Докато Коронавирусът преминава през континентите, причинявайки смърт и паника, реших,

...
Докато Коронавирусът преминава през континентите, причинявайки смърт и паника, реших,
Коментари Харесай

Коронавирусът влияе на икономиката, но всичко зависи от банки и правителства

Докато Коронавирусът минава през континентите, причинявайки гибел и суматоха, взех решение, че може да е потребно да се даде малко вероятност, като се прегледа икономическото влияние, което вирусът има - и какво може да се случи в идващите няколко седмици, написа Джеймс Кроу за " КейпЕкс ".

В кратковременен проект данните на Американския център за надзор на болесттите, обхващащи интервала 1982-2018 година, демонстрират, че пикът на сезона на грипа е февруари, като степента на пикова грипна интензивност минава през март, в изключителни случаи до май. Като се имат поради данните за тази година за Съединени американски щати, пикът наподобява е бил в средата на февруари, а спадът в регистрираните случаи следва историческия модел. Въпреки че степента на хоспитализация на грипа в Съединени американски щати е по-голяма тази година от тази през предходната година, тя е много под рекордното равнище, следено през 2017/18.

Погледнато в по-дългосрочен проект, Мат Ридли отбелязва, че са били нужни години, с цел да се раздели генома на ХИВ, седмици за генома на SARS и дни за Covid-19. Това се преглежда като първият значим стадий в създаването на ваксина.

Изводът тук е, че въпреки да наподобява, че има доказателство, че коронавирусът бързо се популяризира, също има огромна възможност да се стигне до натурален спад като при всяка грипна пандемия с наближаването на пролетта. Бързият прогрес в имунологията подсказва, че ваксина ще бъде налична преди идната есен.

Какво е евентуалното икономическо влияние в Китай?

Официалните стопански данни от Китай са очевидно ненадеждни. Китайското държавно управление към момента предвижда закъснение на растежа до 4% през 2020 година (от предстоящите 5,8%), само че икономическите прогнози от цялостен ​​свят постоянно имат огромни компликации при предсказването на неустойчивостта, даже когато такава неустойчивост е открояваща се през минали години. Най-новата прогноза на МВФ следи закъснение на вноса, само че износът, вложенията и общият Брутният вътрешен продукт остават естествени. В Китай не е имало криза от 40 години, тъй че всеки отрицателен напредък ще пристигна като стопански, политически и културен потрес. Данни от бизнеса в Китай демонстрират, че доста заводи остават затворени и икономическата интензивност е мощно лимитирана, тъй че внезапен спад би трябвало да бъде реалистична опция.

Ключовият въпрос за вложителите е какъв тип възобновяване може да чака от Китай. Дали възобновяване ще бъде бързо, което значи, че разпродадените позиции в този момент просто ще кристализират загубите, или възобновяване след този спад ще отнеме повече време, ще бъде ли краткотрайно с втори спад, защото коронавирусът се реалокира в останалия свят и въздейства върху търсенето на китайски артикули.

Много вложители са подготвени да " прегледат " рецесията, всъщност очаквайки бързо възобновяване, само че колкото повече се популяризира коронавирусът, толкоз по-трудно е да се поддържа тази позиция.

От околните съседи, Хонконг е най-големият експортен пазар на Китай (и вторият максимален като цяло след САЩ). Европа остава третият по величина експортен пазар на Китай, а Германия е главният пазар в Европа, следван от Холандия и Англия. От огромно значение е производството на електроника и компютърна техника.

Опитвайки се да преценяват по-добре точността на формалните китайски държавни данни, анализаторите в продължение на доста години разглеждаха данни за производството на електрическа енергия. Това бе и остава доста добър ориентир за общия напредък на Брутният вътрешен продукт, като се има поради зависимостта на китайската стопанска система от производството и общия стадий на развиване. Подобни данни също предоставиха по-продължително и по-точно управление за протичащото се, в сравнение с държавните данни за Брутният вътрешен продукт. Свързани с данните за произвеждане на електрическа енергия са данните за потреблението на въглища (където има най-актуални данни); тези данни сочат доста закъснение и разкриват, че потреблението не се е възстановило, както би се очаквало след празненствата след китайската нова година. Ясна индикация, че доста заводи остават бездействащи или сигурно работят много под потенциала си.

В резултат на това, евентуално ще има измерим спад в китайската стопанска система през 2020 година, само че дали това е " моментът на Чернобил " за Китай (криза толкоз неприятна, че хората губят религия в политическото водачество на страната си) е въпрос за някой различен път.

Глобално икономическо влияние. И по този начин, какво е евентуалното влияние на това върху международната стопанска система?

Финансовата рецесия през 2007/08 показва доста неща. Едно от най-важните, очебийно от краха на " Лемън брадърс " бе, че има по-голяма степен на съгласуваност на финансовите пазари, в сравнение с някой е предполагал. В реалност, през есента на 2008 година бързо стана ясно, че степента на финансова съгласуваност е толкоз комплицирана, че всъщност е непознаваема - и когато рискът не може да се реши, вложителите и банките не желаят да търгуват с никого.

Урокът е, че глобализацията значи, че степен на съгласуваност на китайската стопанска система, изключително в производството света е забележителна и като финансова съгласуваност е извънредно сложна за оценяване. Често се цитира, че китайската стопанска система съставлява 16% от световния Брутният вътрешен продукт, само че това не дава огромен взор върху интегрирания темперамент на производството. Въпреки това, за разлика от международната финансова рецесия през 2008 година, присъединяване в търговията не води до същия риск от загуба, който в последна сметка бе в основата на страховете по време на финансовата рецесия.

Това, което се случва, е рецесия в доверието в търговията и с това съществува заплаха тази загуба на доверие да се придвижи по-широко в възстановяване на доверието в бизнеса.

Разглеждайки съответно най-новите данни за търговията, съгласно Международната морска организация, над 90% от физическата търговия се реализира посредством кораби. Индексът Baltic Dry, световна мярка транспорт на товари (не включва транспорт на нефт) за основни международни направления за мореплаване - претърпя внезапен спад от 84% сред септември 2019 година и февруари 2020 година и ковид в средата на януари просто резервира тази наклонност (въпреки че от средата на февруари имаше незначителна корекция). За разлика от това, Baltic Dry претърпя спад от 90% в резултат на световната финансова рецесия от 2008 година

Следователно, главната точка тук е, че има действителна опция коронавирусът да бъде дейно арестуван и да намалее в идващите месеци, това значи, че по-широкото икономическо влияние върху търговията ще се следи най-вече в нововъзникващите дупки във веригите на доставки и изоставането в доставките.

Вече е повече или по-малко несъмнено, че коронавирусът ще има доста въздействие върху световния напредък през първата половина на 2020 година, има задоволително спиране на веригите за доставки и разписанията, претоварване в пристанищата и закъснение на производството, че ще има измеримо влияние.

По-голямата заплаха (засега нереализирана) е, че тази рецесия ще бъде катализаторът за по-голяма загуба в доверието на бизнеса и потребителите и със загуба на доверие идва преоценка на оценката на активите. Централните банки по света организират политика за нулеви лихвени проценти от 2008 година Първоначалният резултат бе, че светът бе избавен от трагична икономическа меланхолия, само че с времето тази политика също бе в основата на постоянния растеж на стойностите на активите. Тези стойности на активите, в жилищното строителство, в акциите и в цените на облигациите и на дълга, доближиха до точката, при която е доста евентуално да се извърши забележителна промяна.

Бързата промяна, нужна за връщане към историческите правила, би провокирало криза, сходна, в случай че не и по-лоша от тази през 2008 година, защото компаниите лимитират вложенията в светлината на по-високите разноски за заеми и потребителите се помиряват с обстоятелството, че най-големите им активи, т.е. домът им и пенсионните им сметки, в този момент костват надалеч по-малко. Какво ще създадат държавните управления и централните банкери в отговор на сходна преоценка на оценката на активите, остава да забележим, само че най-вероятният път е този, следван от японците: а точно, Централната банка да закупи необятен набор от активи. Относно Япония, това не е наложително да докара до някакъв резистентен напредък, макар че може да предотврати криза.

Така че в резюме, действителната икономическа заплаха от корнавируса не е краткотрайно спиране на веригата на доставки, което евентуално ще забави значително световния стопански напредък през първата половина на 2020 година Тревогата би трябвало да бъде, че тази рецесия провокира суматоха в доверието на потребителите и бизнеса и по този метод слага началото на по-широка преоценка на оценката на активите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР