Докато хиляди пациенти продължават да страдат от липсващи лекарства, лекари

...
Докато хиляди пациенти продължават да страдат от липсващи лекарства, лекари
Коментари Харесай

Лекари срещу фармацевти – скандалите продължават

Докато хиляди пациенти не престават да страдат от изчезнали медикаменти, лекари и фармацевти влязоха в изострен спор по тематиката кой да позволява терапия с генеричен сурогат, когато в аптеките липсва истинският медикамент. Здравни специалисти разясниха пред “Труд news ”, че същността на разногласието е лобистки и че той няма по никакъв метод да реши казуса с медикаментите, които ги няма на пазара. В момента по публични данни липсват 420 продукта, огромна част от които са от позитивния лист, т. е. заплащат се изцяло или отчасти от НЗОК.

Разправията за генериците потегли от отворено писмо на Българския фармацевтичен съюз (БФС), оповестено в понеделник, на което от Българския лекарски съюз (БЛС) през вчерашния ден дадоха отговор. Фармацевтите упрекнаха здравния министър Христо Хинков, че не схваща от лекарствена политика, само че се изрича по тематиката. От БФС напомнят присъединяване на Хинков в Българска национална телевизия на 7 октомври и цитират изказванието му, че “генерикът въпреки всичко не е 100% като интензивно вещество, за разлика от истинския артикул ”. Според Хинков генерикът (който надлежно е по-евтин) създавал предпоставки истинският артикул да изчезне от пазара, а в някои случаи този медикамент е незаместим.

Според фармацевтичния съюз изказванията на Хинков са рискови. Оттам цитират текстове на Закона за лекарствените артикули, съгласно които генеричният лекарствен артикул има еднакъв първокласен и количествен състав във връзка с дейните субстанции и същата лекарствена форма като референтния лекарствен артикул, и биоеквивалентността му с референтния лекарствен артикул е потвърдена с подобаващи изпитвания.

От лекарския съюз дефинираха писмото на фармацевтите като “манипулативни изказвания и откровени неистини ” и изрично се опълчиха на концепцията аптекарите да предлагат генерици, без консултиране на пациента с лекуващия доктор. “Водещата роля на лекаря е тотално неглижирана ”, написа в отговора на БЛС. Съсловната организация не приема изказванието, че замяната на медикамент – автентичен артикул с генерик или генерик с различен, може да се взема решение без доктор. “Ясно заявяваме, че Българският лекарски съюз не е срещу въвеждането на опцията за генерично заменяне на лекарства, то обаче не може да се прави зад тила на лекуващия доктор и без неговото категорично единодушие, както и без единодушието на пациента. Лекарят е този, който е виновен за лекуването на своите пациенти, отпущането на медикаментите е еднократен акт, а контролът върху лекуването и положението на пациента продължава във времето. Още повече че даже и при идентични дейни съставки в медикаментите, обособените пациенти не реагират на тях по идентичен метод ”, се споделя още в писмото. Там е посочено, че в позицията на фармацевтичния съюз се съдържала “и откровена неистина във връзка с генеричното заменяне в Европа ”.

“Истината е, че в страните от Европейски Съюз, в които е разрешено генерично заменяне, то се случва при прецизно съблюдаване на избрани правила, измежду които: Заместването се разрешава, единствено след позволение на лекуващия доктор и единодушието на пациента; Генеричното заменяне постоянно следва правилото заменяне с медикамент с по-ниска цена и в интерес на пациента и други

В страните от Европейски Съюз освен, когато става въпрос за генерично заменяне, а въобще за продажба на медикаменти по лекарско наставление, те се отпускат от аптеката прецизно, по правила, а не свободно каквато е практиката у нас ”, акцентират от БЛС и се афишират изрично срещу “стремежа и упоритостта заместването на медикаменти у нас да става свободно, без надзор ”.

От Българския лекарски съюз още веднъж упорстват да бъде обезпечен достъп до информация за наличността в страната на позволените за приложимост медикаменти.

Окончателно

Антибиотици и инсулини единствено против е-рецепта от 16 октомври

От 16 октомври медикаментите за диабет и антибиотиците ще се изписват от лекарите единствено по електронен път.

Измененията в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули са оповестени в “Държавен вестник ” от 10 октомври и влизат в действие от понеделник идната седмица.

С е-рецептите се прави опит за попречване на дефицита на антибиотици, както и на несъразмерната им приложимост, в това число и без лекарско наставление.

Електронните предписания трябваше да влязат в действие от 1 октомври, само че пациенти се притесняваха, че може да останат без животоподдържащи медикаменти поради разнообразни проблеми с новата система.

Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки, пред “Труд news ”: Да се забрани експорт на лекарства, които нямат генерични заместители

Генериците не могат да решат казуса с изчезналите медикаменти, защото най-важната част от изчезналите лекарства са такива, които нямат генеричен сурогат. Такива са инсулините, които са мъчно заменими, онколекарствата – над 180 продукта. В момента липсват 420 медикаменти по лекарско наставление. Сред тях има и такива, които не са от позитивния лист.

Смятам, че би трябвало да се вкара възбрана за износ на всички тези 180 продукта, които нямат генерични заместители, които са извънредно значими и неповторими скъпи лечения, които са в позитивния лист. Тази мярка е твърда, само че е безусловно обоснована. Това са медикаменти, които са квотни, т. е. те се внасят за избран брой заболели и няма никакъв смисъл да се управляват през СЕСПА, тъй като даже и 5% от тях да се изнесат, това визира избран брой хора. От тях няма непотребни медикаменти за експорт.

От “Информационно обслужване ” установяват бъг в системата

СЕСПА не прави надзор и инспекция на налични количества по отношение на ползване

Задна дата до 180 дни

В механически отчет от “Информационно обслужване ” разказват по какъв начин в СЕСПА може да се нанасят данни със задна дата до 180 дни, а не както е условието – най-много до 14 дни.

Преди време в здравно министерство е получен механически отчет от “Информационно обслужване ” АД за настоящото положение на профилираната електронна система за следене и разбор (СЕСПА) на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист. Проверката на СЕСПА демонстрира, че самата система разрешава подаването на информация не от 10 до 14 дни, а цели 180 дни обратно по отношение на настоящия миг.

След инспекция може да бъде установено, че подаването на информация със задната дата, оказва директно въздействие върху броя на лекарствените артикули, намиращи се в обществения забранителен лист, оповестен на страницата на Изпълнителната организация по медикаментите. Липсва логичност от подаване на информация със задна дата поради ежеседмичното генериране на лист включващ медикаменти с дефицит, установяват от “Информационно обслужване ” АД.

Следва и още едно необичайно умозаключение: “В резултат от осъществен изчерпателен разбор се откри, че СЕСПА не прави надзор и инспекция на наличия и налични количества по отношение на ползване. Пример: Дадена аптека има опция да не заприходи несъмнено количество лекарствен артикул, което след това няма да є попречи да го изпише като ползване. Така проведен процесът оказва директно въздействие върху генерирането на забранителния лист от лекарствени артикули оповестен на страницата на Изпълнителната организация по медикаментите ”.

В резултат от осъществен изчерпателен разбор върху програмния код от страна на специалисти на “Информационно обслужване ” АД е установена липса на автоматизиран развой по пресмятане на наличностите. Процесът по генериране на забранителния лист, включващ медикаменти с дефицит на територията на Република България, също не е автоматизиран и се прави посредством ръчно пускане на програмни скриптове. Поради неналичието на автоматизирани процеси може да бъде установен вероятен риск от компрометиране на данните и генерираните описи и осъществени промени, които не оставят диря в системата.

“Констатиран е бъг при процеса по предаване на даден лекарствен артикул от един участник в процеса към различен участник в процеса. В случай, че количества бъдат изписани, само че не бъдат регистрирани като налични, те не вземат участие в изчисленията, свързани с наличността и потреблението. В хода на разбора бе установено също по този начин, че е изменен моделът за пресмятане на наличностите по отношение на в началото заложения, само че не е изменен моделът за събиране на данни от участниците ”, се показва още в техническия отчет за разбор и оценка на Специализираната електронна система за следене и разбор (СЕСПА) на лекарствените артикули.

В Гърция и Турция цените са по-ниски

Куфарната търговия процъфтява, доставят медикаменти и по пощальон

В Гърция могат умерено да се намерят изчезналите у нас медикаменти.

Светлана Василева,
ТРУД NEWS, Благоевград

Българите започнаха всеобщо да се доставят с медикаменти посредством турски онлайн аптеки. Купува се всичко-от илачи за простуда, грип и витамини до лекарства за кръвно, диабет, сърце и кожни проблеми. Причината е, че някои медикаменти у нас са недостиг и липсват, само че другият претекст е цената. В Турция цените са от 10 до 300 пъти по-ниски. Пазарували споделят, че у нас да вземем за пример лекарство за настинка- в един блистер има 12 хапчета, а в Турция-24 хапчета. В кутийка у нас има един блистер, при тях-два блистера и цената е 5-7 лв., а у нас е към 13-14 лв..

В Гърция цените също са по-ниски. Но при тях Данък добавена стойност за медикаментите е 9%, а у нас няма Данък добавена стойност преференция.

В момента най-активно се поръчват и доставят лекарства за диабет от Турция, които липсват в аптечната мрежа у нас като оземпик, рибелсус и типове инсулин. Поръчват се по всевъзможни способи – фейсбук страница, до търговец, пътуващ постоянно, онлайн аптеки. Затова се възроди и куфарната търговия. Лекарственият туризъм е в цялостна мощ от две-три години.

Нашенци, съгласно това в кой завършек на страната живеят, пазарят илачи от Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и Турция.

Купуват се още препарати за кожни заболявания, за автоимунни болести, за имунитет и други. Пациентите споделят, че турските медикаменти с изключение на, че са по-евтини и са по-ефикасни от тези в нашата аптечна мрежа. Изразяват подозрение и по отношение на производители у нас, че икономисват от дейните съставки. Аптеки в Одрин и Чорлу имат даже ценоразписи на български език, наоколо до тях са и обменни бюра, сходно е ситуацията и в Бурса.

И по другото направление – Гърция, куфарната търговия е много дейна от две-три години насам. Нещо повече – в региона на ГКПП-Кулата има даже аптека, която приема и извършва поръчки по телефон и онлайн. Доставя се на адрес с куриерска поща. Снабдяват се с медикаменти от южната ни съседка и там се намират много от дефицитните у нас лекарства.

До в този момент никой не се е оплакал, че е излъган или, че медикаментите са калпави. Лекарите знаят за това извършване на покупки и споделят, че всеки си носи самичък отговорност, те не считат обаче, че медикаментите от постоянни аптеки в други страни са по-лоши от тези у нас.

Бургазлии постоянно пътуват до Лозенград и Одрин

Пациенти с диабет и високо кръвно обикалят аптеки

Мария Кехайова,
ТРУД NEWS, Бургас

Лекарства за диабет и високо кръвно налягане непрестанно липсват по аптеките в Бургас. Фактически те не са изчезнали, само че в дадена аптека изчакват да видят има ли търсене и тогава поръчват от склада. Така е с метформините, да вземем за пример. Дори при предписания по здравна каса, за възрастни пенсионери, се постанова да се изчаква един ден, тъй като от лекарството за диабет “не е останало ” и “няма в наличност ”.

Неясно за какво избрани медикаменти ги няма в аптеките. Не зависи от цената, тъй като най-често изчезналите не са доста скъпи, разясняват клиенти по опашките.

В същото време фармацевтите декларират, че няма медикаменти, които да са дефицитни.

Бургазлии всеобщо вървят в Лозенград и Одрин, откъдето през уикенда си набират по-евтино продаваните в южната ни съседка Колхицин (за подагра), Аденурик (за подагра), както и Терафлу на хапчета. Терафлу на хапчета тук няма, продават единствено прахове. От Турция купуват още Адвил – американски препарат, който по лиценз го създават в южната съседка и е сполучлив при настинки, за събаряне на температура. Много се купува Тросид – против гъбички, както и Трамполин – мазило за масажи.

При комшиите тези препарати са освен по-евтини, само че и по-качествени, разясняват хора, които са за илачи в Турция всяка събота и неделя.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР