Докато листата се променят и въздухът става по-свеж, идването на

...
Докато листата се променят и въздухът става по-свеж, идването на
Коментари Харесай

12 мита за студеното време

Докато листата се трансформират и въздухът става по-свеж, идването на студеното време носи със себе си вълна от добре известни легенди и поговорки. От предизвестия за заплахите от излизане на открито с мокра коса до диспути за носенето на слънцезащитни артикули през зимата, тези сезонни истории се предават от потомство на потомство.

За да отделят обстоятелствата от измислицата, специалистите разгледаха науката зад някои от най-често срещаните легенди за студеното време. Техните открития разрешават да се разбере по какъв начин тялото ни в действителност реагира на студеното време, пишеUSA Today.

Д-р Джефри Линдър, примитивен доктор, д-р Тери Чиганос, експерт по незабавна медицина, и доктор Робърт Личфийлд, специалист по фамилна процедура, решиха тези сезонни изказвания. Техните пояснения, основани на здравната просвета, имат за цел да разсеят неправилните схващания и да внесат изясненост. Независимо дали става въпрос за риска от простуда в студа или за успеваемостта на връхните облекла през зимата, техният опит оказва помощ да се хвърли светлина върху истината зад тези необятно публикувани вярвания. Разбирането на тези аспекти освен задоволява любознанието, само че и способства за възстановяване на здравето и осведомеността през студения сезон.

Мит 1: Студът предизвиква настинки. Противно на общоприетото разбиране, излизането на открито с мокра коса или след душ няма да ви разболее. Д-р Робърт Личфийлд изяснява, че студеният въздух самичък по себе си не е провинен за настинките, а че стоенето по-често на закрито през зимата, в непосредствен контакт с други хора, усилва възможностите ни да се заразим с вирусни болести. Така че, макар че може да настинете през по-студените месеци, виновността не е температурата.

Мит 2: зимното плуване е равно на простуда. Това също е мит. Всъщност, както отбелязва доктор Личфийлд, здравословните извършения, като плуване, укрепват имунната система и ни вършат по-малко податливи на заболявания. Просто внимавайте с близки контакти в споделени зони, като съблекални.

Мит 3: Рискът от ушни инфекции се усилва по време на зимно плуване. Д-р Тери Чиганос изяснява, че до момента в който плуването може да докара до зараза на външното ухо, рискът остава същият без значение от времето на годината.

Мит 4: многото облекла защищават от настинки. Обличането на пластове в действителност е дейно за опазване на топлината през зимата, както удостоверява доктор Джефри Линдер, само че не е отбрана против настинки. Той предлага потреблението на изолационни пластове за хващане на топлия въздух, комбинирани с ветроустойчиви и водоустойчиви външни пластове.

Мит 5: алкохолът загрява тялото. Не. Д-р Личфийлд предизвестява, че алкохолът може да притъпи възприятието ни за мраз и болежка, което води до рискови обстановки като хипотермия.

Мит 6: Слънцезащитният крем не е нужен през зимата. Всъщност слънцезащитните артикули са нужни през цялата година. Ултравиолетовото излъчване може да се ускори посредством отражение в снега и леда, изяснява доктор Чиганос.

Мит 7: загуба на топлота през главата. Противно на схващането, че губим по-голямата част от топлината си през главите си, това е единствено към 10%, съразмерно на площта на главата, споделят лекарите.

Мит 8: незабавна хипотермия при рухване в ледена вода. Падането в ледена вода е рисково, само че незабавната хипотермия не е непосредствена опасност, съгласно доктор Чиганос. Първоначалната заплаха е удавяне заради потрес и загуба на мускулен надзор.

Мит 9: Яденето на сняг оказва помощ за хидратацията. Според доктор Личфийлд, в обстановки на оцеляване яденето на сняг може да намали телесната температура, тъй че би трябвало да се заобикаля, в случай че не е належащо.

Мит 10: Хидратацията не е значима в студено време. Дори в студено време, изключително заради сухия въздух, е належащо да се поддържат естествени равнища на хидратация, споделят лекарите.

Мит 11: Упражнението в студено време е рисковано. Упражненията в студено време не са рискови по своята същина, само че би трябвало да внимавате с обледеняване, поучава доктор Личфийлд.

Мит 12: Мигрената се появява по-често в студено време. Мигрените могат да бъдат провокирани от разнообразни фактори на околната среда, в това число промени във времето, само че не са свързани със студеното време, отбелязва доктор Чиганос.

Така доста легенди за студеното време си остават легенди. Разбирането на обстоятелствата може да ни помогне да преминем през зимните месеци по-безопасно и здравословно. Не забравяйте, че информираността е ключът към развенчаването на неправилните схващания и избора на здравословен метод на живот.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР