Докато Китай навлиза в година, която най-накрая може да сложи

...
Докато Китай навлиза в година, която най-накрая може да сложи
Коментари Харесай

Забравените деца на Китай излизат от сенките

Докато Китай навлиза в година, която най-сетне може да постави завършек на най-големия опит за обществен надзор в света, родителите и децата, потърпевши в границите на политиката за едно дете, пристъпват напред, с цел да споделят своите трагични истории.

Въведени през 70-те години на предишния век в поредност от локални тествания, които след години се сплотяват в национална политика, рестриктивните мерки върху раждаемостта на Китай фундаментално трансформират структурата на обществото му.

Представители на Комунистическата партия настояват, че директивата за едно дете е предотвратила 400 млн. раждания. Но учените считат тази цифра за прекомерно висока, тъй като раждаемостта в страната последователно би намаляла и без намесата на държавното управление, заради фактори като усъвършенстван витален стандарт, възходящи равнища на обучение, и повече дами участващи в работната мощ.

 Раждаемостта в Китай понижава фрапантно след въвеждането на политиката за едно дете
Раждаемостта в Китай понижава фрапантно след въвеждането на политиката за едно дете

Въпреки опасността от тежки санкции, насилствени аборти и уволняване от работа в публичния бранш, някои китайски двойки вземат решение да не се поддават на декретите на Пекин за фамилно обмисляне. Няма надеждни оценки за това какъв брой деца са родени нелегално, откогато държавното управление стартира да лимитира ражданията, само че евентуално те са стотици хиляди, в случай че не и милиони, споделя Bloomberg.

" Обществената политика може да протече безпрепятствено, единствено в случай че бъде разбрана и подкрепена от обществеността - или би трябвало да разчита на насила и принуждение. Политиката за раждане е тъкмо такава ", споделя 54-годишният Жанг Жиху, който е уволнен от преподавателската си служба през 2012 година, откакто става татко на второ дете.

Предизвикателството, пред което са изправени политиците в Китай сега, е по какъв начин да преобърнат наследството на политиката: застаряващо население, където дамите са с 30 млн. по-малко от мъжете. През 2016 година държавното управление разгласи таван за 2 деца и от този момент последователно се придвижваше към изцяло унищожаване на лимитите за раждане.

 Най-голямата спирачка пред растежа на втората стопанска система? Бебетата
Най-голямата спирачка пред растежа на втората стопанска система? Бебетата

Страната, която забрани раждането на повече от едно дете, в този момент би трябвало да се промени напълно, само че това е сложна задача

Националната комисия по опазването на здравето отстрани думите " фамилно обмисляне " от името си предишния март, до момента в който законодателната власт в Китай отстрани препратките към регламентите за размера на фамилията от последния план на необятен цивилен кодекс, който ще бъде признат през 2020 година - най-ясният сигнал до момента, че дните на ограничаващата политика са преброени.

С настъпването на края й, някои от хората, чийто живот е бил изменен вечно от политиката, събраха храброст да приказват обществено за тежкото им състояние. Ето три от техните истории.

" Ние сме като непознати "

 Китай към този момент разрешава на фамилиите да имат по 2 деца, само че раните от предишното остават
Източник:

Китай към този момент разрешава на фамилиите да имат по 2 деца, само че раните от предишното остават

За 28-годишната Шие Сианмей политиката за едно дете значи живот, прекаран, чудейки се каква можеше да бъде. Тя се ражда като дете на родители в югозападната провинция Съчуан, които към този момент имат дете, единствено дни откакто Пекин обществено предизвестява локалните управляващи, че контролът на популацията ще бъде основен индикатор за оценката на работата им.

Местната Служба за фамилно обмисляне дава избор на родителите на Шие: да платят санкция от 8500 юана (над 1600 долара) - повече от 12 пъти междинния приход за гражданин на селските региони - или да се откажат от нея. Бебето Шие е " преразпределено " на бюрократичния език на Китай, на уединен татко, който заплаща 200 юана - сума, която събира, продавайки 2 свине.

Шие страда в приемния си дом, а другите селяни я назовават присмехулно " безпризорната ". Тя напуща учебно заведение на 14 години и упражнява поредност от странни специалности из страната, от семейството до инспектирането на гамаши във фабрика.

 Китай отстранява една от най-големите спънки пред растежа си
Втората стопанска система отстранява една от най-големите спънки пред растежа си

Населението на Поднебесната империя застарява прогресивно, натежавайки над стопанската система

През 2013 година тя взема решение да открие родителите си в Дажу, Съчуан, откакто гледа телевизионно предаване за сензационните фамилни събирания. " Бях ли изоставена или не? Отговорът ме вълнуваше толкоз доста ", признава тя.

Научавайки, че не е, у нея се поражда нов боязън: че тя може в никакъв случай да не успее да построи любовна връзка с майка си, макар че в този момент двете живеят в един и същи град. " Ние сме като непознати и нямаме защо да си приказваме ", споделя Шие, която в този момент е стопанка и майка на едногодишно дете.

" Животът щеше да е напълно друг, в случай че бях израснала с моето семейство. За родната ми майка аз съм просто новобранец и натрапен посетител ", признава тя.

" Не трябваше да ми лишават правото да работя "

Решението на Гуо Чунпинг да има второ дете му коства кариерата му. Някогашен държавен бюрократ в централната провинция Дзянси, 42-годишният Гуо взема решение да провокира ориста преди 7 години, откакто прочича за прочувствените и финансови премеждия на родители, чието само дете е умряло. " Помислих си: какво би трябвало да направя, в случай че нещо се случи с единствената ми щерка? ", спомня си той.

 Китай е подготвен да заплаща на фамилиите, с цел да имат деца
Втората най-голяма стопанска система желае повече бебета. И е подготвена да заплаща за това

Страната се бори със застаряването на популацията си

Заплахите идват още преди да се роди втората му щерка, когато локалните чиновници по фамилно обмисляне приканват двойката да приключи бременността. Абортите са съществена характерност на политиката за едно дете, като доста родители избират да отстранен женския плод, а други са принудени да го създадат, в случай че не могат да платят санкцията.

Гуо освен заплаща глобата от 124 000 юана, само че и е уволнен от работата си в локалната финансова работа. Исканията му за документално пояснение и обезщетение са пренебрегнати. Той е заставен да преподава математика в локалното приблизително учебно заведение, печелейки по 8800 $ годишно, с към 40% по-малко от предходната му заплата. Доходите на брачната половинка му като селски доктор са на половина по-малки.

В продължение на десетилетия държавните чиновници, уволнени поради занемаряване на политиката за едно дете, се борят да бъдат върнати на работа. В 9 провинции държавните чиновници, които имат повече от 2 деца, към момента са изправени пред риск от уволняване, макар че през 2016 година политиката е облекчена.

 Колко коства на Китай политиката за едно дете?
Колко коства на Китай политиката за едно дете?

Негативният резултат на рестриктивните ограничения пристигна 30 години по-късно

" Основното ми искане е да си върна работата. Не трябваше да ми лишават правото да работя, поради това, че имам още едно бебе ", споделя Гуо.

" Чувствах се като посетител "

Дари Чен е еднo от многочислените " непланирани деца ", чиито родители ги поверяват на родственици или съседи, с цел да избегнат гнева на чиновниците по фамилно обмисляне. 23-годишният студент живее в продължение на години със фамилията на сестрата на дядо му в южната провинция Гуандун, без да знае, че " вуйна и чичо " - преподавател в началното учебно заведение и държавен чиновник, които постоянно посещават Шенжен, в действителност са негови родители.

Когато Чен е на 6 години, родителите му разкриват тайната си и го водят в града. Приспособяването е мъчно. " Чувствах се като посетител. Не ми беше прелестно да приказвам. Винаги се опасявах да не направя нещо неправилно ", спомня си младежът.

Сега, когато приключва висше обучение по писмено кино в Университета по изкуствата в Лондон, Чен изпитва все по-голямо предпочитание да опише историята си.

Той разгласява историята си в група, наречена " Тайното дете ", в китайската обществена медийна платформа Zhihu, и основава 15-минутен документален филм, който включва изявленията с биологичните му родители и приемното семейство. Въпреки че Чен качва видеото на обществен уебсайт, той лимитира достъпа до него, защото родителите му към момента са на социална работа.

" Нашите истории би трябвало да бъдат разказвани. Никое потомство преди или след нас не да би трябвало да мине през това. Не подлагам на критика политиката, нито упреквам държавното управление, просто желая да удостоверявам това събитие от избрана ера. Тази група (хора) не трябва да се подценява ", споделя младежът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР