Докато хапва крак на плъх, печен на скара с дървени

...
Докато хапва крак на плъх, печен на скара с дървени
Коментари Харесай

Плъх на скара: Евтина улична закуска в Камбоджа

Докато хапва крайник на плъх, печен на скара с дървени въглища на крайпътна сергия в Западна Камбоджа , Йит Сарин хвали усета на гризача с ориз, полят с бира.
 
„ Вкусно е “, споделя той за закуската. Плъховете на барбекю не са концепцията на множеството хора за вкусно лакомство, само че в селската провинция Баттамбанг в Камбоджа те са известни като бърза и евтина закуска – костват към 0,25 $ всеки, до момента в който по-големите гризачи могат да доближат цена от 1,25 $.

 
Плъховете стават известна храна през 70-те години на предишния век, по време на ултрамаоисткия кхмерски режим, когато те, дружно със жабите и тарантулите се считат за средство за оцеляване.
 
Сега печените плъхове са просто на ниска цена обяд за служащи и аграрни производители - въпреки да има различия какъв е усетът на месото им.

 
Сарин споделя пред Агенция Франс Прес, че плъхът е като " пиле или говеждо месо ", до момента в който други споделят, че усетът му е по-скоро като на свинско.-->
 
Той е един от многото клиенти и туристи в Камбоджа, които се стопират на сергия отвън град Батамбанг, където редици от плъхове на скара се пекат на дървени въглища и се сервират с разнообразни сосове - от сок от лайм или люти чушки.

 
Продавачът Ма Лис споделя, че закуската е набрала известност, откогато е пуснал сергията си преди повече от десетилетие и е продавал единствено няколко кг дневно.
 
Днес продажбите могат да доближат до 20 кг на ден, като разчита на пътуващи камбоджанци и понякога на любопитни чужденци.

 
В празничния сезон настъпват „ неприятни времена ” за полевите гризачи - Ма Лис продава до 180 огромни плъха дневно за Камбоджанската Нова година.
 
Отхвърляйки всевъзможни терзания за здравето, които човек може да има, Ма Лис споделя, че гризачите й са хванати от оризови полета и са потребни за здравето. " Тези плъхове са по-здравословни от свинското и пилешкото... те ядат корени от лотос и оризови зърна ", споделя тя, до момента в който обръща телцата на барбекюто.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР