Докато и двата континента са изправени пред демографски и икономически

...
Докато и двата континента са изправени пред демографски и икономически
Коментари Харесай

Работната сила на Африка ще изпревари тази на Азия до края на века

Докато и двата континента са изправени пред демографски и стопански провокации, се чака Африка да изпревари Азия във връзка с работната мощ до края на 21-ви век.

Африканците сред 15 и 65 години съставляват единствено ¼ от популацията в трудоспособна възраст в Азия, само че това ще се промени през 2100 година. Потенциалната работна мощ на Африка тогава ще надмине тази на Азия поради застаряващото население на най-големия континент. Африканското население въпреки това ще е най-вече младо и ще търси работа, излиза наяве от проучване на Bloomberg.

Все още обаче не е несъмнено дали стопанската система на Африка ще се развие, тъй като макар възходящия брой на младото население, то може да няма нужните умения и качества.

Работната мощ в Нигерия би трябвало да се усили с съвсем 350% или 375 милиона души до края на века, достигайки 485 милиона.

Изследване на Международния валутен фонд е посочило забележителна разлика в достъпа до обучение сред половете и богатите и бедните в Нигерия. Според него момиче, родено в най-бедните елементи на страната, изкарва приблизително по една година в учебно заведение.

Броят на заетите на световно равнище ще се усили с 29% до 6,5 милиарда души до края на века по отношение на сегашните 5 милиарда. От него важен е делът на работещото население на Африка, което ще се увеличи с 33% от 15% в този момент. Работоспособното население на континента ще стигне от 2 милиарда души до 2,75 милиарда през идващите 80 години. Азиатците ще изгубят 415 милиона или 135 от работната си мощ.

" Повечето хора подценяват обстоятелството, че Китай е подвластна от броя на работещите и популацията над 65 години, което продължава да се усилва. Тази обстановка към този момент демонстрира знаци на напрежение ", споделя Уилям Лий, водещ икономист в икономическия институт Milken в Калифорния.

Общия брой на хората на възраст от 15 до 64 години по света ще нарасне на 6,5 милиарда до 2090 година. Това значи растеж от 1,5 милиарда души по отношение на в този момент. Очаква се 80% от това нарастване да се дължи на популацията в страни с невисок приход, а останалата част на такива със междинен приход. В страните с висок приход на популацията, работната мощ ще понижава, а раждаемостта ще остане ниска.

Според анализаторите тези промени ще се случат за доста къс интервал от време. Така през 2020 година за всеки на възраст над 65 години ще има по 7 работещи поданици. До 2050 година това съответствие ще се промени на 4-ма души, които да работят за 1 в нетрудоспособна възраст.

Според отчета на Bloomberg ще има няколко водещи трендове:

Заради машинното образование, изкуствения разсъдък, инженерните и компютърни нововъведения в доста промишлености ще се усети напрежение.

20 милиона позиции в индустриалния бранш ще бъдат закрити до 2030 година, като най-уязвими са работни места, за които не се изисква особена подготовка. От отчета излиза наяве още, че всеки робот измества 1,6 работещи приблизително.

Работната мощ в Северна Америка и Океания ще се усили, достигайки надлежно 38 милиона и 17 милиона. Трудоспособното население в Европа обаче ще намалее със 137 милиона души или 28%.

В две от най-населените страни в света, популацията ще застарява с бързи темпове. Китай и Индия ще съставляват 31% от общото население и 39% от всички пенсионери в света до 2050 година. В разследване на тази наклонност, тяхната работна мощ също ще намалее.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР