Докато гражданите от Португалия до Полша се изпотяват и умират

...
Докато гражданите от Португалия до Полша се изпотяват и умират
Коментари Харесай

Европа свали розовите очила. Готви режим на газа за всички в блока

Докато жителите от Португалия до Полша се изпотяват и умират в рекордни горещини, от техните държавни управления се желае да подпишат правото си на енергиен суверенитет след шест дни. Мерките се извършват преждевременно, като се употребяват незабавни протоколи, което значи, че никоя страна няма да може да наложи несъгласие на проекта и Европейският парламент няма да има думата.

Тези изключителни стъпки демонстрират какъв брой покрай ръба са европейските страни. С инфлацията, която към този момент нараства в целия район, частично провокирана от разтърсвания на пазара поради войната, борбата на Европейски Съюз с Русия за газа ще изпита решимостта на блока до краен лимит. Икономическият удар може би едвам в този момент стартира.

Документите, получени от POLITICO, разказват в детайли проекта, с който да се вкара механизъм за предизвестие в целия Европейски Съюз, който ще разреши на Брюксел да постановява режим на газа от август до май. Спиранията могат да бъдат задействани " във всеки миг ", в случай че се окаже, че няма да има доставки на газ, за ​​да може блокът да прекара зимата.

Съгласно предлагането страните също ще би трябвало да актуализират своите национални проекти за изключителни обстановки с доброволни ограничения за понижаване на потреблението на газ до края на септември.

Все още няма избрана цифра за размера на съкращенията на потреблението на газ, които могат да бъдат наложени. Но съгласно двама дипломати се приказва за понижение сред 5-20 %, като се чака дефинитивно съглашение да бъде от порядъка на 10-15 %.

До 26 юли, когато се чака енергийните министри на Европейски Съюз да подпишат новите правила, европейците може да се разсънят и да се окажат в обстановка, в която не им е разрешено да надуват климатиците или (когато температурите паднат през идващите месеци) да усилват парното.

На предприятия, считани за " несъществени " (което съгласно документите на Комисията може да значи керамичната, стъкларската и химическата индустрия, само че в някои общини като Мюнхен включват локални пекарни, например) може да им бъде платено да изключат непринудено зареждането или да се окажат първи на опашката за рисково прекъсване на газа.

Всичко това се предлага в името на акцията на Европейски Съюз за взаимност с Украйна. Пет месеца след пълномащабното навлизане на съветския президент Владимир Путин в неговия източен комшия, военна стопанска система - с всичките й последици - най-сетне ще се стовари върху Европа.

Не пипайте газта

В опит да спре напредването на армиите на Путин, Брюксел се опита да лиши Кремъл от милиарди доходи от продажби на природен газ, като непринудено понижи потреблението на съветски газ в Европейски Съюз с две трети тази година.

Това не проработи и страните от Европейски Съюз ясно дадоха да се разбере, че не желаят да глобяват газа, макар че петролното ембарго би трябвало да влезе в действие през декември тази година.

Вероятно към този момент е прекомерно късно - Международната организация по енергетика (МАЕ), оповестени в понеделник, демонстрират, че след нашествието Москва към този момент е спечелила тройно повече от това, което нормално прави от продажби на нефт и газ за една зима, което значи, че може да си разреши да продължи да понижава доставките на запад към Европа.

Путин въодушевено одобри слабостта на Европа към съветската сила, трансформирайки газа в най-мощното си икономическо оръжие. Досега доставките на газ за 12 страни са били понижени или прекратени от съветския " Газпром ". Сега Брюксел се бори да си възвърне контрола, като забавя потреблението на запасите от газови складове в Европа, до момента в който към момента може.

Тъй като напъните на водачите да търсят различни доставки от Близкия изток значително се провалят, въглищните станции се възпламеняват още веднъж в Европейски Съюз, фабриките минават към изгаряне на мазут и се работи по прекъсване на климатичната политика за надзор на излъчванията.

Часовникът тиктака - в четвъртък газопроводът Русия-Германия " Северен поток 1 “ би трябвало отчасти да възобнови доставките след 10-дневно спиране. Националните водачи във Франция, Германия и Испания споделят, че най-вероятният сюжет е " Северен поток " да остане отвън мрежата - като потоците на съветски газ по други направления към Европа също се чака да бъдат спрени скоро. Работи се с догатката, че този газопровод няма да се върне в употреба.

Ако опасенията са правилни, дълготрайната вероятност ще бъде ужасна. Оценките на Комисията сочат спад от 1,5 % на Брутният вътрешен продукт в целия блок, в случай че Москва спре да доставя природен газ.

За да се преодолее подобен удар, откакто температурите паднат, " спомагателният газ, който би трябвало да бъде икономисан през идващите три месеца, е от порядъка на 12 милиарда кубически метра — задоволително, с цел да изпълни към 130 танкера ", изясни шефа на МАЕ Фатих Бирол.

Спасяване на Германия?

И въпреки всичко някои от най-шумните гласове, които приканиха Русия да бъде осъдена със наказания, в този момент скърцат със зъби против последния проект на Комисията. Затягането на коланите вкъщи за избавяне на съседи, които " пият газ ", като Германия, не е известно в елементи от Източна Европа.

Берлин е една от дребното столици, които са подписали по този начин наречените съглашения за взаимност, в които прилежащите страни дават обещание да споделят спомагателен газ при рецесии. Комисията прикани страните да подпишат повече, само че някои се тормозят от тези доброволни съглашения, които се постановат.

Против изрично са в Полша. Варшава няма съглашения за взаимност с нито един от своите съседи, съгласно записите на Комисията. Министърът на климата Анна Московска изрично уточни, че този механизъм за взаимност не би трябвало да води до понижаване на енергийната сигурност на която и да е държава-членка “.

Унгария към този момент отиде по-далеч. Правителството на Виктор Орбан разгласи, че новите му енергийни проекти за изключителни обстановки ще забранят напускането на газ от границите му от август, което предизвика изострен укор от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон. В Испания и Португалия държавните управления към този момент отчасти субсидират разноските за газ, употребен в електричеството - и следят по какъв начин Франция внася цялата евтина сила, която може. Испанските скептици показват, че пестенето на газ вкъщи няма да помогне доста на техните френски съседи, поради лимитираните междусистемни газови връзки сред двете страни.

Един посланик от Европейски Съюз призна, че налагането на дажби за гориво на страните от Европейски Съюз би било немислимо в естествени времена, само че като се имат поради зимните опасности, " не можем да изключим нито една алтернатива “.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР