Докато израелската армия бомбардира Газа като отмъщение за атаките на

...
Докато израелската армия бомбардира Газа като отмъщение за атаките на
Коментари Харесай

Тази историческа православна църква в Газа не е била разрушена от бомбардировки

Докато израелската войска бомбардира Газа като възмездие за офанзивите на Хамас в събота, 7 октомври, доста хора онлайн споделят видеоклип, в който се твърди, че демонстрира унищожена православна черква Св. Порфирий. Но фрагментите не демонстрират разрушаването на най-старата черква в Газа, а организацията, която ръководи мястото за поклонение, споделя, че не е била улучена.

Ако имате единствено минута

От 9 октомври доста интернет консуматори настояват, че видео на бомбардировките в Газа показва унищожаването на православните Църква „ Свети Порфирий “, историческо място за поклонение в града. Църквата обаче разгласи във Facebook същия ден, че не е претърпяла никакви вреди при бомбардировките.

Може да се употребява назад търсене на изображение, с цел да се откри точното местонахождение на видеото, което е снимано в друга част на град Газа, както е маркирано от проверяващия колектив Bellingcat.

Няколко изявления от про -Палестинските или проруски сметки не престават да настояват, че църквата е била разрушена.

Проверката на обстоятелствата, в елементи

Според последните данни от локалните управляващите на 11 октомври повече от 1200 души са били убити в Газа от 7 октомври и доста здания и домове са разрушени от израелските бомбардировки.

От 9 октомври голям брой изявления в TikTok и X (бивш Twitter) също настояват, че православната черква „ Свети Порфирий “ в Газа, едно от най-старите християнски места за поклонение в света, е била унищожена от израелски бомбардировки.

По-специално, няколко изявления в X споделиха видео от бомбардировката, в което в далечината, покрай кула, се виждат разрушени от детонация здания.

„ Израелски военни самолети бомбардираха най-голямата черква, православната черква „ Свети Порфирий “, в Газа “, твърди един акаунт на X на 9 октомври, споделяйки фрагментите.

Много други пропалестински и проруски интернет консуматори също разпространиха информацията, споделяйки архивни изображения на църквата. На 9 октомври проруски настроеният американски интернет консуматор Джаксън Хинкъл съобщи на X, че Израел преди малко е „ взривил “ това, което той разказва като „ третата най-стара черква в света “. Публикацията му, гледана повече от 900 000 пъти, от този момент е изтрита, само че екранна фотография е включена в TikTok в няколко видеоклипа, гледани повече от 150 000 пъти във видео платформата.

Църквата е „ недокосната “, съгласно черква изказване

Но постройката в действителност не беше наранена от израелските бомбардировки през последните дни.

В обява, споделена във Фейсбук в 20:37 на 9 октомври, организацията, отговаряща за църквата, разгласи, че той беше останал „ непокътнат “ и сега „ се използваше в услуга на общността и нашето заседание “.

" Информацията, която се популяризира за вредите, които е претърпяла, е погрешна ", добави църквата.

Какво ще кажете за местоположението на видеоклипа? Въпреки че църквата не е била ударена, фрагментите демонстрират бомбардировките, осъществени в Газа през последните дни.

Бомбардировките във видеото надалеч от църквата

Обратно търсене на изображения може да наблюдава върнете истинското видео към турския онлайн новинарски уебсайт Haber7.com. Видеото, което е по-дълго от фрагмента, оповестен в Twitter, демонстрира мястото, където е снимано видеото на дневна светлина – фрагментът, изработен на дневна светлина сутринта на 10 октомври, е малко по-вляво от нощния кадър, само че сходни градски детайли може да се види.

От този кадър може да се употребява назад търсене на изображения, с цел да се намерят други публикации и онлайн изявления от публицисти, в това число една от журналиста на FRANCE 24 Васим Наср. Тези нови ъгли на дневна светлина ни разрешават да идентифицираме по-точно местоположението на видеото.

В резултат на това проверяващият уеб страница Bellingcat наблюдава точното място, където са снимани фрагментите, с помощта на друго видео от 2022 година Това видео демонстрира, че мястото, където е снимано препредаденото видео, е покрай бялата постройка, в която се обитава Bank of Палестина (рамкирана в синьо долу вдясно на фрагмента по-долу). Потвърдихме това благодарение на фотоси, открити в Гугъл Maps.

Благодарение на това геолокиране и ъгъла на гледане на видеоклиповете е допустимо да се дефинира, че бомбардировките, забележими във видеоклипа, споделен онлайн, не са достигнали църквата „ Свети Порфирий “, както е показано на картата по-долу. Всъщност църквата се намира по-на изток от местата, снимани във видеото.

Bellingcat също по този начин съумя да дефинира точните зони на бомбардировките, потвърждавайки, че ударената зона не е тази на църквата Св. Порфирий:

„ При геолокиране на фрагменти, свързани с вирусното видео, за което се твърди, че демонстрира мястото на църквата, Bellingcat откри доказателства, че са осъществени стачки в гъсто обитаеми региони наоколо до няколко учебни заведения. Близкият изток (UNRWA) беше ударен.

Дезинформация към момента циркулира

След изказването на църквата няколко онлайн акаунта и интернет консуматори отдръпнаха мненията си или изтриха своите туитове. Но доста други изявления към момента са онлайн и видеото продължава да циркулира посредством нови изявления.

През последните дни дезинформацията беше споделена от голям брой пропалестински сметки, които предаваха друга погрешна информация на няколко пъти от началото на спора, като Palestine Online. Туитът на пропалестинския акаунт, който към момента е наличен на 11 октомври, е гледан над 150 000 пъти от публикуването му вечерта на 9 октомври. 

В интернационален проект няколко британски и френски проруски сметки също предадеха дезинформацията, както и водачът на крайнодясната английска партия " Първо Англия " Пол Голдинг. Тези изявления към момента бяха онлайн на 11 октомври.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР