Докато Италия скърби за хиляди мъртви от коронавирус, а оцелелите

...
Докато Италия скърби за хиляди мъртви от коронавирус, а оцелелите
Коментари Харесай

Мафията в Италия потрива ръце на фона на трагедията

Докато Италия скърби за хиляди мъртви от ковид, а оживелите не престават да живеят в икономическа пустота, една част от обществото наподобява печели много: Организираната престъпност.

"Италианската мафия може да трансформира заканите във благоприятни условия ", съобщи топ-правителственият следовател за битка с мафията Джузепе Говернале.

Над 10 000 души са починали в Италия от сходна на грип болест, която принуди страната да затвори, а пандемията опустошава третата по величина стопанска система на еврозоната.

От историческата Коза Ностра в Сицилия, до голямата мощна Ндрангета в Калабрия и готовата на всичко Камора в Неапол, италианските мафии бяха "хванати в крачка” (от вируса), само че в този момент се провеждат ", съобщи Говернале.

Отделът за икономическо разузнаване съобщи в четвъртък, че чака Брутният вътрешен продукт на Италия да се свие с колосални седем % за годината. Според италианските специалисти към 65 % от италианския дребен и междинен бизнес са изложени на риск от банкрут.

Това е музика за ушите на мафиотите в страната, които употребяват изнудването и лихварството, с цел да „ работят” със закъсали предприятия.

По техните условия

"Просто погледнете портфолиото на мафиите, с цел да видите какъв брой могат да завоюват от тази пандемия ", съобщи пишешият за битката с мафията Роберто Савиано в изявление за ежедневник „ Република” тази седмица.

"Къде са вложили през последните няколко десетилетия? Многосервизни компании (столови, разчистване, дезинфекция), преработване на боклуци, превоз, погребални домове, систематизиране на нефт и храна. Така ще завоюват пари ".

"Мафиите знаят какво имаш и какво ще ти би трябвало, те ти го дават и ще ти го дават, само че съгласно личните си условия. "

Савиано уточни последната огромна зараза в Италия, епидемията от холера през 1884 година в Неапол, която умъртви повече от половината от жителите на града.
Правителството изплати големи суми за разчистване - които отидоха напряко в джобовете на Камората.

Мафията "вече деликатно възнамерява по кое време стопанската система ще стартира да се възвръща ", съобщи Говернале, който оглавява дирекцията за следствие на мафията в Италия (DIA). "Ще има доста пари в близост. "

62-годишният сицилианец съобщи, че екипът му приготвя проект за битка с мафиотското навлизане в обществото.

"Те ще търсят малки врати в системата. Ще би трябвало да държим очите си отворени за... подозрителни интервенции, основаване на нови компании, фиктивни корпорации. "

Джузепе Пинятоне, някогашен антимафиот в Реджо Калабрия, съобщи, че епидемията "неизбежно ще затрудни работата на правосъдната система през идващите седмици и години ".

Процесите против стотици подсъдими са спрели.

Реална заплаха

Пренасочването на полицейските запаси по време на рецесията също може да способства за разцъфването на мафията, защото офицерите, "които към този момент са натоварени с нови функции, може да би трябвало да се сблъскат с проблеми на публичния ред ", сподели той.

Според ежедневника „ Стампа” тайните служби на Италия предизвестяват държавното управление за евентуални вълнения в Южна Италия - подтикнати от проведени незаконни групи - при положение, че епицентърът на вируса се реалокира от север на юг.

Според някои мафиоти, криминалистите са организирали протести в пандизите в цялата страна при започване на епидемията, и пандизчиите, които се опасяват да не заловен заболяването в пренаселените уреди, изискват предварително освобождение.

"Много обезпокоително е, че някои с по-леки присъди са пуснати на открито ", съобщи Никола Гратери, водещ прокурор в крепостта на Ндрангета Калабрия.

Правозащитната група Antigone съобщи, че над 2500 пандизчии са били освободени от 29 февруари, с цел да се облекчи пренаселението.

"Хората, свързани с Ндрангета, към този момент са освободени и сложени под домакински арест ", сподели той.

Източник "Дарик "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР