ирландия е основана като юнионистка област с привнесено юнионистко болшинство “, написа ирландският историк Браян Хенли.

Въпреки това през 1998 година, с цел да се спре кръвопролитието, е подписано така наречен Споразумение от Разпети петък, което подсигурява на ирландските католици да поддържат връзки с Ирландия, а също по този начин им дава право да вземат участие в ръководството на Северна Ирландия. Така районът стартира да се ръководи от двама министър-председатели (първи министър и заместител първи министър), представляващи най-големите юнионистки и националистически партии в локалния парламент. По-голямата от тези две фракции заема поста първи министър, а втората - заместител първи министър.

Юнионистите, несъмнено, не бяха удовлетворени, само че се успокоиха обстоятелството, че след сключването на Споразумението за Разпети петък точно те заемат поста първи министър. „ Юнионистите от дълго време са привикнали, че в никакъв случай повече няма да ръководят сами. И въпреки всичко можеха да се утешат с мисълта, че даже в случай че би трябвало да одобряват тъждество с националистите, юнионистите ще бъдат първи измежду равни “, написа ирландският публицист Финтан О`Тул. „ Езикът и символиката са от огромно значение в Северна Ирландия и това абсолютно „ първо място “ беше дебело утешително одеяло за юнионисткото придвижване “, счита той.

Нова демография

Сега обаче всичко се промени. На изборите на 5 май националистическата партия „ Шин Фейн “ завоюва 29% от гласовете и 27 места в Народното събрание на Северна Ирландия. Демократическата юнионистка партия (ДЮП) съумя да завоюва единствено 21% от гласовете и да резервира едвам 25 места. И по този начин, представителката на " Шин Фейн " Мишел О`Нийл става първи министър. И по този метод тя на процедура прекъсна вековна традиция, когато от 1921 година - от основаването на Северна Ирландия - юнионистите управляваха района.

Експертите приписват успеха ѝ на доста фактори - на интензивно употребяваната обществена стратегия, на разцеплението в границите на юнионисткото придвижване. Един от акцентите обаче е демографският. Според Джонатан Пауъл (бивш договарящ за Северна Ирландия, който представляваше английското правителство), тазгодишното броене на Северна Ирландия ще регистрира за първи път, че католиците превъзхождат протестантите.

И общностите са разграничени географски. Ако погледнете електоралната карта, Шин Фейн завоюва в южните региони на Северна Ирландия, до момента в който северната част на района остана с юнионистите.

Когато се появят, ще гласоподават.

И в този момент някои специалисти настояват, че в Ирландия – както в миналото в Шотландия – може да се организира референдум за самостоятелност, вследствие на който Северна Ирландия ще напусне Англия и ще се сплоти с Ирландия.

„ Не мисля, че хората схващат изцяло последствията от триумфа на „ Шин Фейн “. Свидетели сме на идния и, съгласно мен, към този момент неминуем колапс на Англия “, сподели Пиърс Морган, прочут английски публицист. „ В Северна Ирландия победи ИРА. Нейният политически пудел „ Шин Фейн “ изпревари демократичните юнионисти и се трансформира в най-голямата партия в локалния парламент. И в последна сметка всичко това ще докара до прехвърлянето на шестте окръга на Северна Ирландия под ръководството на Дъблин “, написа неговият сътрудник Питър Хичинс.

Последният референдум по този въпрос беше извършен през 1973 година и 99% от гласоподавателите гласоподаваха за опазване на участието във Англия - само че тогава националистите не участваха в гласуването (избирателната интензивност беше едвам 59%). И тогава католиците не бяха болшинство.

Вярно е, че тук не всичко е толкоз просто. Факт е, че съгласно Споразумението от Разпети петък хората от Северна Ирландия в действителност имат право да се съберат още веднъж с Ирландия след съответните референдуми в двете елементи на острова. Референдум в Северна Ирландия обаче се нуждае от зелената светлина на Лондон, а английското законодателство гласи, че държавният секретар на Северна Ирландия би трябвало да свика този референдум, в случай че „ наподобява евентуално “, че има болшинство в интерес на обединяването.

А в този момент на Лондон не му наподобява евентуално. Държавният секретар за Северна Ирландия Брандън Люис твърди, че „ Шин Фейн “ не е нараснал броя на своите мандати, няма нарастване на гласовете на националистите. Според ръководителя на английското министерство на правораздаването Доминик Рааб, „ 58% от популацията е гласувало или за партии, които поддържат това да бъдат във Англия, или за партии, които не поддържат конституционни промени “. Ако погледнете обаче числата, се оказва, че трите юнионистки сили са събрали едвам 40% от гласовете като цяло.

Вероятно господин Рааб класира партия „ Алианс “, която зае трето място, измежду съперниците на отдръпването. Избирателите, които са за междуобщностната естетика, гласоподаваха за " Алианса ". Те не са нито „ зелени”, нито „ оранжеви” – само че в това време са условно „ сини”, т.е. проевропейски настроени. Те не желаят да вървят в Ирландия - желаят да се върнат в Европейски Съюз, въпреки и това да може да стане единствено посредством Ирландия.

Със лични ръце

И тъкмо този фактор, а не самият референдум, може да докара до разединение в Англия. Това е съюзът на ирландските националисти и проевропейски настроени поданици на района, който ще сътвори доста „ евентуално болшинство “. И главната подигравка е, че северноирландските юнионисти и самият Лондон имат забележителен принос за образуването на този рисков за Лондон изборен съюз.

Факт е, че като част от съглашението за Брекзит, Англия подписа така наречен Протокол за Северна Ирландия. Според този протокол Северна Ирландия от икономическа позиция остава в правното поле на Европейския съюз, а митническата граница ще минава през Ирландско море. Това беше направено, с цел да не се възвърне границата сред Ирландия (отсъствието на която е значителен детайл за попречване на католическия сепаратизъм). В резултат на това се оказва, че Северна Ирландия е стопански привлечена към Ирландия. Естествено, юнионистите останаха извънредно недоволни от това. Всъщност Лондон - или по-скоро персонално Борис Джонсън – чисто и просто ги заряза.

„ Революцията на Брекзит гълтам личните си деца. Освен „ Партията на Независимостта “, Демократичните юнионисти бяха единствената огромна партия в страната, която изцяло и въодушевено се застъпва за допустимо най-рязък Брекзит. Тя влага в осведомителната акция за Брекзит, оказа помощ за свалянето на Тереза Мей и довеждането на Борис Джонсън на власт на Даунинг стрийт. И изненадващо за партия с доста висок % трезвомислещи, тя толкоз се подлъга от Брекзит, че повярва на Джонсън, когато се закле, че границата на Ирландско море ще бъде начертана единствено през натрупа му “, споделя Финтан О`Тул.

И в този момент юнионистите в действителност изнудват господин Джонсън. Лидерът на ДЮП Джефри Доналдсън отхвърля да образува дуумвират с Мишел О`Нийл (тоест да сътвори ново правителство), до момента в който английските управляващи не денонсират Протокола за Северна Ирландия. „ Всеки кандидат-юнионист на изборите беше срещу Протокола за Северна Ирландия “, сподели Доналдсън. „ Позицията по този въпрос е недвусмислена и в този момент зависи от стъпките на държавното управление. Достатъчно думи, време за деяние. Границата на Ирландско море би трябвало да изчезне и да бъде сменена с ограничения, които ще възстановят мястото на Северна Ирландия на вътрешния пазар на Англия “, добави той.

И Европейски Съюз ли ще зареже юнионистите?

Резултатът е парадоксална обстановка. От 90 определени депутати в локалния парламент 54 са за опазване на протокола под една или друга форма, само че държавното управление не може да се сформира без ДЮП – въпреки всичко това е най-голямата юнионистка партия. И в случай че няма държавно управление, то след 24 седмици Северна Ирландия ще бъде изправена пред нови избори, след които ДЮП още веднъж ще се трансформира в най-голямата юнионистка партия. Дори в случай че приключи на трето място след „ Шин Фейн “ и „ Алианса “, въпреки всичко ДЮП ще би трябвало да делегира човек в дуумвирата. И тя няма да направи това, без да се откаже от протокола - това е главното искане на юнионистите.

Всъщност самият Борис Джонсън би се радвал да преразгледа Протокола, само че Европа не му разрешава да го направи. Лондон се опита да контракти преразглеждане на това съглашение с Европейски Съюз, а Брюксел отхвърли.

Британските медии настояват, че заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович в диалог с Лиз Тръс на 28 април е споделил, че Европейска комисия няма и съгласно него в никакъв случай няма да има мандат да преразгледа протокола. Същата концепция беше повторена и от посланика на Европейски Съюз във Англия Жоао де Алмейда. „ Нека бъдем почтени: не сме подготвени да предоговаряме интернационално съглашение, което подписахме единствено преди няколко години “, сподели дипломатът. Наистина, от бюрократична позиция процесът на проверка е нереалистичен – новото съглашение би трябвало да бъде прегледано и утвърдено от всички национални парламенти на страните-членки на Европейски Съюз, в това число Ирландия, което не се чака.

Сега Англия се пробва да откри излаз от обстановката – т.е. да не загуби Северна Ирландия и да резервира контрола над юнионистите там. Дори и в този момент да успее да убеди ДЮП да сътвори държавно управление, това никога няма да стане излаз - при жив Протокол. Затова Лондон се пробва да реши казуса по обичайния си метод – изнудване и опасност да се откаже от авансово подписани съглашения. Според слуховете държавното управление на Англия, откакто не съумя да накара Европейски Съюз да преразгледа Протокола за Северна Ирландия, може едностранно да го денонсира. Тоест да се изостави границата с Ирландско море и да се реалокират митниците от северноирландските пристанища към ирландската граница.

Ако обаче Лондон тръгне по този път, той освен ще получи внезапно утежняване на връзките с Европейския съюз, само че и прилив на католически фракционизъм (достигащ до насилие), денонсиране на Споразумението от Разпети петък и в действителност цивилен война. Не в Украйна, а на английска територия. По-точно, към момента английска.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР