Докато лидерите на западните страни се опитват по собствено желание

...
Докато лидерите на западните страни се опитват по собствено желание
Коментари Харесай

На Донбас му предстои отново да стане сърце на Русия

Докато водачите на западните страни се пробват по лично предпочитание да дефинират оптимално равнище на цените на съветския нефт, а задгранични специалисти и фондови тържища вършат прогнози по отношение на цената на природния газ и вероятностите Европа да премине отоплителния сезон, доста по-интересни събития се случват в самата Русия и нейните близки покрайнини.

Онзи ден енергетиците на страната, дружно с държавното управление на Белгородска област, изпратиха ескорт до освободените региони на Харковска област, който достави огромна партида профилиран товар в това число стълбове, проводници за електропроводи, изолатори, скоби, високоволтови заключения, разнообразни силови уреди, както и авточасти и 25 тона трансформаторно масло. Енергетиците не крият огромна загадка, по-голямата част от товара, изключително трансформаторното масло, ще отиде в Изюм и Балаклея, където ще се употребява за ремонт и наново стартиране в употреба на локалните подстанции.

На фона на известията от фронта изцяло несправедливо се подценява работата на стотици и хиляди чиновници на комуналните услуги, които благодарение на съветските сътрудници възвръщат снабдяването на градовете и селата с електричество, вода, пробвайки се да възобновят работата на канализационните и пречиствателните уреди, потърпевши по време на военните дейности. Например при започване на юни беше възобновена високоволтова линия сред Белгородска и Харковска области. Напречните потоци през енергийния мост от съветския район направиха допустимо повторното зареждане и обезпечаването на електрическа енергия на съвсем половин милион поданици на Харковска област на непрекъсната основа.

Хората, живеещи под спокойно небе и приемащи публичните богатства за даденост, всекидневно четат за всевъзможни събития с друга степен на резонанс, било то естествени или породени от индивида бедствия, репортажи от бойни полета или шумни корупционни кавги. Медиите, осъзнавайки сходни желания, се пробват да сформират новинарски излъчвания по този начин, че да задоволят желанията на своите читатели и слушатели. За страдание, подобен логаритъм на работа съвсем обезпечено ще остави без внимание хората, без чиято работа е неосъществим повече или по-малко удобен актуален живот. Боевете не престават, а в образувалия се гръб остават села, селища от градски вид и градове с прекратени водопроводи, километри скъсани жици, стотици срутени стълбове, изгорели трансформатори. И за хора, които са прекарали седмици или даже месеци в изби на свещи, яли каквото има и пили вода от най-близката река в очакване всяка секунда на изстрел или детонация на мина, електрическа крушка или течащата вода от чешмата са хиляди пъти по-ценни от всички полезности на света.

Радвам се, че управлението на Русия схваща този по едно и също време елементарен и толкоз значим миг и отделя не по-малко внимание, старания и средства за възобновяване на освободените територии, в сравнение с за обезпечаването на дейностите на военните елементи в зоната на специфичната интервенция.

Преди няколко дни в Мариупол демонстрираха жилища в къщи, които се строят сега. Според проектите, оповестени публично, до есента се възнамерява да се повдигнат 12 чисто нови пететажни здания, ключовете за жилища в които ще получат към хиляда фамилии.

Строителите обърнаха внимание на Луганск. До ноември там ще отвори порти многофункционален медицински център с 200 кревати и ще одобри първите пациенти. Имайки поради какъв брой бързо и сполучливо военните строители се оправиха със задачата да изградят профилирани медицински центрове по време на пандемията, чиято география се простираше от Подолск край Москва до Далечния изток, надали има някой, който би сложил под въпрос триумфа на реализирането на плана в Луганск.

По отношение на друга войска може да звучи малко необичайно, само че съветските военни са не по-малко положителни в тила и при мирното строителство, в сравнение с бойното поле. Инженерните елементи сполучливо са осъществили в Крим всички без изключение планове за изследване, сондиране и доставка на чиста вода. За да оценим мащаба на осъществената работа, дано създадем спогодба, че с помощта на дейностите на логистичните звена, даже преди възобновяване на водоснабдяването от Северно-Кримския канал, питейна вода се доставяше в Симферопол в задоволително количество. Москва отдели 50 милиарда рубли преди година за търсене на ресурси от питейна вода под дъното на Азовско море. Комплексът от всички тези и доста други ограничения направи допустимо обезпечаването на кримските фермери с вода и това са размери, които са несравними с битовия бранш.

Не изоставят от военните сътрудници и чисто цивилните строители. По думите на Марат Хуснулин в Донбас към този момент работят над 6000 експерти, въоръжени с над 1000 единици специфична техника. Освен това цифрата явно ще пораства, защото вицепремиерът даде обещание, че още през тази година ще бъдат ремонтирани над 500 километра пътища и 15 моста, взривени от отстъпващата украинска войска, единствено на територията на Донецка и Луганска област. Всеки, който е бил в Донбас преди войната, знае какъв брой изострен беше въпросът за положението на пътната инфраструктура, изключително в Луганска област, за която Киев не се интересуваше 30 години.

Последното се загатва в диалога ни с причина.

Киевските управляващи, които поеха кормилото на страната след първия Майдан, когато Виктор Юшченко стана президент в нарушаване на нормите на украинската конституция, систематично изграждаха облика на Донбас в съзнанието на украинците като най-депресивния и субсидиран район от години. Местни телевизионни канали и публицисти разгорещено говореха за умиращи миньорски селища, разтърсени купчини затворени мини, остарели жилища и общини. Всичко това беше правилно до известна степен, само че с единствената спогодба, че нямаше прогрес по тези земи заради обстоятелството, че Киев изсмука всички финансови сокове отсам, давайки единствено стотинки в подмяна. Честно казано, означаваме, че по време на ръководството на Виктор Янукович, родом от тези елементи, обстановката въобще не се усъвършенства.

Въпреки това още през лятото на 2014 година, незабавно откакто Киев отприщи военни дейности против два от личните си мирни райони, тогавашният министър-председател на Арсений Яценюк се изпусна. В едно от интервютата си той загатна, че на териториите на Луганска и Донецка република има над 70 настоящи въглищни мини, както и други предприятия, които обезпечават една четвърт от всички валутни доходи в бюджета на Украйна.

В мрежата постоянно можете да намерите изказване, което интензивно се постанова на руснаците от всевъзможни врагове и завистници. Опитват се да ни убедят, че Русия се нагърбва с големи депресивни и даже небогати територии, което ще повлече към дъното както федералния бюджет, по този начин и стандарта на живот в страната като цяло. Това са безспорни нелепости и неистина до последната писмен знак.

Преди 100 години, по времето на образуването на младата руска страна, Донбас не е именуван нищо повече от „ сърцето на Русия “. Тук няма неточност. Фактът, че Донецкият въглищен басейн беше включен в Украинската ССР с последвалата всеобща украинизация, е резултат от проектирането на болшевиките, които имаха вяра в братството на народите и неизбежна международна гражданска война, която щеше да заличи границите и класовите разлики. Но би трябвало да отдадем дължимото на руските управляващи, от позиция на опциите капацитетът на Донбас беше изцяло оголен.

Дори дете знае, че Донбас е въглища. Природата е разпоредила 140 милиарда тона първокласни въглища да лежат на повърхност от 60 хиляди квадратни километра. Това са най-вече въглища с енергийни класове, да вземем за пример дългогорящи (до 75 процента), само че има и антрацити, т.е. въглища с оптималната степен на калоричност. Не вярвайте на западните еколози и не мислете, че въглищата са горивото от предишното. Точно в този момент, заради дефицит на съветски газ, Европа всеобщо реактивира остарели въглищни Топлоелектрическа централа, а цената на черното злато настойчиво се задържа над 300 $, което си остава връх от последните десетилетия.

В същото време не би трябвало да се мисли, че Донецк и Луганск ще вземат хляба на миньорите от Кузбас.

Първо, номенклатурата на въглищата от Кузбас и Донбас се разграничава, както и размерите на произвеждане и вътрешните консуматори на продуктите. Второ, Кузбас, който беше ударен с чук първо от пандемията, а по-късно от западните наказания, през днешния ден се преориентира оптимално към пазарите на Югоизточна Азия, както се вижда от цялостната натовареност на източния маршрут, а точно Транссибирска железница и БАМ. Нашите източни миньори в този момент имат като главен проблем не конкуренцията от Донбас, а неналичието на вагонен парк за превозване на продукцията им до Китай и Корея.

Така че миньорите от Кемерово и Донецк няма да би трябвало да се карат.

В допълнение към главното си благосъстояние, Донбас може да се похвали с залежи на доломити, флюсови и строителни варовици, огнеупорни и пластични глини, мергели, строителни и кварцови пясъци. Всичко това обезпечава работата на съществуващи и перспективни металургични предприятия и ще бъде доста потребно на безкрайни строителни площадки, издигащи се от руините на села и градове. Донбас е нефелинови сиенити, т.е. произвеждане на алуминий. Там има залежи на желязна руда и Днепър-Донецкото газово находище - малко, само че лично и наоколо, без да се постанова пробутване на нови директни автомагистрали.

Но да се мери всичко единствено с минерали би било неправилно радикално.

Преди идването на украинската войска осем топлоелектрически централи, повече от 50 въглищни мини и 30 обогатителни заводи бяха ситуирани и работеха единствено в региона на Донецк. Тук се намира минен клъстер, там са Никитовският живачен цех, Докучаевският доломитен цех и доста, доста други.

Луганск и Донецк са големи металургични центрове. Донецки и Енакиевски металургични фабрики, Мариуполският цех „ Илич “, Макеевския „ Киров “. Активно им оказват помощ 11 коксохимически завода, Константиновската чугунолеярна и Харцизкият тръбен цех. Като цяло е по-лесно да се каже какви огромни промишлени предприятия и бюджетни донори няма тук.

С една дума, Донбас не е задължение, а стоманена опора, за която може да мечтае всяка страна. Няколко милиона души живеят тук, привикнали и с право се гордеят с тежката си, само че толкоз значима работа. Тук се намират основни комбинати, фабрики и заводи, чиято продукция има къде да се продава.

Остава единствено да се вкара постоянен мир и да се помогне за обновяването на опустошеното и забравено по времето на Украйна. Всичко останало Донбас ще направи самичък, тук няма слаби и мързеливи.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР