Докато гражданите в България чакат да им редовен кабинет, срещу

...
Докато гражданите в България чакат да им редовен кабинет, срещу
Коментари Харесай

The Cube: Как Европа се опитва да се справи със стачките

Докато жителите в България чакат да им постоянен кабинет, против който да изразят гражданското си неодобрение, Европа се тресе от митинги.

Навсякъде във Англия - класните стаи бяха затворени, влаковете бях спрени, полетите анулирани, медицински сестри напущат. По информация на Профсъюзния конгрес на Англия над половин милион служащи излязоха по улиците поради непостижимите разноски, високата инфлация и замразените приходи.

И малко по на юг, във Франция - министерството на вътрешните работи заяви, че близо милион и половина жители стачкуват, профсъюзи пък оповестяват за близо 3 милиона протестиращи жители из цялата страна. Причината там - поради пенсионната промяна и по-възрастните да се пенсионират не на 62, а 64 години. Властите във Франция обаче не възнамеряват оттегляне. Заради всички тези хора на улицата това, което възнамеряват са промени що се отнася до стачките на жителите и техните права. Френски министър на превоза Клемaн Бонe, съобщи, че държавното управление обмисля промяна в това отношение, стремейки се към „ италианския модел “.

А какво съставлява той?

Няма по-лошо нещо от това да тръгнеш на отмора и да схванеш, че служащите по летищата или гарите стачкуват. Именно поради това в Италия железопътните служащи нямат право да стачкуват по време на празници като Коледа и Великден, както даже и през август когато множеството италианци и туристи излизат в отпуск и пътуват. Профсъюзите са задължени да обезпечат избран брой служащи, без значение от стачните дейности. Освен това в Италия би трябвало да се даде 10-дневно предупреждение, до момента в който във Франция то е единствено 5 дни.

Поглеждаме и към Унгария. Там пък има закони за най-малък трудов стаж. Тоест, в случай че сте неудовлетворен младеж без доста опит и решите да стачкувате, а не отидете на работа, можете да бъдете уволнени.

Не единствено Франция се почувства въодушевена от италианските закони за стачките. В Обединеното кралство министър председателят Риши Сунак обмисля законопроект, който да постанова минимално обслужване в превоза по време на протестни дейности.

Но сходни правни промени в западна Европа не идват и без рецензия. Предложеният законопроект дава всички пълномощия на някои министри да пишат разпоредбите. Позволява на работодателите да вкарват по този начин наречения „ ред в работата “. Ако хората не се съобразят, те ще бъдат уволнени или синдикати могат да бъде съдени и да банкрутират. Критици споделят, че в случай че този закон бъде въведен, ограничението на правото на стачка би отменил главните права на служащите.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР