Докато имотният пазар в страната забавя темповете, в една черноморска

...
Докато имотният пазар в страната забавя темповете, в една черноморска
Коментари Харесай

Руснаците спряха да продават имотите си по Черноморието

Докато имотният пазар в страната забавя темповете, в една черноморска община се случва тъкмо противоположното. Броят на продажбите на парцели в Несебър през третото тримесечие на годината доближи 3107, като се усили с над 20% на годишна база и с 6.5% на тримесечна, съгласно данните в Агенцията по вписванията.

За какви парцели обаче става въпрос и има ли тази наклонност нещо общо с пандемията или с войната в Украйна и жилищата на жителите на двете воюващи страни у нас?

" В последните години сред 2020 година и 2022 година се следи растеж в търсенето на парцели в регион Несебър. Изплашените от пандемията клиенти от огромните градове, търсиха по-спокойни региони, с цел да преживеят рецесията. След това бяха клиентите, които търсят да влагат средства в неподвижен парцел, като това се задържа и през 2022 година ", разяснява за money.bg Елена Тончева, управител в компанията за недвижими парцели " Явлена " в Несебър.

Думите й удостовери, сътрудника й Янко Павлов от организация " Нов дом България! "

" Има нараснало търсене и нашите покупко-продажби като количество са на равнищата от предходната година, допустимо е и да са малко повече ", сподели той.

Продават ли парцелите си съветските жители?

Добре знае се, че огромна част от парцелите по морето и по-конкретно - Несебър, Слънчев бряг, Равда и Обзор, които влизат в рамките на община Несебър принадлежат на руснаци.

" През 2020 година и 2021 година имаше огромно предложение на парцели от руснаци като техния дял беше към 70%, след началото на военните дейности стартира спад в предлагането на парцели от руснаци ", обясни Елена Тончева. По думите й повода за протичащото се са санкциите, които попречват приемането на средства в съветски банки. В момента огромна част от съветските продавачи стопират продажбата на парцели, с цел да изчакат, добави тя.

" В съпоставяне с предходната година, искащите съветски жители да продават понижиха поради ниската цена на еврото в Русия. Голям % от тези, които бяха взели решение да продават се отхвърлиха ", разяснява още Янко Павлов.

Той изясни, че при покупко-продажбите с съветски жители има забавяния поради понижения потенциал на консулствата и все по-трудната доставка на документите. 

Оказва се също, че много от съветските притежатели не могат да заплащат за поддръжката на парцелите си, а също и налози.

" Някой от тях намират метод да платят посредством познати, които са в България, само че тези които не могат доминират. Затова се оплакват и доста от поддържащите компании ", сподели Елена Тончева.

Като цяло наблюденията на специалистите са, че сега доста продавачи както българи, по този начин и чужденци се въздържат от продажба, тъй като не знаят, какво следва да се случи на пазара. Основно поради огромната неустановеност по отношение на интернационалната конюнктура.

На този декор цените не престават да порастват

За година цените на парцелите в Община Несебър са се повишили приблизително с 30%, пресмятат брокерите.

Основното търсене е на двустайни жилища в ценовия диапазон от €35 000 до €50 000. Цените за едностайните жилища са сходни - между €30 000 и €40 000. А на тристайните жилища - между €80 000 и €180 000. Най-търсените къщи са в необятния ценови диапазон сред €90 000 до €200 000.

" Има мощен дефицит на жилища на рационални цени, което забавя взимането на решение от клиентите, само че високите цени са справедливи поради себестойността на строителните материали, ниската цена на еврото и високата инфлация ", обобщи Янко Павлов.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР