Докато Италия скърби за хиляди мъртви от коронавирус, а оцелелите

...
Докато Италия скърби за хиляди мъртви от коронавирус, а оцелелите
Коментари Харесай

Топследовател в Италия: Мафията и COVID-19 работят ръка за ръка

Докато Италия скърби за хиляди мъртви от ковид, а оживелите не престават да живеят в икономическа пустота, една част от обществото наподобява печели много: проведена престъпност.
" Италианската мафия може да трансформира заканите във благоприятни условия ", съобщи за Агенция Франс Прес топ-правителственият следовател за битка с мафията Джузепе Говернале.
Над 10 000 души са починали в Италия от сходна на грип болест, която принуди страната да затвори, а пандемията опустошава третата по величина стопанска система на еврозоната.
От историческата Коза Ностра в Сицилия, до голямата мощна Ндрангета в Калабрия и готовата на всичко Камора в Неапол, италианските мафии бяха " хванати в крачка ” (от вируса), само че в този момент се провеждат ", съобщи Говернале.
Отделът за икономическо разузнаване съобщи в четвъртък, че чака Брутният вътрешен продукт на Италия да се свие с колосални 7% за годината. Според италианските специалисти към 65 % от италианския дребен и междинен бизнес са изложени на риск от банкрут.
Това е музика за ушите на мафиотите в страната, които употребяват изнудването и лихварството, с цел да " работят " със закъсали предприятия.
Как се отразяват ограниченията против коранавируса върху трафика на опиати
По техните условия
" Просто погледнете портфолиото на мафиите, с цел да видите какъв брой могат да завоюват от тази пандемия ", съобщи пишешият за битката с мафията Роберто Савиано в изявление за ежедневник „ Република ” тази седмица.
" Къде са вложили през последните няколко десетилетия? Многосервизни компании (столови, разчистване, дезинфекция), преработване на боклуци, превоз, погребални домове, систематизиране на нефт и храна. Така ще завоюват пари.
" Мафиите знаят какво имаш и какво ще ти би трябвало, те ти го дават и ще ти го дават, само че съгласно личните си условия. "
Савиано уточни последната огромна зараза в Италия, епидемията от холера през 1884 година в Неапол, която умъртви повече от половината от жителите на града.
Правителството изплати големи суми за разчистване - които отидоха напряко в джобовете на Камората.
Мафията " към този момент деликатно възнамерява по кое време стопанската система ще стартира да се възвръща ", съобщи Говернале, който оглавява дирекцията за следствие на мафията в Италия (DIA).
102-годишна италианка пребори ковид (СНИМКА)
" Ще има доста пари в близост. "
62-годишният сицилианец съобщи, че екипът му приготвя проект за битка с мафиотското навлизане в обществото.
" Те ще търсят малки врати в системата. Ще би трябвало да държим очите си отворени за... подозрителни интервенции, основаване на нови компании, фиктивни корпорации. "
Джузепе Пинятоне, някогашен антимафиот в Реджо Калабрия, съобщи, че епидемията " неизбежно ще затрудни работата на правосъдната система през идващите седмици и години ".
Процесите против стотици подсъдими са спрели.
Какво трансформира коронавирусът в метода ни на живот?
Реална заплаха
Пренасочването на полицейските запаси по време на рецесията също може да способства за разцъфването на мафията, защото офицерите, " които към този момент са натоварени с нови функции, може да би трябвало да се сблъскат с проблеми на публичния ред ", сподели той.
Според ежедневника " Stampa " тайните служби на Италия предизвестяват държавното управление за евентуални вълнения в Южна Италия - подтикнати от проведени незаконни групи - при положение, че епицентърът на вируса се реалокира от север на юг.
Според някои мафиоти, криминалистите са организирали протести в пандизите в цялата страна при започване на епидемията, и пандизчиите, които се опасяват да не заловен заболяването в пренаселените уреди, изискват предварително освобождение.
" Много обезпокоително е, че някои с по-леки присъди са пуснати на открито ", съобщи Никола Гратери, водещ прокурор в крепостта на Ндрангета Калабрия, пред Агенция Франс Прес.
Правозащитната група Antigone съобщи, че над 2500 пандизчии са били освободени от 29 февруари, с цел да се облекчи пренаселението.
" Хората, свързани с Ндрангета, към този момент са освободени и сложени под домакински арест ", сподели той.
" Това съставлява действителна заплаха "
*Информация: Агенция Франс Прес, превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР