Докато Израел продължава да удря ивицата Газа от небето, палестинците

...
Докато Израел продължава да удря ивицата Газа от небето, палестинците
Коментари Харесай

Израелската армия и атаките на заселници срещу палестинци на Западния бряг се увеличават

Докато Израел продължава да удря линията Газа от небето, палестинците в окупирания Западен бряг са обхванати от напрежение и оповестяват за увеличение на офанзивите против тях от страна на заселници и бойци.

От предходната събота минимум 55 палестинци са били убити и повече от 1100 други са ранени.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Израел задържа, експулсира на Запад Банкирайте стотици палестински служащи в Газа Палестинец и наследник, присъстващи на погребална върволица на Западния бряг, убити Анализ: Нахлуването на Израел в Газа може да сложи на тестване неговата окупация на Западния бряг завършек на списъка

Според правозащитника Самир Абу Шамс израелската войска нарушава голям брой интернационалните закони, изключително Женевските конвенции, които акцентират, че цивилните би трябвало да бъдат невредими в обстановки на война и въоръжен спор.

„ Това, което виждаме през днешния ден, е, че окупационните сили навлизат в цивилни региони, основават търкания и стрелят по цивилни без никакво опрощение “, сподели 60-годишният мъж от Тулкарем. „ Повечето случаи на израелска пукотевица са против палестински цивилни, минаващи по улицата или отиващи на работното си място. “

От една страна, сподели Абу Шамс, израелската окупация изолира линията Газа от Западния бряг.

„ От друга страна, тя отмъщава на цивилни в окупирания Западен бряг и подхваща ограничения за въоръжаване на заселниците и дава указания да се открива огън по мъже, дами и деца “, сподели той.

Израелската войска стреля по палестински цивилни коли

В петък Карем ал Джалад се прибираше с кола от зеленчуковия пазар на Тулкарем към дома си в южния квартал на града към 20:20 ч. (17:30 GMT). Той беше на улицата покрай еврейското населено място Гишури, което свързва западната част на Тулкарем с южната му част.

Израелски бойци стреляха по колата му и ал-Джалад, мислейки, че това са звукови бомби, продължи да кара. Но той беше улучен три пъти с бойни патрони: в гърдите, ръката и рамото.

„ Имаше пет патрона в предната част на колата на Карем “, сподели неговият братовчед Ала ал Джалад пред Ал Джазира.

„ Карем продължи да кара по пътя, до момента в който стигна до кръговото кръстовище Ал-Сафир и оттова беше трансфериран с кола за спешна помощ в локалната болница “, сподели той.

Братът на Карем Амар сподели, че е подложен на втора интервенция.

„ Вчера вечерта лекарите извадиха патрона, който го удари в рамото и се настани във врата “, сподели Амар. „ Вторият патрон е предизвикал фрактура и скъсване на сухожилията, съгласно лекарите. “

Ахмед Захран от Палестинското сдружение на Червения полумесец в Тулкарем сподели пред Ал Джазира, че израелски бойци са стреляли по четири цивилни коли в същия регион в петък, убивайки един палестинец и ранявайки други седем. Втори палестинец, на 16 години, беше прострелян в петък и умря на идващия ден от раните си.

„ Отидохме натам с нашата кола за спешна помощ и видяхме бял автомобил Hyundai, по който беше стреляно “, сподели Захран. „ Четиримата пасажери бяха ранени, всички в тежко положение. “

Неговият екип трансферира трима от ранените и когато се върнаха за четвъртия палестинец, израелската войска се насочи към медиците и колата за спешна помощ.

„ Продължихме работата си бързо и в това време получихме сигнал за пукотевица по друга кола на към 30 метра (98 фута) от нас “, сподели Захран. „ След като го идентифицирахме, не открихме жертви, единствено празна кола по средата на улицата, без никой в ​​нея. “

Намериха Карем на кръговото кръстовище и откакто го трансферираха в болничното заведение, получиха друго позвъняване, че други двама палестинци са били простреляни и ранени, до момента в който карали в колата си, до момента в който минавали около селището.

Атака на Settler

В четвъртък вечерта Ранда Аджадж беше в колата със сина си Исмаил и брачна половинка си, който се връщаше към Рамала от село Ябруд.

„ На един от контролно-пропускателните пунктове еврейски преселник откри огън във въздуха “, сподели 19-годишният Исмаил. „ Помислихме, че това са бойците, тъй че татко ми забави, само че когато видяхме, че това са заселници с фенерчета и оръжия, които се пробваха да нападат колата ни, татко ми избяга. “

Заселниците откриха огън. Първият патрон уцели Исмаил в крайници, след което попадна в тялото на майка му, където се намира нейният бъбрек.

Ранда, майка на седем деца, беше дарила един от бъбреците си на брат си няколко години по-рано.

Втори патрон проникна в рамото на Исмаил, откакто разруши задния прозорец.

Мислейки, че Ранда просто е ранена, бащата продължи да кара и стигна до медицински център в село Силвад. Оттам кола за спешна помощ ги откара в болничното заведение в Рамала.

„ Мислехме, че е припаднала от боязън, тъй като нямаше следи от кръв, само че се оказа, че това е избухлив патрон, който е проникнал в крайници ми и е попаднал в майка ми “, сподели Исмаил с пречупен глас. „ Не знаехме, че е била убита. “

Исмаил не можа да продължи изявлението. Той продължава да гледа видеоклипове от погребението на майка си на телефона си, защото не можа да участва, защото беше в болница.

„ Тя беше обичана от всички “, сподели брат й Абдула.

Опасност по пътищата за палестинските водачи

Таксиметровите водачи, работещи по линията Наблус-Рамала, също понижиха придвижването си, като се позоваха на затваряне на контролно-пропускателни пунктове и увеличение на офанзивите на заселници.

„ Имаше 112 коли по линията Наблус-Рамала преди войната, а в този момент има единствено 25 коли, ръководени от хора от селата “, сподели Наел Двейкат, 51-годишен водач.

„ Повечето от входовете на палестинските села по този маршрут са затворени с бариери от пръст, защото хората нормално не излизат с колите си заради нарасналата заплаха, в случай че не е безусловно неотложно. “

Dweikat сподели, че водачите би трябвало да изберат различен маршрут, с цел да изоставен Наблус, вместо основния път, който е с 45 минути по-дълъг.

„ В четвъртък бях изложен на огромна заплаха по време на погребението на четиримата палестинци, убити в село Касра “, сподели той. „ Случайно бях на кръстовището на село ал-Савия по същото време като погребалната върволица. “

Заселниците затвориха пътя и нападнаха процесията, убивайки Ибрахим Ал-Уади и сина му Ахмед. Пътят беше изцяло затворен за два часа.

„ Страхувам се и нервите ми са на високо равнище, до момента в който пътувам, тъй като пътищата не са безвредни и заселниците блокират и нападат палестинските коли с камъни на доста кръстовища на Западния бряг “, сподели Двейкат. „ Понякога на някои водачи им лишава пет часа, с цел да стигнат от една провинция до друга. “

За Абу Шамс, деятелят за правата на индивида, всичко това е част от изчислен израелски проект за напън и предизвикателство на разселване на палестинското население, без значение дали в окупирания Западен бряг или в Ивицата Газа.

„ Това не е скрита стратегия “, сподели той. „ Израелските крайнодесни министри са оповестили повече от един път, че желаят земя без палестински поданици, и те дадоха обещание на своите гласоподаватели, като част от предизборните си акции, да приложат това. “

„ Накратко, те желаят да приложат трета Накба, като популяризират безпорядък и нарушават палестинските институции на повече от едно място, изключително тези, които дават услуги на обществото. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР