Докато градоначалниците се заклеват, съветниците ударно се преброяватСъс загубата на

...
Докато градоначалниците се заклеват, съветниците ударно се преброяватСъс загубата на
Коментари Харесай

Жени командват най-шарените местните парламенти

Докато градоначалниците се заклеват, съветниците стремително се преброяват Със загубата на кметове, ГЕРБ пуска и шефските места в локалните препоръки
Битка за кметове завърши, битката за власт в общинските препоръки е в разгара си. Сладостта от успеха на новите градоначалници последователно се вгорчава от най-шарените локални парламенти, в които занапред ще изплуват същинските играчи, закичили се със знаците на остарели партии и нови обединения.    
ГЕРБ удостовери властта си на локално равнище в градовете, които взе на първи тур, отстъпи позиции там, където на балотажа завоюва на косъм, а със загубата на кметове, се раздели с вярата за председателските кресла на общинските препоръки там.
Първите сбирки на новите съветниции минаха стремително през последните 10 дни в цялата страна. Кметовете полагаха клетва, следвана от прочувствени речи с обещания за работа в името на хората и благословия, давана от митрополити, архимандрити или редови свещеници. Тази година на повече места изборите за ръководител на общинския съвет приключваха с насрочването на нов тур, а множеството спечелили от раз бяха дами – адвокатки, професорки, бизнес дами. В новите червени области се открои наклонност -

съветниците се оглавяват от претенденти на Вътрешна македонска революционна организация
     
В най-големите градове, София, Варна, Бургас и Пловдив партията на Борисов остава отпред на локалните парламенти. Бившият заместител на Иван Тотев и началник на предизборния щаб на Здравко Димитров – Александър Държиков, поема председателското място в града под тепетата,  а университетският професор Севдалина Турманова сменя поста на зам.-областен шеф в Бургас с началник на общинския съвет. В столицата трети мандат взима Елен Герджиков, а във Варна – Тодор Балабанов, който получи изненадваща поддръжка и от съветниците на Българска социалистическа партия.
В Стара Загора , след мощното показване на Живко Тодоров на изборите, предстоящо, за ръководител на локалния парламент бе определена Мария Динева, която

водеше листата на най-силната локална коалиция „ Народен съюз “

само че не издигна кандидатура за кмет, а поддържа Тодоров.
В другия град-отличник на ГЕРБ – Враца , новият ръководител на общинския съвет е директорката на локалната дирекция Социално подкрепяне Нели Стоянова.
Габрово също удостовери преобладаващата роля на ГЕРБ в локалния парламент, само че още веднъж с ново лице. Това е досегашният заместник-кмет по финансите инж. Климент Кунев. В Сливен пък, където завоюва още веднъж кметът-финансист  Стефан Радев, съветниците заложиха отново на Димитър Митев за собствен ръководител. Повтаря поста си и сътрудника му от Велико Търново - Венцислав Спирдонов. В Монтана пък Иво Иванов оглавява за четвърти път съветниците,

болшинството от които са на обединението ГЕРБ- Съюз на демократичните сили

В Хасково , където ГЕРБ безапелационно смени досегашния градоначалник Добри Беливанов със Станислав Дечев, Таня Захариева остава непоклатима, отпред на съветниците. Единствената община, която към този момент остана без шеф на локалния парламент е Тополовград , където Божин Божинов от " Възраждане " повтори мандата си, само че Катя Гешева от ГЕРБ не можа да вземе гласовете на множеството съветници.
Доктори поемат ръководството на Силистра още веднъж, откакто Юлиян Найденов завоюва кметската борба, а Мария Димитрова бе безалтернатива като претендент за ръководител на общинския съвет. Не по този начин безпроблемно ще е ръководството в Дулово , където ГЕРБ завоюва с минимална преднина с кмета Юксел Ахмед, само че първа мощ в общината е Движение за права и свободи и съветниците й бяха задоволителни, с цел да изберат за ръководител на съвета най-силната жена за партията в региона -  Невхис Мустафа.  
За разлика кмета на ГЕРБ в Шумен – Любомир Христов, който завоюва единствено със 77 гласа пред съперника си от Българска социалистическа партия – Венцислав Венков,

в общинския съвет борбата бе надалеч по-безкръвна
 
Красимир Минчев оглави съветниците в града от раз с 21 гласа, тъкмо толкоз, колкото бяха нужни за това. А избранникът на Българска социалистическа партия - Веселин Пенчев получи едвам 11.
В останалите три града от Североизтока, ГЕРБ не може да разчита, че ще постанова решенията си. В Търговище , където ГЕРБ съумя да резервира кмета си Дарин Димитров, новият общински съвет ще се управлява от някогашния зам.-кмет Емине Якубова. В Разград загубата за ГЕРБ е още по-голяма. След като Денчо Бояджиев върна аления цвят на града, Българска социалистическа партия съумя да постави някогашния народен представител от Великото национално заседание и ексобластен шеф Стоян Димитров, макар че ГЕРБ отхвърлиха да гласоподават, а шестимата съветници от Движение за права и свободи поддържаха водача си – доктор Левент Апти.

Партията на Доган се разписа в Лудогорието

към този момент с дузина нови шефове на общинските препоръки.    
В Смолян , сложната победа на Николай Мелемов донесе още по-проблемни диалози за общинския съвет. В последна сметка той бе управляван от Венера Аръчкова, която до момента бе финансист номер едно и зам. кмет. Новият пост тя зае с гласовете на ГЕРБ, Земеделският съюз и Движение за права и свободи, а Българска социалистическа партия и Новото време останаха в съпротива. Аръчкова е четвъртият началник на локалния парламент в последните 2 години.
Доста неприятна бе обстановката за партията на Борисов в Добрич , където остарелият нов кмет Йордан Йорданов разгроми Надежда Петкова, а ГЕРБ даже не стигна до балотаж в конкуренцията за ръководител на общинския съвет. Там алената адвокатка Мая Димитрова надделя представителя на НФСБ – Милко Пенчев. В региона,

насладата за партията е единствено младата вяра

Йордан Стоянов, който съумя да оглави локалния парламент в Каварна , където кмет стана Елена Балтаджиева от Вътрешна македонска революционна организация.
Малък реванш записа ГЕРБ в Плевен , където след изстраданата загуба на Мирослав Петров, в този момент Мартин Митев се поздрави с следващ мандат за ръководител на общинския съвет. В Ловеч пък сложната победа на Корнелия Маринова за кмет се повтаря при избора за началник на локалния парламент. На първото гласоподаване Петър Цолов от ГЕРБ получи 10 гласа, а Валентина Митева от Българска социалистическа партия – 7. Окончателното решение зависи от Вътрешна македонска революционна организация и социалдемократите, и минава през призмата на бъдещето на ВИК-дружеството. Изненада в региона е и фактът, че след безапелационния трети мандат за алената Донка Михайлова в Троян , към момента няма съглашение сред съветниците и градът е без началник на локалния парламент.

Пълна злополука претърпява ГЕРБ

в общинските препоръки в още няколко града, в които записа загуба на вота. В Русе , гордостта на Българска социалистическа партия – кметът Пенчо Милков съобщи, че ще търси съдружници измежду всички представители на пъстрота общински съвет, само че единствено от ГЕРБ няма да желае хрумвания. Начело на съветниците застана претендентът за евродепутат и лидер на листата на ВМРО-НФСБ Иво Пазарджиев, който завоюва безапелационно тайния избор против Наталия Кръстева- кандидатурата на най-голямата партия в Русе.
Анти ГЕРБ коалиция се заформи и във Видин . След успеха на седесаря Цветан Ценков, неговият съпартиец Генади Велков оглави съветниците в локалния парламент, като на второ място при гласуването остана претендента от Българска социалистическа партия Борислав Василев, а едвам трети - някогашният кмет и сегашен общински консултант от ГЕРБ Огнян Ценков.

В Югозапада ГЕРБ още не е записал началник на общинския съвет

в регионален град.   
В Кюстендил без значение от безапелационната победа на кмета Петър Паунов, общинският съвет остава без ръководител, откакто досегашният шеф- Михаела Крумова не съумя да събере нужните гласове на съветниците при два извършени до момента вота и отива на трети тур идната седмица с Младен Ризов. Той не съумя да избави бизнеса си и да стане кмет, само че в този момент храни очаквания за нов пост поради анти Герб настроения. В Дупница , след следващата успеха на Методи Чимев от ГЕРБ, Костадин Костадинов от Съюз на демократичните сили е новият ръководител на общинския съвет.
В Благоевград след драмите към загубата на някогашния кмет Атанас Камбитов и оставките в локалната конструкция, новият кмет инж.

Румен Томов стартира с летящ старт работа

само че локалният парламент зацикли, откакто не съумя да избере ръководител. Претендентите - Рашко Динков от листата на Земеделски съюз „ Ал.Стамболийски “ и водачът на „ Зелените “ Андон Тодоров нямаха нужните гласове, а идващият тур на избора е плануван чак за края на месеца.
Перник си избра ръководител на общинския съвет, само че той не нито от ГЕРБ, нито от Българска социалистическа партия, която завоюва изборите с младия народен представител Станислав Владимиров. Както в Русе, аленият кмет ще работи с локалния парламент, управляван от локален водач на Вътрешна македонска революционна организация. Това е Димитър Колев, който бе регионален шеф по време на царския кабинет и някогашен народен представител от РЗС. Той бе единствена кандидатура и получи 25 от 37-те гласа.
В Кърджали , където ГЕРБ отново не съумя да стигне до балотаж, партията на Борисов остана и без ръководител на общинския съвет. Огнян Иванов събра едвам 12 гласа, а Юсеин Ахмед пое поста с 22 гласа при избор, в който нямаше нито една недействителна бюлетина.
В Ямбол партия " Пряка народна власт ", издигнала новия кмет Валентин Ревански, съумя да се пребори и за председателското място в общинския съвет в лицето на софтуерния инженер Антон Шиков, събирайки повече гласове в съвета и от Катя Георгиева от Българска социалистическа партия, и от Татяна Петкова от ГЕРБ.   
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР