Докато кризата с коронавируса успя да засегне почти всички индустрии

...
Докато кризата с коронавируса успя да засегне почти всички индустрии
Коментари Харесай

Защо банките в Европа може да спечелят от коронакризата?

Докато рецесията с ковид съумя да засегне съвсем всички промишлености в европейските страни, защита група от банки на Стария континент тъкмо в този момент имат непредвидения късмет да завоюват или да си върнат назад пазарен дял.

Френската BNP Baribas е подхванала най-агресивни дейности в тази посока, като в актуалната обстановка тя взе участие в отпущането на петте най-големи корпоративни заема в Европа от началото на март, демонстрират данни на Bloomberg.

Banco Santander, Credit Agricole и HSBC имат водеща роля д два от най-големите заема, предоставени слеч началото на епидемията. От друга страна JPMorgan Chase е единствената американска финансова институция, взела присъединяване допълнително от една от тези транзакции.

Според осведомени BNP Paribas, която е най-голямата френска банка, е осигурила финансиране от 10 милиарда $ за английския петролен колос British Petroleum през предишния месец. Santander от своя страна е кредитирала европейски водачи, като Daimler и Royal Dutch.

" За дребна група от европейски банки тази рецесия съставлява невиждана опция да задълбочат връзките си с някои огромни компании и да завоюват клиенти ", показват в собствен разбор от Bloomberg и допълват: " Това е и късмет да си завоюват назад част от изгубената територия, която изгубиха от финансовата рецесия насам при по-агресивните дейности на американските им съперници. ".

" Тази обстановка е тест за концепцията да изглаждането на мощни европейски банки ", споделя финансовият съветник от основаната в Цюрих Oliver Wyman Робърт Бус. " Това е добър миг за банките да завоюват назад пазарен дял в региона на капиталовото банкиране и други сегменти, предлагайки кредитиране в сложни времена ".

Необикновената обстановка, в която се намира пазара на Стария континент, е освен опция, само че и риск за финансовите институции. Екипите по оценка на риска на банките са затрупани от претенции за разпределяне на заеми и са принудени да форсират прегледите, с цел да отговорят на повишеното търсене.

Нарасналата интензивност е добре пристигнала за финансовите институции, като се има поради, че през последните години те главно бяха фокусирани върху изграждатено на постоянни финансови буфери след финансовата рецесия. През това време американските им съперници имаха късмет да завладеят нови територии и да " отхапят " доста парче от европейския пазар.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР