Докато климатолозите се безпокоят от топящия се морски лед в

...
Докато климатолозите се безпокоят от топящия се морски лед в
Коментари Харесай

Антарктическите пингвини печелят от глобалното затопляне

Докато климатолозите се безпокоят от топящия се морски лед в Антарктика, пингвините са доста щастливи, тъй като избират леда в Южния океан да е по-малко, съобщи Юнайтед прес интеренешънъл.

Учени от японския Национален институт за полярни проучвания откриха, че колкото по-малко е ледът, толкоз по-успешно се развъждат пингвините , тъй като по-лесно намират храна . Така се връщат в гнездото си по-бързо и хранят по-често и по-добре дребните.
 

— USA TODAY (@USATODAY)

За проучването си учените са следили колонии от пингвини на Адели, като са поставили по три инструмента на няколко десетки птици. Комбинацията от джипиес тракери, акселерометри и видеокамери им е дала опция да проследят по какъв начин придвижването и държанието им се трансформира с годините и с намаляването на леда.

В сезоните с повече лед пингвините се движели постепенно и търсели пукнатини в леда, с цел да се гмуркат неведнъж в тях. Когато се гмуркат единствено в пукнатини, съперничеството посред им е по-голямо, описа ръководителят на екипа Юки Уатанабе. Освен това птиците се движат доста по-ефикасно във водата - четири пъти по-бързо, в сравнение с когато вървят.
 

— Al Bawaba News (@AlBawabaEnglish)

Когато ледът бил по-малко, пингвините се движели по-лесно, гмуркали се, щом пожелаят.

При по-малко лед във водата също влиза повече светлина и се усилва крилът, който е главната храна на пингвините на Адели.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР