Докато животът в Русия се връща към нормалния си ритъм

...
Докато животът в Русия се връща към нормалния си ритъм
Коментари Харесай

Лидерът на Беларус приветства силите на „Вагнер“

Докато животът в Русия се връща към естествения си темп след въоръжения протест на „ Вагнер “ , напрежението в прилежащ Беларус , където дойде водачът на наемническата група Евгений Пригожин и някои от бойците му, нараства . Пристигането на Пригожин в Беларус е част от съглашение , което Кремъл подписа с него за преустановяване на протеста от предишния уикенд, който вся бездънен ужас измежду съветските управляващи. Ръководителят на групировката и неговите бойци избягаха от правосъдно гонене и получиха леговище в Беларус от властническия президент Александър Лукашенко , който съобщи, че страната му може да се поучи от техния опит и познания, написа „ APNews “.

Това обаче не се харесва на беларуската съпротива и нейните дейни поддръжници , които дефинираха членовете на „ Вагнер “ като „ опасност за беларуския народ и независимостта на страната “ . Те даже се заканиха, че ще подхващат решителни дейности .

„ Категорично сме срещу разполагането на съветски наемници в Беларус и приготвяме „ топло “ посрещане на членовете на „ Вагнер “ в Беларус “, съобщи в телефонна изявление Александър Азарау, водач на организацията „ BYPOL “, формирана от някогашни военнослужещи.

Съседните балтийски страни също показаха угриженост за това по какъв начин този ход ще се отрази на районната сигурност . В взаимно изказване , отправено през вчерашния ден, ръководителите на парламентите на Естония, Латвия и Литва приканиха Европейския съюз да разгласи публично „ Вагнер “ за терористична организация . Част от изказването гласи: „ Появата на наемническата формация „ Вагнер “ в Беларус може да направи обстановката, обвързвана със сигурността по източните граници на НАТО и Европейски Съюз още по-несигурна. “

Лукашенко разгласи, че тези бойци на „ Вагнер “, които не желаят да преминат под командването на съветското Министерство на защитата – една от опциите, препоръчани им от съветския президент Владимир Путин, могат да останат в Беларус „ за известно време “ на лични разходи . Той разкри, че им е дал „ изоставено военно отделение “ , където да разположат собствен личен лагер , и даде обещание да им „ помогне с каквото може “.

„ Гледаме на това прагматично – в случай че техните командири дойдат при нас и ни оказват помощ, ние ще се поучим от техния опит “, сподели още президентът. Той не посочи местонахождението на обекта, само че Азарау съобщи, че в Осиповичи , град, ситуиран на 230 км северно от границата с Украйна, текат усилени действия по построяването на обект за наемниците на „ Вагнер “ , като в самодейността вземат участие и беларуски военнослужещи.

От Кремъл обещаваха, че няма да бъде подхванато наказателно гонене против Пригожин поради протеста, откакто беше реализирано съглашение, което гласи, че той ще приключи метежа и ще замине за Беларус. Това се случи, макар че преди този момент Путин се зарече да накаже тези, които стоят зад тези дейности, които самият той дефинира като „ изменничество “ и „ удар в гърба “ .

Лукашенко е най-близкият съдружник на Путин, който разрешава на Русия да употребява Беларус, с цел да изпраща войски и оръжия в Украйна. Сега той още веднъж приветства продължаващото съветско военно наличие в страната и разполагането на някои от съветските тактически нуклеарни оръжия там. Руският водач обаче посочи, че подчинените на Пригожин „ няма да охраняват никакви нуклеарни оръжия “.

Украинският президент Володимир Зеленски омаловажи опасенията , че „ Вагнер “ съставлява опасност , отправена от  Беларус . Той съобщи, че наемниците, които ще обитават в страната, евентуално ще бъдат малобройни и добави, че украинските военни сили считат, че сигурността по границата им ще остане „ непроменена и контролируема “.

Според самостоятелната беларуска група за боен мониторинг „ Беларуски хаджун “ от началото на тази седмица насам Пригожин се е срещал няколко с Лукашенко , с цел да разиска пребиваването на групировката в Беларус. Частният аероплан на Пригожин е основан във военновъздушната база „ Мачулишч “ край Минск. През февруари беларуски въоръжени деятели нападнаха паркирания там съветски боен аероплан, което разгневи Лукашенко.

Анализаторите настояват, че Лукашенко употребява обстановката като „ лост “ , с цел да получи повече заеми и финансиране от Кремъл в подмяна на ролята си на избавител на Русия от протеста.

„ Лукашенко е доста умел състезател и евентуално ще изиска от Путин да му заплати за услугата, която е направил на Кремъл, с нови заеми и стопански отстъпки, “, показа пред „ Associated Press “ беларуският политически анализатор Валерий Карбалевич .

Експертът показа още, че Лукашенко може да употребява наличието на Пригожин в Беларус, с цел да „ погъделичка нервите на Путин “ , само че дълготраен съюз сред тях е малко евентуален. Както е известно, Лукашенко се държи извънредно внимателно от началото на в Украйна до през днешния ден, по тази причина преместването и настаняването на бойците на „ Вагнер “ ще става последователно, с огромна нерешителност и под непоколебим надзор от страна на беларуските служби за сигурност, счита Карбалевич.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР