Докато карловци се събираха и провеждаха протест срещу затварянето на

...
Докато карловци се събираха и провеждаха протест срещу затварянето на
Коментари Харесай

В Карлово протестираха срещу закриването на АГ отделението

Докато карловци се събираха и организираха митинг против затварянето на АГ отделението в МБАЛ „ Д-р Киро Попов “, в родилната зала се ражда следващото бебе, съобщи БГНЕС.

Миналата година в родилното на Карловската болница са проплакали 370 деца.

С решение на Районната здравна каса Пловдив, оспорвано от община Карлово, в Административен съд се закриват 12 клинични пътеки в АГ отделението – на процедура цялото поделение. Административният съд в Пловдив анулира решението предишния четвъртък. Днешният митинг е в очакване на обжалването на това решение.

По сходен метод предходната година е престанало да работи хирургичното поделение. Сред протестиращите има и кметове на обитаеми места – с. Розино, гр. Клисура и други

Ако бъде затворено АГ отделението, най-близкото място за раждане, за помощ при спонтанни аборти, при застрашаващи бременността положения, е Пловдив. Клисура е отдалечена на 100-ина км от гр. Пловдив. Близо до мозъка е, че доста бебета от община Карлово, която е една от най-големите в страната – 55 000 население, ще се раждат в колите за спешна помощ, вкъщи, а може и да не се раждат живи. Голяма част от пациентите на карловската болница са здравно обезпечени, те нямат опция да заплащат нито за пътешестване, нито да раждат другаде.

Кметът на Габрово доктор Емил Кабаиванов стачкува против държавната политика по отношение на общинското опазване на здравето – 6 млн. отделя страната за 70 общински лечебни заведения, което е извънредно незадоволително. Годишно здравноосигурителните вноски на хората в община Карлово и прилежащите общини, които се обслужват тук, са към 12 млн. лева, сподели на митинга доктор Кабаиванов. Нищожна част от тях се връщат в общината.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР