Докато Лаура Кьовеши ръководеше румънското Бюро за борба с корупцията,

...
Докато Лаура Кьовеши ръководеше румънското Бюро за борба с корупцията,
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва 1/3 от правителството со кротце и со благо

Докато Лаура Кьовеши ръководеше румънското Бюро за битка с корупцията, съумя да вкара в пандиза министри що се касае за цяло държавно управление. Къде сме ние? След големия външен напън България да показва решителност против подкупите във високите етажи на властта от настоящия кабинет на Борисов шестима министри са клиенти на българската прокуратура. Това е 1/3 от цялото държавно управление. Което за разлика от Румъния е нищо и половина. Прокуратурата се задейства против висши управници, едвам хвърли прахуляк в очите на очакващото правдивост общество. 

Цял регионален град с над 120 хиляди души население упорства отговорните,

които го лишиха от елементарната комунална услуга на водоснабдяване, да понесат наказателна отговорност. Перник е без вода от 17 ноември, а краят към този момент се отсрочва за пролетта. Институциите си трансферират виновността като парещ картоф, погледите са ориентирани към прокуратурата, която проверява аргументите за безводието в града и близките села. В последните дни на декември от държавното обвиняване оповестиха, че надзорът върху инспекциите за водната рецесия ще се извършва от Върховната касационна прокуратура. И тогава стана ясно още, че се ревизират само общинската и регионалната администрация в Перник. Доста изненадващо, така като по-рано локалната окръжна прокуратура излезе със умозаключение, че тежкият режим на водата, който изкара перничани на митинги, е разследване на бездействието на двама министри - на околната среда и водите и на районното развиване. Преписката за безстопанственост беше препратена на Специализираната прокуратура, която е способена да проверява закононарушенията по работа по високите етажи на властта, каквито са екоминистърът Нено Димов и районният министър Петя Аврамова.

Там досъдебното произвеждане против двамата изпадна от досиетата на държавното обвиняване. Това надали е инцидентно - в случай че Аврамова с подопечното й районно министерство за първи път се радват на внимание от прокуратурата, Нено Димов от дълго време е обект на прокурорска инспекция. Преди година тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров заплаши, че ще предприеме дейности, ако договорът за ски зоната в Банско не бъде изменен. За това носи отговорност точно Министерство на околната среда и водите. В четвъртък следобяд Нено Димов въпреки всичко бе отведен да дава показания  с доста разяснения, че не е задържан. Извършиха се показни претърсвания в София и Перник - неразбираемо защо. Търси се изчезналата вода ли?

Преди две години прокуратурата констатира 

нарушаванията на концесионния договор в Националния парк " Пирин ".

Бе открито, че компания " Юлен ", която стопанисва ски зоната, е употребила 64% по-голяма повърхност от заложената в продължение на 17 години. По този мотив Цацаров изпрати писмо на премиера Борисов, в което му предложи договорът за ски зоната над Банско да бъде изменен, тъй че да дава отговор на настоящото законодателство.  " Ако продължава неналичието на каквито и да е дейности във връзка с това предложение, в случай че бездействието на съответните способени органи продължи, явно е, че прокуратурата ще бъде принудена да предприеме други дейности ", предизвести Цацаров на 22 ноември 2018 година

Въпреки това МОСВ към момента не е подхванало дейности за прекратяване на нарушаването от страна на концесионера. Изпари се и желанието на прокуратурата да търси отговорност от министър Нено Димов. Проверка на " Свободна Европа " откри, че последното придвижване по преписката по случая датира от 8 януари 2019 година, когато е маркирано, че се чакат материали от различен орган, с цел да бъде решена.

Но Нено Димов и Петя Аврамова не са единствените министри, които бяха разследвани от държавното обвиняване предходната година. И финансовият министър Владислав Горанов е клиент на прокуратурата.

Тя пък държи

 

разследването на трупчета повече от година

 

Проверката против Горанов започна през ноември 2018 година, когато стана ясно, че живее гратис в първокласен парцел, благосъстоятелност на неговия кръстник и изтъкнат масон бизнесмена Иван Сариев. Първоначално от прокуратурата оправдаваха протакането с това, че чакат произнасянето на антикорупционната комисия дали Горанов е в спор на ползи. На 1 март м.г. КПКОНПИ постанови, че финансовият министър не е нарушил закона. Комисията не откри спор на ползи във обстоятелството, че благодетелят има куп компании, които би трябвало да се управляват от данъчните, чийто началник е Горанов. Нито във обстоятелството, че синът на Сариев е бил назначен във финансовото министерство. Вместо да нападна решението на КПКОНПИ в съда, прокуратурата продължава да мълчи какво се случва с разследването за закононарушение по работа и търговия с въздействие. А съгласно осведомителната й система по него няма придвижване от март м.г.

Ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Франтишек отхвърли да отговори на въпросите на " Сега " за какво инспекцията се бави и дали към този момент е формирано дело, или е предписан отвод да има следствие. Въпросите бяха пратени по Закона за достъп до социална информация. Без отговор остава и питането кой е наблюдаващият прокурор, въпреки и да има правосъдна процедура, че тази информация не може да бъде загадка. Преди това информация беше отказана и от висшата прокуратура.

Имотното положение на хората по върха на страната също е тематика табу за родното обвиняване. Същинска омерта тегне над инспекциите по абсурда " Апартаментгейт ", които се точат към този момент близо година. Въпреки че аферата с луксозните жилища на висши служители, купени на скандално ниски цени от строителната компания " Артекс ", докара до редица оставки, проверяващите към момента не оповестяват дали са открили корист с власт. Сред проверяваните е и Цецка Цачева, която бе отстранена като министър на правораздаването поради апартамент, платен от " Артекс ".

Междувременно всички участници в абсурда, измежду които и Цветан Цветанов, бяха безупречно изпрани от КПКОНПИ. Тя не откри спор на ползи в това, че депутати, министри и зам.-министри от ГЕРБ са придобили преференциално скъпи жирища от " Артекс ", откакто ръководещата партия е трансформирала Закона за устройство на територията така, че да разреши доизграждането на небостъргача " Златен век " на същата компания.

Суха от абсурда до момента излиза и министърът на туризма Николина Ангелкова. През април м.г. Върховната касационна прокуратура стартира инспекция по сигнал на водача на НФСБ Валери Симеонов, в който се изнасят данни за добити от Ангелкова недвижими парцели. Въпреки че от този момент изминаха 10 месеца, към момента държавното обвиняване не е излязло с резултати.

Но можем да предположим, че 

 

няма да са по-различни от тези по следствието на абсурда " Ало, Банов "

 

Преди седмица " Сега " заяви, че Апелативната профилирана прокуратура е отказала да образува досъдебно произвеждане, в което да се обясни дали министърът на културата Боил Банов е направил закононарушение. Сигналът против него бе подаден в края на януари м.г. от евродепутата от БСП Елена Йончева. Тя пусна три записа на телефонни диалози, в които се чува по какъв начин Банов дава указания по какъв метод да се оформят документите за ремонта на столичното Ларго, тъй че изпълнителят да не заплаща неустойки от най-малко 700 000 лева за закъснение на строителните и довършителните действия. Тогава Банов отхвърли обвиняванията и се разгласи за жертва на рекет от страна на чиновник на министерството.

Ремонтът на Ларгото продължи 7 години и струваше над 15 млн. лева. Обектът трябваше да бъде завършен за 7 месеца, само че се стига до закъснение, тъй като министерството пет пъти стопира строителните работи. Затова е подписан анекс, с който крайният срок е удължен до 20 януари 2016 година На 25 януари 2016 г. комисия на Министерството на културата е приела обекта, без да констатира пропуски. Но държавната приемателна комисия на Министерство на регионалното развитие открива, че куп планувани в контракта действия не са осъществени.

В края на м.г. гръмна нов скандал, обвързван с този случай. Оказа се, че е пропилян шансът да се изиска от изпълнителя неустойка от 754 хиляди лева поради забавения ремонт. Министерството на културата е пропуснало периода за обжалване на правосъдното решение за отхвърлената му рекламация за неустойката от над 700 000 лева На всичкото от горната страна ведомството би трябвало и да заплати 73 хиляди лева правосъдни разходи. Самото дело бе изгубено, тъй като в началото МК бе приело без забележки работата на изпълнителя, а година по-късно, и то по гледище на Държавния финансов надзор, потегли да го съди за забавянето.

Стабилността на настоящето ръководство е много имагинерна. Доколкото я има, е разследване на слабата съпротива и на обстоятелството, че негласният съдружен сътрудник е Движение за права и свободи. И третото правителство на Борисов е заето да обслужва основните бизнес ползи на придвижването. Поради горещата връзка сред прокуратурата и видни фигури в Движение за права и свободи на процедура стабилността на кабинета е пленник на държавното обвиняване. То е в положение да разклати ръководството, когато основните фигури от ДПС  решат, че е назрял моментът. 

Затова не е изненада, че държавното управление даде негласна поддръжка за избора на Иван Гешев за основен прокурор. От него се чака да си затваря необятно очите за корупционните кавги, които имат заряд да лишават властта на премиера.

 

ПЕТ ТЕРАСИ

Вицепремиерът Красимир Каракачанов също стана воин в " Апартаментгейт ". Разследване на " Биволъ " разкри, че водачът на Вътрешна македонска революционна организация и неговата брачна половинка са съумели да станат притежатели на мезонет с повърхност 210 кв. м и 5 тераси с обща площ 117 кв. м. Имотната облага на министъра на защитата излиза единствено по 380 евро на кв. м. По същото време жилища в същата кооперация са се продавали за над 1200 евро на кв. м. Балконите обаче не са обявени в имотната декларация на вицепремиера. За да оправдае този пропуск на Карачанов, депутатът от ВМРО Искрен Веселинов съобщи пред " Сега ", че в " инструкцията за попълване на декларацията е записано, че можеш да не декларираш тераси, изби и прочие " " Когато се обадиш в КПКОНПИ, с цел да попиташ по какъв начин да попълниш декларацията, ти споделят - но не изби, тавани, тераси и други, всичко, което е РЗП - не. Попълва се застроената повърхност ", сподели Веселинов. Прокуратурата по този начин и не стартира инспекция по случая.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР