Докато лидерът на БСП Корнелия Нинова вдигаше на крака социалистите

...
Докато лидерът на БСП Корнелия Нинова вдигаше на крака социалистите
Коментари Харесай

Ако народът наистина се изправи – дава ли си Нинова сметка?

Докато водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова вдигаше на крайници социалистите на Бузлуджа, министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов не смогваше да театралничи с искащи да се снимат с него детски учителки.

“Народе! Изправете се и те ще паднат. Гответе се. Тук сме и идваме “, прокънтя председателката на социалистите от поляните.

“Колко време чакаха за фотоси и какъв брой хора благодариха на държавното управление ”, богатство рече министър председателят и водач на ГЕРБ в Пловдив.

Останалите видяхме по какъв начин се сблъскаха две паралелни действителности - на страха, който карал “бедни, онеправдани и унижени ” да избират ГЕРБ и Борисов, и на царството на “икономическия напредък и напредък ”.

“Народе, изправи се и те ще паднат! ” против ”Чакаха за фотоси! ”

Патетичната поетика на пропагандираната от Нинова радикалност може и да е уместна преди 170 години, когато Маркс и Енгелс предсказваха пролетарската гражданска война. Днес е демоде, а и не прави работа против народняка Борисов.

Вече личи обаче, че и акцията за идните след 3 месеца локални избори ще се води на лидерско равнище, каквато беше и тази за евроизборите. Естествено, Борисов ще се стреми партията му да не отстъпи от завоюваните до момента позиции, когато Цветан Цветанов оглавяваше предизборния щаб на ГЕРБ - кметовете в близо половината от общините в България, в това число и съвсем всички регионални центрове, са от ГЕРБ.

Победата обаче може да е гарнирана с отстъпления по места, каквато бе и на европейските избори, извоювани от ГЕРБ с минус стотина хиляди гласа и един евродепутат по-малко от тези през 2014 година. Санирането завърши, пеещите фонтани останаха в предходната акция, (някои и не пеят вече), автомагистралите са дежавю, а дълго чаканият доста огромен вложител “Фолксваген ” наподобява ще отиде в Турция. В България върлува следващата зараза по домашните животни - африканска чума, която е на път да унищожи свиневъдството като бизнес и да лиши още хиляди българи от домашна мръвка по Коледа и луканки за зимата.

Така на Борисов му остава да разчита на “икономическия напредък и напредък ”, “високотехнологичните паркове, които дават заплати като в Америка ”, или пък на обстоятелството, че като ръководещи ГЕРБ разпределят бюджета, европейските средства и остатък, който към този момент надвишава 3 милиарда лв..

Нищо ново от Българска социалистическа партия

Но пък и най-голямата опозиционна партия го улеснява. На Бузлуджа водачът на Българска социалистическа партия даде обещание помощи от по 10 минимални работни заплати (5 600 лв. или към Евро 2 863) за младите фамилии, които напълно не могат да се нарекат обществена политика. (Не припомнят ли безлихвените заеми от по 5 000 лв. за младоженци от времената на Живковия режим?)

Социалистите не оферират нито смислена опция, нито ново потомство политици със познания, качества и морал. Въпреки че зам.-председателят на партията Кирил Добрев даде обещание да извадят фрагменти, подготвяни в последните 3 години, левицата изпитва компликации в намирането на конкурентни претенденти за кметове. Липсата на значими политически сътрудници и съвсем имагинерно наличие в локалната власт накара Нинова да признае, че “сами не можем ”, и да призове за търсене на всевъзможни партньорства, учредени на правилото “всички против ГЕРБ ”. Тази всеядност на Българска социалистическа партия може да се квалифицира и като непоследователност, само че Нинова се надява на балотажи в най-малко 120 общини и кметове в 60.

Сред тях ли е София? Вече всички приказват по какъв начин председателката на Българска социалистическа партия, до неотдавна съперник на партийната поддръжка за омбудсмана Мая Манолова като кандидат-кмет за столицата, е омекнала. В последна сметка в случай че Манолова изгуби, губи тя, в случай че завоюва - печели и Българска социалистическа партия. Само че има един значителен въпрос, който следва да се обясни - съперник ли е Манолова на модела “Борисов ” и ГЕРБ, откакто им дължи позицията си на публичен бранител? Откакто е омбудсман, тя не си е разрешила и една сериозна дума против премиера и е редно гласоподавателите да са наясно - в случай че че се кандидатира, ще бъде ли тя в спокоен сговор с този модел, както преди време Борисов с кръговете на Стефан Софиянски? В този подтекст реториката на Нинова наподобява някак камуфлажна. И освен в този.

Съглашателството продължава

Ентусиазмът, с който лидерката на Българска социалистическа партия нападна безспирно ръководещите, стихва, когато става дума за избора на нов обвинител на републиката. Единствената номинация до момента - на заместител основния прокурор Иван Гешев, провокира митинги и констатации на одобрени адвокати като юрист Михаил Екимджиев, че живеем в “имитация на правова страна ”. Нинова, която драговолно разясняваше позицията на Борисов за номинираната за основен прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши, разгласи, че ще изчака 29 юли - крайния период, в който могат да се вършат номинации за основен прокурор, и тогава ще приказва.

Тази нерешителност ни кара да предугадим, че няма да въстане против избора. Впрочем, и Българска социалистическа партия, ръководена от Сергей Станишев, освен не възрази против фигурата на Сотир Цацаров за основен прокурор, а го поддържа посредством своите представители във Висш съдебен съвет. Мнозина заподозряха, че принос за това e имал и предприемачът и изтъкнат социалист Георги Гергов.

Явно съглашателството продължава и по този начин както президентът Росен Плевнелиев подписа бързо указа за назначение на Цацаров за основен прокурор, същото ще стори и президентът Румен Радев - за който му подадат.
Ако народът в действителност се изправи...

А що се отнася до изправянето, добре е Нинова да знае, че в случай че народът в действителност се изправи, и тях на “Позитано ” 20 също няма да ги има.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР